Τρελή χαρά στο Μαξίμου

Χαρούμενος δείχνει ο πρωθυπουργός για πολλούς λόγους, και το έδειξε με τη μακροσκελή ανάρτησή του από την Ιαπωνία. Ισως πιστεύει ότι νίκησε στη μάχη της Βουλής. Μπορεί, πάλι, να είναι χαρούμενος με το «δώρο» που του έκανε ο οίκος αξιολόγησης Fitch που την Παρασκευή αναβάθμισε την ελληνική οικονομία.

Γι’ αυτό και ο Κυριάκος Μητσοτάκης παίζει συνέχεια το «χαρτί» της πολυπόθητης επενδυτικής βαθμίδας. Όπως έγραψε ο πρωθυπουργός: «Πλέον έχουμε 12 αναβαθμίσεις από το 2019 έως σήμερα που μας φέρνουν μια ανάσα από τον στόχο επιστροφής της πατρίδας μας μετά από 13 χρόνια στο κλαμπ των αξιόχρεων χωρών με επενδυτική βαθμίδα. Γιατί έχει σημασία; Σκεφτείτε το σαν αλυσίδα: Αυτό οδηγεί σε χαμηλότερο κόστος δανεισμού και εξυπηρέτησης του χρέους μας, άρα περισσότερα χρήματα για δαπάνες σε σχολεία, υγεία, ασφάλεια και περισσότερες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα και συνεπώς περισσότερες και καλύτερες δουλειές με υψηλότερο ΑΕΠ».

Αυτό το «χαρτί» θα το βλέπουμε συνέχεια να παίζεται από κυβερνητικά στελέχη, ειδικά αν έρθουν κι άλλες αναβαθμίσεις πριν από τις εκλογές. Μπορεί να μην «αγγίζουν» τα μακροοικονομικά τους πολίτες, αλλά η αλήθεια είναι ότι είναι εθνικός στόχος να πάρουμε την επενδυτική βαθμίδα για πολλούς λόγους.

Περικοπές και… βερεσέδια

Βεβαίως, μπορεί να χαίρονται στην κυβέρνηση για το «δώρο» της αξιολόγησης, όμως, στην καθημερινότητα η κατάσταση δεν είναι και τόσο καλή. Για παράδειγμα, μας λένε ότι στους φούρνους η μείωση της αγοράς ψωμιού φτάνει το 30%. Οι πολίτες πλέον αγοράζουν ακόμη και μισή φρατζόλα ή παίρνουν φέτες για να τα βγάλουν πέρα.

Στα μικρά μάρκετ της γειτονιάς και στα κρεοπωλεία έχει πέσει σημαντικά η πελατεία ενώ επέστρεψαν και οι… βερεσέ αγορές. Οι επαγγελματίες βάζουν πλάτη στους πελάτες τους για να μην τους χάσουν, αλλά και για να μπορέσουν να αντέξουν την κρίση της ακρίβειας.

Πεσμένη η κίνηση και στα εμπορικά καταστήματα, παρά τις εκπτώσεις. Μόνο στα μαγαζιά με φθηνά προϊόντα ένδυσης και υπόδησης γίνεται χαμός με ουρές και μαζικές αγορές.

Οι Ελληνες φαίνεται να στρέφονται στο φθηνό ρούχο και παπούτσι θέλοντας να εξοικονομήσουν χρήματα για τα προς το ζην.

Ώρα για την επενδυτική απόφαση του FSRU της Κορίνθου

Δύο ακόμη στόχοι για την υλοποίηση της επένδυσης της Motor Oil στον τομέα των υποδομών του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) επιτεύχθηκαν.

Και πια απομένει η λήψη της επενδυτικής απόφασης από τους μετόχους της για την εκκίνηση των διαδικασιών ανάπτυξης και κατασκευής του FSRU που θα βρίσκεται υπεράκτια απέναντι από το διυλιστήριο της Κορίνθου στους Αγίους Θεοδώρους. Η νέα πλωτή υποδομής αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG φέρει την ονομασία «Διώρυγα Gas» και ανήκει στην MORE τη θυγατρική εταιρεία της Motor Oil.

Ο πρώτος σταθμός, λοιπόν, ήταν το δεσμευτικό market test. Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δεσμευτικών προσφορών από επενδυτές (αγοραστές των ποσοτήτων αερίου) ήταν η 25η Ιανουαρίου. Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, ολοκληρώθηκε με επιτυχία και οι προσφορές για δέσμευση χωρητικότητας ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο.

Ο δεύτερος σταθμός, όπως ανακοινώθηκε την περασμένη Παρασκευή ήταν η υπαγωγή του έργου στις «στρατηγικές επενδύσεις» που σημαίνει ταχεία αδειοδότηση.

Πλέον, όπως αναφέρουν πληροφορίες, απομένει πια η λήψη της επενδυτικής απόφασης για το έργο.

Νόμος και για τον αιγιαλό

Πολλές και ενδιαφέρουσες οι ειδήσεις που βγήκαν από το 40ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιδιοκτητών Ακινήτων. Αν και αυτό που έμεινε και «καίει» τους ιδιοκτήτες –και τους δημάρχους- είναι τι θα γίνει με τις αντικειμενικές αξίες, κι αν αυτές αυξηθούν κι άλλο, ακυρώνοντας τη μείωση του ΕΝΦΙΑ τα τελευταία χρόνια.

Ο Χρ. Σταϊκούρας, είπε ότι οι Δήμοι έχουν προθεσμία έως 6 Φεβρουαρίου να υποβάλουν προτάσεις για διόρθωση των αντικειμενικών αξιών προσθέτοντας ότι οι όποιες αλλαγές δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ. «Συνεχίζεται η επέκταση των αντικειμενικών αξιών στο υπολειπόμενο 1,5% της Επικράτειας όπου έλειπαν τα απαιτούμενα πολεοδομικά στοιχεία. Επίσης, θα έχει ολοκληρωθεί, έως το τέλος του 2023, η ψηφιοποίηση των ζωνών του συστήματος, για όλες τις περιοχές εκτός σχεδίου πόλης ή ορίων οικισμών», ανέφερε. Εξήγγειλε επίσης ότι μετά το νομοσχέδιο για τα κατεχόμενα δημόσια ακίνητα, την επόμενη 4ετία θα γίνει νομοθετική παρέμβαση για τον αιγιαλό.

Αρα θα έχουμε και νόμο για να μπει τάξη στο χάος του αιγιαλού αλλά… σε βάθος τετραετίας. Μέχρι τότε; Αυθαιρεσία;

Ο κ. Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, Εκπρόσωπος ΚΕΔΕ, Δήμαρχος 3Β, ανέφερε ότι η αύξηση των αντικειμενικών αξιών ακυρώνει τη μείωση του ΕΝΦΙΑ ενώ σημείωσε ότι η ΚΕΔΕ έχει ευθυγραμμιστεί πλήρως με την ΠΟΜΙΔΑ σε όλα τα δίκαια αιτήματά της που αφορούν τα δημοτικά τέλη, και ελπίζει ότι σύντομα θα υιοθετηθούν και από το αρμόδιο υπουργείο.

Νωρίτερα ο ΕΝΦΙΑ και φέτος

Σημαντική η τοποθέτηση του Γιώργου Πιτσιλή, διοικητή της ΑΑΔΕ ο οποίος τόνισε ότι και εφέτος, όπως έγινε πέρυσι, θα εκδοθούν νωρίτερα τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ ώστε ο φόρος να μπορεί να αποπληρωθεί σε περισσότερες δόσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, μέσω της πλατφόρμας MyProperty υπεβλήθησαν πέρυσι 230.000 δηλώσεις φόρου μεταβίβασης, γονικής παροχής, δωρεάς και κληρονομιάς και εισπράχθηκαν πάνω από 370 εκατ. με διαδικασία που διαρκεί μία ημέρα. Πρόσθεσε ότι στόχος είναι η ακόμα μεγαλύτερη ψηφιοποίηση των συναλλαγών με αυτόματη ενημέρωση των μεταβολών στο Ε9, κατάργηση πιστοποιητικών που αποτελούν πηγή ταλαιπωρίας χωρίς να προσφέρουν κάτι καθώς και βελτίωση της πλατφόρμας δήλωσης των μισθώσεων και συνολικά της ακίνητης περιουσίας.

Οσο για το πώς κινείται η αγορά ακινήτων;

Ο κ. Δημήτριος Σταθάκης, Πρόεδρος του Κτηματολογίου ανακοίνωσε ότι το Μάρτιο θα ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση στο Δήμο της Αθήνας καθώς και ότι ξεκινά το έργο της ψηφιοποίησης του αρχείου των υποθηκοφυλακείων που θα διαρκέσει τρία χρόνια. Στο τέλος του 2023 όπως είπε, θα έχουμε το 90 % των δικαιωμάτων στη φάση της ανάρτησης ενώ προχωρά το κλείσιμο των υποθηκοφυλακείων και το άνοιγμα κτηματολογικών γραφείων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε η αξία των συναλλαγών επί ακινήτων φθάνει στα 8 δισεκ. ευρώ ετησίως.

Ο δε πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας καθηγητής κ. Γκίκας Χαρδούβελης , ανέφερε ότι ενώ στο διεθνές περιβάλλον αναμένεται στασιμότητα, στην Ελλάδα η κατάσταση είναι διαφορετική γιατί η οικονομία παραμένει σε ανοδική πορεία, οι αγορές ακινήτων γίνονται κατά κύριο λόγο με ίδιους πόρους και όχι με δάνεια, υπάρχει τεράστια ζήτηση από το εξωτερικό και υπάρχουν επίσης τεράστια περιθώρια για αναπλάσεις και έργα μεγάλης κλίμακας.

Υπουργείο ακινήτων;

Θα μπορούσε να γίνει υπουργείο για την ακίνητη ιδιοκτησία; Το πρότεινε ο πρόεδρος των μεσιτών Αθήνας, Λευτέρης Ποταμιάνος, και θα λέγαμε ότι έχει ενδιαφέρον η πρόταση αυτή. Αντί να υπάρχει αυτό το χάος και ο κατακερματισμός των υπηρεσιών γιατί να μη δημιουργηθεί ένα υπουργείο που θα τα «τρέχει» όλα;

Από την στεγαστική πολιτική και το «καυτό» ζήτημα της κοινωνικής κατοικίας, μέχρι την κτηματογράφηση, τον έλεγχο των πλατφορμών τύπου Airbnb, τις πολεοδομίες και τα κτηματολογικά γραφεία και τα υποθηκοφυλακεία, τις αντικειμενικές αξίες κ.λπ.

Ισως κάποιοι θα πρέπει να το σκεφτούν καλά. Η ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα παραμένει ισχυρό στοιχείο ευημερίας για τους περισσότερους Ελληνες.

Βλέπει ανάπτυξη το ΚΕΠΕ

Συνέχιση της αναπτυξιακής πορείας της χώρας «βλέπει» το ΚΕΠΕ και για το 2023, τονίζοντας, ωστόσο, ότι υπάρχουν μεγάλες αβεβαιότητες για την ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του υποδείγματος παραγόντων του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), ο μέσος ετήσιος ρυθμός μεταβολής του πραγματικού Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) της Ελλάδας προβλέπεται στο 5,3% για το έτος 2022 και στο 2,2% για το έτος 2023. Σύμφωνα με την εκτίμηση αυτή, η οικονομία της χώρας προβλέπεται ότι θα παραμείνει σε ανοδική τροχιά κατά το τρέχον έτος, με τον ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ να παρουσιάζει επιβράδυνση, παραμένοντας, όμως, σε ικανοποιητικό επίπεδο, λαμβανομένης υπόψη της δύσκολης συγκυρίας. Η προοπτική αυτή απορρέει από την ευνοϊκή εξέλιξη αρκετών από τα οικονομικά μεγέθη που ενσωματώνονται στην πρόβλεψη, σε συνδυασμό με την εμφανή, πλέον, επίπτωση που έχουν στην πορεία ορισμένων μεταβλητών οι τρέχουσες οικονομικές και γεωπολιτικές εξελίξεις σε πολλά διαφορετικά μέτωπα.

Βλέπουν βελτίωση οι έλληνες CEOs

Αυξημένο το ποσοστό των ελλήνων CEOs που αναμένουν βελτίωση της εγχώριας οικονομίας δείχνει η μελέτη της PwC «Global CEO Survey» που παρουσιάζει τις εκτιμήσεις 4.410 CEOs από διαφορετικές χώρες για θέματα που αφορούν στην παγκόσμια και στην εγχώρια οικονομία, στους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες επιχειρήσεις. Οι έλληνες CEOs εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι (46%) από τους ξένους ομολόγους τους (29%) αναφορικά με τη βελτίωση της εγχώριας οικονομίας και εκτιμούν ότι θα υπάρξει οικονομική ανάκαμψη στη χώρα μας το επόμενο έτος. Στην ίδια κατεύθυνση, το ποσοστό απαισιοδοξίας σχετικά με την πορεία της εγχώριας οικονομίας είναι μεν σημαντικό αλλά χαμηλότερο του διεθνούς μέσου όρου (40% έναντι 59%) με τις προσδοκίες για αύξηση των εσόδων των ελληνικών επιχειρήσεων να στρέφονται προς χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Κύπρος, η Ρουμανία και η Βουλγαρία.

Το μπάσιμο και το αγκάθι

Σε εποχή διαπραγματεύσεων με τη Thrivest Holding, συμφερόντων Δ. Μπάκου, Γ. Καϋμενάκη και Α. Εξάρχου, για την είσοδο στο μετοχικό της κεφάλαιο μέσω της δρομολογημένης έκδοσης νέων μετοχών εισέρχεται η Attica Bank. Οπως αποφάσισε το ΔΣ της τράπεζας την Πέμπτη το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί ένα γρήγορο due diligence για τον έλεγχο των οικονομικών της στοιχείων από τον υποψήφιο επενδυτή. Σύμφωνα με τη στήλη Υπό Επιτήρηση του Βήματος της Κυριακής, ο τελευταίος δείχνει ζεστός να κάνει γερό μπάσιμο στην εγχώρια τραπεζική αγορά, λίγους μόλις μήνες μετά την απόκτηση του ελέγχου της Παγκρήτιας Τράπεζας, η οποία βρίσκεται σε διαδικασία απορρόφησης των εργασιών της HSBC Ελλάδος και της Συνεταιριστικής Κεντρικής Μακεδονίας.

Τα πράγματα φυσικά μόνο απλά δεν είναι, καθώς την ίδια στιγμή βρίσκεται ακόμη σε ισχύ η συμφωνία με την Ellington, που προβλέπει επίσης την εκχώρηση πλειοψηφικού πακέτου της Attica Bank. Οι εκπρόσωποι του αμερικανικού fund επιμένουν ότι τους ενδιαφέρει η επένδυση στην τράπεζα, εφόσον τηρηθούν τα αρχικώς συμφωνηθέντα. Για ορισμένους στην αγορά, το αγκάθι που έχει μπλοκάρει τη διαδικασία είναι το αίτημα της Ellington να διευρύνει την περίμετρο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της Attica Bank, τα οποία βρίσκονται υπό τον διαχειριστικό της έλεγχο. Κάτι που δεν φαίνεται να προκρίνει η διοίκηση της τράπεζας.

Νέο δεξαμενόπλοιο

Η Capital Ship Management Corp. παρέλαβε επιτυχώς το νεότευκτο M/T «Alkiviadis», δεξαμενόπλοιο μεταφοράς χημικών και προϊόντων αργού (Chemical/Product) τύπου MR, μεταφορικής ικανότητας 50.000 dwt, οικολογικού τύπου, που κατασκευάστηκε στα ναυπηγεία Hyundai Vietnam Shipyard Co Ltd. Είναι το πρώτο δεξαμενόπλοιο με πιστοποιήσεις Wind-Assisted Ready και HVSC-Ready από τον νηογνώμονα ABS και το πρώτο από τα έξι πλοία χαρακτηρισμένα ως LNG Fuel Ready με οικολογικό σχεδιασμό που παραδίδονται μέσα στο 2023.

Αυξήθηκαν οι δαπάνες των τουριστών

«Ακρως επιτυχημένη» κρίνεται η τουριστική σεζόν του 2022 έπειτα από τα δύο καταστροφικά χρόνια της πανδημίας, αν και τα ιστορικά ρεκόρ του 2019 τελικά δεν καταρρίφθηκαν σε ό,τι αφορά τουριστικά έσοδα και αφίξεις. Ωστόσο, στα μεγάλα κέρδη του 2022 συγκαταλέγεται το γεγονός ότι η μέση δαπάνη ανά ταξίδι αυξήθηκε κατά 9,8% έναντι του 2019, γεγονός που υποδηλώνει ότι η χώρα προσέλκυσε τουρίστες με υψηλότερα εισοδήματα. Σε ό,τι αφορά την εφετινή χρονιά, ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας εκτιμά ότι υπάρχουν όλα τα εχέγγυα για περαιτέρω ανάπτυξη.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories