
Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον αφηγείται στο πλαίσιο ντοκιμαντέρ του BBC πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν τον «απείλησε» μερικές ημέρες προτού διατάξει την εισβολή του στρατού του στην Ουκρανία, λέγοντάς του πως «μ’ έναν πύραυλο, ένα λεπτό θα πάρει».
Στο ντοκιμαντέρ αυτό τριών επεισοδίων, το πρώτο από τα οποία θα μεταδοθεί απόψε από το δεύτερο κανάλι του BBC, ο πρώην επικεφαλής της κυβέρνησης των Τόρις αναφέρεται σε «πολύ μακροσκελή» και «εξαιρετική» συνδιάλεξή του με τον Ρώσο πρόεδρο έπειτα από επίσκεψή του στο Κίεβο στις αρχές του Φεβρουαρίου του 2022.
Bloomberg: Ο Πούτιν ετοιμάζει νέα επίθεση στην Ουκρανία την άνοιξη
Ακόμη τότε ο Βλαντίμιρ Πούτιν συνέχιζε να διαβεβαιώνει πως δεν είχε πρόθεση να διατάξει εισβολή στη γειτονική χώρα, παρά τη μαζική συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα ουκρανικά σύνορα.
Η προειδοποίηση για τις κυρώσεις
Ο κ. Τζόνσον λέει πως προειδοποίησε τον Ρώσο πρόεδρο πως η Δύση θα επέβαλε βαριές κυρώσεις στη Ρωσία αν έπαιρνε τον δρόμο της ένοπλης σύρραξης.
«Μου είπε: ‘Μπόρις, λέτε ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στο NATO σύντομα (…) Τι εννοείτε όταν λέτε “σύντομα”;’», αναφέρει ο Μπόρις Τζόνσον. «Λοιπόν, δεν θα ενταχθεί στο NATO στο εγγύς μέλλον, το γνωρίζετε πολύ καλά», προσθέτει πως του απάντησε ο πρώην πρωθυπουργός, μέγας υποστηρικτής του Κιέβου.
«Κάποια στιγμή, φάνηκε να με απειλεί, είπε ‘Μπόρις, δεν θέλω να σας κάνω κακό, αλλά μ’ έναν πύραυλο, ένα λεπτό θα πάρει’, ή κάτι τέτοιο», λέει ο Μπόρις Τζόνσον.
«Νομίζω ότι με δεδομένο τον πολύ ήρεμο τόνο του, την αποστασιοποίηση που έμοιαζε να έχει, απλά αντιδρούσε στην προσπάθειά μου να τον πείσω να διαπραγματευτεί», συμπληρώνει ο πρώην πρωθυπουργός, που εγκατέλειψε τον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ στις αρχές Σεπτεμβρίου, έπειτα από σειρά σκανδάλων.
Η οργή του Ζελένσκι
Στο ντοκιμαντέρ εκφράζεται επίσης ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που δεν κρύβει πως ήταν έξαλλος με τη συμπεριφορά των ηγετών της Δύσης πριν από το ξέσπασμα του πολέμου: «Αν ξέρετε πως αύριο η Ρωσία θα εισβάλει στην Ουκρανία, γιατί δεν μου δίνετε κάτι με το οποίο να μπορώ να τη σταματήσω; Κι αν δεν μπορείτε, σταματήστε τη μόνοι σας», αφηγείται πως είχε πει.
Στο ίδιο ντοκιμαντέρ, ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Μπεν Γουάλας μιλά για το ταξίδι που είχε κάνει στη Μόσχα τον Φεβρουάριο του 2022, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να αποτρέψει το ξέσπασμα του πολέμου. Αφηγείται πως είδε τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου και τον αρχηγό του γενικού επιτελείου Βάλερι Γκεράσιμοφ.
«Θυμάμαι πως είπα στον υπουργό Σόιγκου ‘θα πολεμήσουν’, μου απάντησε ‘η μάνα μου είναι Ουκρανή, δεν θα πολεμήσουν’. Είπε ακόμα πως δεν είχε καμία πρόθεση να εισβάλει», δηλώνει ο κ. Γουάλας.
«Αυτό ήταν κάτι που θα το έλεγαν ‘Βράνιε’ στα ρωσικά. ‘Βράνιε’ σημαίνει επίδειξη δύναμης, εκφοβισμός: Θα σου πω ψέματα. Θα ξέρεις πως λέω ψέματα. Θα ξέρω ότι ξέρεις πως λέω ψέματα, μολαταύτα θα σου πω ψέματα. Ήξερε πως ξέρω και ήξερα πως ξέρει. Αλλά νομίζω πως το μήνυμα που ήθελε να στείλει ήταν πως είναι πανίσχυρος».
«Ήταν το σχετικά ανατριχιαστικό αλλά ξεκάθαρο ψέμα πως δεν επρόκειτο να το κάνουν αυτό που με έπεισε πως όντως θα το έκαναν. Θυμάμαι πως καθώς βγαίναμε έξω ο στρατηγός Γκεράσιμοφ είπε: ‘Δεν θα ταπεινωθούμε ποτέ ξανά. Είχαμε τον τέταρτο στρατό στον κόσμο, τώρα έχουμε τον δεύτερο μεγαλύτερο. Είμαστε η Αμερική κι εμείς τώρα’. Και εκείνη τη στιγμή σχημάτισα την αίσθηση πως δυνητικά αυτός μπορεί να ήταν ο λόγος» που θα εισέβαλαν, διατείνεται ο κ. Γουάλας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Latest News

Βροχές και χαλαζοπτώσεις την Παρασκευή – Ισχυρές καταιγίδες στην Αττική
Άστατος θα είναι ο καιρός σήμερα Παρασκευή, με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές και τις καταιγίδες. Αναλυτική πρόγνωση

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Οργιάζουν τα σενάρια για την τύχη του Ζελένσκι
Εν μέσω ασφυκτικής πίεσης βρίσκεται ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι που καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα του.

ΒΗΜΑ της Κυριακής: Έρχεται στις 27 Απριλίου με συναρπαστικές προσφορές
Το ΒΗΜΑ κυκλοφορεί την Κυριακή 27 Απριλίου μαζί με το ΒΗΜΑ στην Ιστορία «1939-1945 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος», το περιοδικό Vita, τη μαθητική εφημερίδα της Νάξου και φυσικά, το ΒΗΜΑGAZINO

Το ReArm της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας – Το παρασκήνιο της σύσκεψης στο Μαξίμου
Οι εκπρόσωποι της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που συμμετείχαν στη σύσκεψη στο Μαξίμου και οι στόχοι που τέθηκαν

Τι αλλάζει στις συναλλαγές με το Δημόσιο – Ποια «δημοφιλή» πιστοποιητικά καταργούνται
Κοινό Δελτίο Τύπου των Υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Μητσοτάκης: Συνάντηση με εκπροσώπους εταιρειών της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας
Συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργειών και οι προοπτικές συμμετοχής των ελληνικών εταιρειών αμυντικής τεχνολογίας σε εγχώρια και ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα

Συναντήσεις Τζιτζικώστα με Airbus και Boeing
Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η νέα πολιτική της ΕΕ για τις αερομεταφορές και τη νέα Στρατηγική για τις Αερομεταφορές

Παράταση μέχρι 15 Ιουνίου για τα ακαθάριστα οικόπεδα - Πώς θα κάνετε τη δήλωση
Την παράταση ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε ότι ο καθαρισμός των οικοπέδων προστάτεψε πέρυσι περιουσίες και βοήθησε την Πυροσβεστική.

Πρέπει να ανησυχεί η Ελλάδα μετά τον σεισμό στην Κωνσταντινούπολη; - Τι απαντούν σεισμολόγοι
Ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη προκάλεσε πανικό, ενώ ξύπνησε άσχημες αναμνήσεις – Σεισμολόγοι απαντούν για το εάν θα επηρεαστεί η Ελλάδα