Οι προοπτικές για την οικονομία της Ρωσίας κάθε άλλο παρά είναι… ρόδινες έπειτα από έντεκα μήνες πολέμου στην Ουκρανία και υπό τον κλοιό κυρώσεων.
Οι δε προκλήσεις για το Κρεμλίνο εντείνονται, εν μέσω και των μπερδεμένων μηνυμάτων από τη Δύση.
Ως ένα από αυτά μάλιστα καταγράφεται η όχι και τόσο… μαζική -όπως θεωρείται έως τώρα- έξοδος δυτικών εταιρειών από τη ρωσική αγορά, όπως καταδεικνύει μια ενδιαφέρουσα πρόσφατη μελέτη από την Ελβετία.
Για την ακρίβεια, αναφέρει, μόλις το 8,5% των 1.404 εταιρειών με έδρα χώρες της ΕΕ και των G7, που προ της εισβολής στην Ουκρανία είχαν συνολικά 2.405 θυγατρικές στη Ρωσία, είχαν εκποιήσει τουλάχιστον μια από αυτές μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου.
DW: H Τουρκία επωφελείται από τις κυρώσεις στη Ρωσία
Όταν δηλαδή ο πόλεμος έχει πια συμπληρώσει ήδη εννέα μήνες, ενώ οι δυτικές κυρώσεις είχαν προ πολλού επιβληθεί.
«Τα ευρήματα αμφισβητούν την αφήγηση ότι υπάρχει μεγάλη έξοδος δυτικών εταιρειών», επισημαίνεται στο σχετικό δελτίο Τύπου.
«Στην πραγματικότητα πολλές εταιρείες έχουν αντισταθεί στις πιέσεις από κυβερνήσεις, μέσα ενημέρωσης και ΜΚΟ να εγκαταλείψουν τη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία», παρατηρούν οι συντάκτες της μελέτης.
Πρόκειται για τον Σάιμον Έβενετ, καθηγητή Διεθνούς Εμπορίου και Οικονομικής Ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο του Σανκτ Γκάλεν και τον Νικολό Πιζάνι, καθηγητή Στρατηγικής και Διεθνών Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο IMD στη Λωζάνη, από το κορυφαία στον τομέα Διοίκησης Επιχειρήσεων στην Ευρώπη.
Οι περισσότερες αποχωρήσεις από τη ρωσική αγορά, διαπίστωσαν, είναι επιχειρήσεις με έδρα τις ΗΠΑ.
Ωστόσο λιγότερο από το 18% των αμερικανικών θυγατρικών στη Ρωσία έχουν εκποιηθεί πλήρως.
Στις ιαπωνικές το αντίστοιχο ποσοστό είναι 15% και στις ευρωπαϊκές μόλις 8,3%.
Όπως πάντως είχε καταγράψει επιτόπιο ρεπορτάζ του Real Reporter τον περασμένο Σεπτέμβριο, ακόμη και σε αυτό το πλαίσιο τα… φαινόμενα μπορεί να απατούν.
Ένα… πολυπαραγοντικό φαινόμενο
Από όσες εταιρείες συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται κανονικά στα ρωσικά εδάφη το 19,5% είναι γερμανικές, το 12,4% αμερικανικές και το 7% ιαπωνικές πολυεθνικές, διαπιστώνει η ελβετική μελέτη.
Οι πιθανοί λόγοι είναι πολλοί.
Η δραστηριότητά τους μπορεί για παράδειγμα να μην εμπίπτει στις κυρώσεις.
Άλλες εταιρείες προβάλλουν την «κοινωνική» χρησιμότητα των προϊόντων τους, όπως π.χ. βασικά φάρμακα, αναφέρουν οι συντάκτες της μελέτης.
Αρκετές μπορεί να μην έχουν βρει αγοραστή σε συμφέρουσα τιμή.
Ορισμένες που το κατάφεραν, βρίσκονται αντιμέτωπες με εμπόδια που εγείρει η ρωσική κυβέρνηση για να αποτρέψει ή να καθυστερήσει την πώληση των περιουσιακών στοιχείων.
Σε κάθε περίπτωση, εάν ο αριθμός αποχωρήσεων από τη ρωσική αγορά «δεν αυξηθεί σημαντικά» μέσα στα επόμενα 1-2 χρόνια, αυτό «θα μπορούσε να τεθεί υπό αμφισβήτηση η προθυμία ή η ικανότητα πολλών δυτικών εταιρειών να αποστασιοποιηθούν από αυτούς που οι κυβερνήσεις τους θεωρούν γεωπολιτικούς αντιπάλους», υπογραμμίζεται στην έκθεση.
Δεν είναι, δε, καν η μοναδική που αποτυπώνει αυτό το φαινόμενο.
Προς επίρρωση έρχεται η τελευταία αναθεωρημένη έκδοση της περίφημης λίστας του Ινστιτούτου CELI του αμερικανικού Πανεπιστημίου Γέιλ, που καταγράφει από την έναρξη του πολέμου τη δραστηριότητα ξένων εταιρειών -όχι μόνο δυτικών- στη ρωσική αγορά.
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι στις δύο αρχικές κατηγορίες της λίστας -«αποχώρηση» και «παραμονή»- έχουν πλέον προσθέσει άλλες τρεις, αναλόγως του βαθμού εταιρικής και επενδυτικής αποδέσμευσης.
Στην πρώτη, αυτή της πλήρους αποχώρησης, υπάρχουν σήμερα καταγεγραμμένες 341 εταιρείες.
Σε 491 υπολογίζονται εκείνες που έχουν περιορίσει προσωρινά τις περισσότερες ή σχεδόν το σύνολο των δραστηριοτήτων τους στα ρωσικά εδάφη, πλην όμως αφήνοντας ανοιχτή την επιλογή επιστροφής.
Σε μερική μείωση δραστηριοτήτων έχουν προχωρήσει 168 εταιρείες, εκ των οποίων πολλές αμερικανικές.
Αναβολή μελλοντικών προγραμματισμένων επενδύσεων έχουν επιλέξει 163, συνεχίζοντας επί της ουσίας τη λειτουργία τους.
Για 226 -συμπεριλαμβανομένων αρκετών δυτικών- δεν έχει αλλάξει το παραμικρό.
Με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα
Συνολικά, σύμφωνα με τη λίστα του CELI, περισσότερες από 550 διεθνείς εταιρείες -πολλές από την Ευρώπη, αλλά όχι μόνο- εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται στη Ρωσία σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό.
«Το 75,9% των ξένων εταιρειών παρέμειναν στη Ρωσία», ανέφερε από πλευράς Μόσχας ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας (ήτοι της ρωσικής κάτω Βουλής) Βιάτσεσλαβ Βολόντιν.
«Αυτή η απόφαση λέει πολλά», έγραψε σε πανηγυρικούς τόνους στο Telegram. «Πιστεύουν στις καλές προοπτικές για ανάπτυξη της οικονομίας μας, είναι ικανοποιημένοι με το επιχειρηματικό κλίμα. Όσοι έφυγαν υφίστανται ζημιές δισεκατομμυρίων δολαρίων»…
Το κενό τους, επεσήμανε, αναπληρώνουν εγχώριες επιχειρήσεις, αυξάνοντας τον όγκο παραγωγής.
Ως παραδείγματα ανέφερε «την παραγωγή ενδυμάτων στη Ρωσία που έχει παρουσιάσει μεγάλη αύξηση, κατά 42%», ενώ έκανε λόγο για 15% τον τομέα των φαρμάκων.
«Είναι σημαντικό οι επιχειρήσεις να προσανατολίζονται σε εθνικό επίπεδο, τα κέρδη να παραμένουν στη χώρα και να χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξή της», διεμήνυσε ο Βολόντιν.
Μόλις προ εβδομάδας εν τω μεταξύ ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν υπέγραψε διάταγμα, με το οποίο δίνει σε ορισμένες μεγάλες ρωσικές εταιρείες την άδεια, υπό προϋποθέσεις, να αγνοήσουν κατά το τρέχον έτος τις ψήφους μετόχων από «μη φιλικές» χώρες.
Ως τέτοιες η Ρωσία χαρακτηρίζει σήμερα συνολικά 49, συμπεριλαμβανομένων και των 27 κρατών-μελών της ΕΕ.
Ξεκάθαρα, το διάταγμα στοχεύει στην άμβλυνση προβλημάτων ένεκα των δυτικών κυρώσεων.
Το μέτρο, διευκρινίστηκε, ισχύσει για εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους τομείς ενέργειας, μηχανολογίας και εμπορίου και είχαν κύκλο εργασιών άνω των 100 δισεκατομμυρίων ρουβλιών (περίπου 1,5 δισ. δολ.) κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, πρόκειται για περίπου δώδεκα εταιρείες.
Αυτά ενόσω -όπως επεσήμανε το Politico– στα παρασκήνια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός ο προβληματισμός περίσσευε για το πόσο καιρό η επιχειρηματική κοινότητα μπορεί να αγνοεί τη Μόσχα, καθώς και για τις προοπτικές εύρεσης μακροπρόθεσμα «καλών εναλλακτικών λύσεων» για προμήθειες σε ενέργεια, μέταλλα και τρόφιμα.
Latest News
Γιατί η Blackstone στρέφεται στο Τόκιο - Στα σκαριά νέες επενδύσεις
Η Blackstone, η κορυφαία εταιρεία εναλλακτικών επενδύσεων στον κόσμο, ανακοίνωσε πως έχει συνάψει οριστικές συμφωνίες για την εξαγορά του Tokyo Garden Terrace Kioicho
Ο πόλεμος των Μέρντοχ - Δεν έχουν τέλος οι διαμάχες για το μέλλον της αυτοκρατορίας
Μια δικαστική απόφαση που απέρριψε μια προσπάθεια αναθεώρησης του οικογενειακού καταπιστεύματος, αφήνει τον Ρούπερτ Μέρντοχ και τα παιδιά του σε πόλεμο
Πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών 14 δισ δολ απο την Τ-Mobile στις ΗΠΑ
Η T-Mobile καθώς και άλλες εταιρείες τηλεπικοινωνιών, όπως η Verizon και η AT&T συγκαταλέγονται μεταξύ των κορυφαίων μερισματούχων στις ΗΠΑ
Ευνοϊκά δάνεια 7,7 δισ. δολ. έλαβε εντός του 2024 η Τουρκία
Η Τουρκία, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών αναμένει νέα χρηματοδότηση απο την Παγκόσμια Τράπεζα
Κανένα φως στο... τούνελ - Η Hershey απέρριψε και τη δεύτερη πρόταση της Mondelēz
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Mondelēz επιδιώκει ένα deal με την Hershey - Το 2016, εγκατέλειψε τις συζητήσεις για πιθανή εξαγορά
Η νίκη Τραμπ και το πάρτι στις αγορές - Πώς ανακατεύεται η τράπουλα
Η δραστηριότητα των αγορών «εξερράγη» μετά την νίκη Τραμπ καθώς οι traders πόνταραν σε μια πιο φιλική προς τις επιχειρήσεις προσέγγιση
ABN Amro: Πότε θα επιβληθούν οι δασμοί Τραμπ - Οι επιπτώσες για την Ελλάδα
Οι επικείμενοι δασμοί Τραμπ στην Κίνα αναμένεται να εφαρμοστούν λίγους μήνες μετά την ορκωμοσία του
Για δεύτερο συνεχόμενο μήνα σε ύφεση η βρετανική οικονομία
Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν στη Βρετανία συρρικνώθηκε 0,1% σε μηνιαία βάση τον Οκτώβριο, όπως και τον Σεπτέμβριο,
Πώς θα κινηθεί η ΕΚΤ στις μειώσεις επιτοκίων - Οι καταλύτες για τα επόμενα βήματα
Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να κινείται με βάση τις αξιολογήσεις και τις διαθέσιμες πληροφορίες που υπάρχουν σε κάθε συνεδρίαση και μετά τον Μάρτιο
Ριζοσπαστικό πείραμα στο Τόκιο για το δημογραφικό μέσω... 4ήμερης εργασίας
Το Τόκιο ξεκινά ριζοσπαστικά πειράματα καθώς προσπαθεί να αντιμετωπίσει το τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα στην Ιαπωνία