
Η απροθυμία της βελγικής κυβέρνησης να απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικών διαμαντιών, κάτι που θα έβλαπτε την πόλη της Αμβέρσας, έναν παγκόσμιο κόμβο για τους πολύτιμους λίθους, έχει εξοργίσει την Ουκρανία και τους υποστηρικτές της εντός της ΕΕ.
Η Ουκρανία πιέζει να σταματήσει την εισαγωγή ρωσικών ακατέργαστων διαμαντιών επειδή το εμπόριο εμπλουτίζει την Alrosa, μια μερικώς κρατική ρωσική επιχείρηση.
Όπως γράφει το Politico αν και μια τέτοια απαγόρευση δεν θα προκαλούσε την ίδια ζημιά στην οικονομία του Βλαντιμίρ Πούτιν όπως η απαγόρευση όλων των ορυκτών καυσίμων, για παράδειγμα, η συνεχής ροή ρωσικών διαμαντιών έχει γίνει σύμβολο των δυτικών χωρών που βάζουν τα εθνικά τους συμφέροντα πάνω από αυτά της Ουκρανίας.
Τονίζει μάλιστα το δημοσίευμα, ότι το Βέλγιο έχει βαρεθεί να έχει τον ρόλο του αποδιοπομπαίου τράγου. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Alexander De Croo, η ικανότητα του Πούτιν να πουλά διαμάντια σε όλες τις δυτικές αγορές πρέπει τώρα να σταματήσει.

Κυρώσεις; Τα ρωσικά διαμάντια πάνε (σχεδόν) παντού
«Τα ρωσικά διαμάντια είναι αιματοβαμμένα διαμάντια», είπε ο De Croo με δήλωσή του στο Politico: «Τα έσοδα για τη Ρωσία από τα διαμάντια μπορούν να σταματήσουν μόνο εάν η πρόσβαση των ρωσικών διαμαντιών στις δυτικές αγορές δεν είναι πλέον δυνατή. Σφυρηλατώντας αυτό το σταθερό μέτωπο, το Βέλγιο συνεργάζεται με τους εταίρους του».
Ο αντίκτυπος των κυρώσεων
Ο οικονομικός πόλεμος της Δύσης εναντίον της Ρωσίας είχε ήδη αντίκτυπο. Εν μέρει λόγω των κυρώσεων των ΗΠΑ, το ρωσικό εμπόριο διαμαντιών στην Αμβέρσα έχει ήδη πληγεί σοβαρά . Αλλά αυτά τα ακατέργαστα ρωσικά διαμάντια εκτρέπονται σε άλλες αγορές διαμαντιών και συχνά βρίσκουν το δρόμο τους πίσω στη Δύση, κομμένα και γυαλισμένα.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το Βέλγιο συνεργάζεται με τους εταίρους για την εισαγωγή ενός «στεγανού» συστήματος ιχνηλασιμότητας για τα διαμάντια, δήλωσε Βέλγος αξιωματούχος. Εάν λειτουργήσει, αυτό θα μπορούσε να βλάψει τη Μόσχα περισσότερο από ό,τι εάν η Ουάσιγκτον ή οι Βρυξέλλες δράσουν μεμονωμένα.
«Η Ευρώπη και η Βόρεια Αμερική μαζί αντιπροσωπεύουν το 70% της παγκόσμιας αγοράς για φυσικά διαμάντια», είπε ο αξιωματούχος. «Βάσει αυτής της ισχύος της αγοράς, μπορούμε να διασφαλίσουμε την απαραίτητη διαφάνεια στον παγκόσμιο τομέα διαμαντιών και να απαγορεύσουμε δομικά τα αιματηρά διαμάντια από την παγκόσμια αγορά. Ο πόλεμος στην Ουκρανία παρέχει μια ισχυρή ώθηση».
Η ΕΕ προετοιμάζει νέο γύρο κυρώσεων κατά της Ρωσίας ενόψει της πρώτης επετείου της εισβολής του Πούτιν στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Χώρες όπως η Πολωνία και η Λιθουανία προτρέπουν ξανά την ΕΕ να συμπεριλάβει διαμάντια. Ωστόσο, ένας διπλωμάτης της ΕΕ είπε ότι η συζήτηση είναι τώρα περισσότερο ένας «ενδοβελγικός αγώνας παρά ένας ευρωπαϊκός».
Ο De Croo ηγείται ενός συνασπισμού επτά ιδεολογικά διαφορετικών κομμάτων. Οι πράσινοι και οι σοσιαλιστές στην κυβέρνησή του τον πιέζουν να ασκήσει ενεργά πιέσεις για να χτυπήσει διαμάντια στον επόμενο γύρο κυρώσεων της ΕΕ.
Αλλά ακόμα κι αν και τα επτά κόμματα της βελγικής κυβέρνησης συμφωνούσαν να χτυπήσουν ρωσικά διαμάντια, θα υπήρχε ένα άλλο βασικό εμπόδιο.
Στο περίπλοκο βελγικό πολιτικό σύστημα, οι περιφερειακές κυβερνήσεις θα είχαν επίσης λόγο. Η κυβέρνηση της βόρειας περιοχής της Φλάνδρας είναι κατά της απαγόρευσης εισαγωγών. Αυτή η κυβέρνηση ηγείται από τους Φλαμανδούς εθνικιστές, των οποίων ο πρόεδρος του κόμματος, Bart De Wever, είναι επίσης δήμαρχος της Αμβέρσας. «Τίποτα δεν θα τους αλλάξει γνώμη σε αυτό», είπε ένας από τους Βέλγους αξιωματούχους για τη θέση των εθνικιστών.
Ματωμένα διαμάντια
Το Βέλγιο ελπίζει ότι με την οικοδόμηση ενός διεθνούς συνασπισμού για τον εντοπισμό των «αιματοβαμμένων διαμαντιών» της Ρωσίας θα πάψει επιτέλους να θεωρείται εμπόδιο στη δράση.
Η βιομηχανία συμφωνεί. «Οι κυρώσεις δεν είναι η λύση», δήλωσε ο Tom Neys του Παγκόσμιου Κέντρου Διαμαντιών της Αμβέρσας. «Ένα διεθνές πλαίσιο πλήρους διαφάνειας, με τα ίδια πρότυπα συμμόρφωσης με την Αμβέρσα, μπορεί να είναι αυτή η λύση», είπε.
Ένα τέτοιο διατλαντικό σχέδιο θα είχε τεράστιο αντίκτυπο, σύμφωνα με τον Hans Merket, ερευνητή της International Peace Information Service, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Αυτό θα είχε πολύ μεγαλύτερο αποτέλεσμα από τις τρέχουσες κυρώσεις των ΗΠΑ, οι οποίες παρακάμπτονται», είπε ο Merket.


Latest News

Ρεκόρ γερμανικών επενδύσεων στην Κίνα τo 2022
Οι επενδύσεις αυξήθηκαν σημαντικά τα δύο τελευταία χρόνια μετά από μια σταθερή πτώση από το 2016

Επένδυση 4,5 δισ. δολαρίων της Ford σε εργοστάσιο παραγωγής μπαταριών
Για το νέο εργοστάσιο στην Ινδονησία η Ford θα συνεργαστεί με την βραζιλιάνικη Vale και την κινεζική Huayou Cobalt

Για επανεξέταση των τραπεζικών κανόνων κάνει λόγο η Τζάνετ Γέλεν
«Οι ρυθμιστικές απαιτήσεις έχουν χαλαρώσει τα τελευταία χρόνια»

Τρία ιστορικά ρεκόρ για την αλβανική οικονομία το 2022
Σε τουρισμό, ξένες άμεσες επενδύσεις και εμβάσματα

Ισχυρότερη ανάπτυξη στην ευρωζώνη το 2023 «βλέπει» η HSBC
Η τράπεζα δεν βλέπει πλέον ύφεση στο Ηνωμένο Βασίλειο

Προειοδοποιήσεις για αναταράξεις στην Ευρωζώνη από τη UBS - Το θετικό και το αρνητικό μήνυμα
Ποιες είναι οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό, την ανάπτυξη αλλά και τις αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ. Ο ρόλος των τραπεζών

Τεράστια «βουτιά» στα μπόνους των Golden Boys
Tα bonus σε απόλυτους αριθμούς «έπεσαν» στα 33,7 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι

Η τραπεζική καταιγίδα «ταρακουνά» το ευρωπαϊκό real estate
Τραπεζικές αναταραχές: Οι ευρωπαϊκές μετοχές ακινήτων πλήττονται από την τραπεζική αναταραχή

Φον ντερ Λάιεν: Δεν είναι βιώσιμη μια αποσύνδεση από την Κίνα
Η Φον ντερ Λάιεν ανέφερε πως η Κίνα θα πρέπει να βοηθήσει την ΕΕ στην σύγκρουση της ΕΕ με την Ουκρανία.

Απώλειες ρεκόρ 8,63 δισ. ευρώ για την Κεντρική Τράπεζα Ρωσίας
Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας κατέγραψε τις μεγαλύτερες απώλειες στην ιστορία της