Στροφή στα οικονομικά

Όπως αναμενόταν η τριήμερη μάχη στη Βουλή: Ωδινεν όρος και έτεκεν μυν, αλλά δεν περιμέναμε και κάτι διαφορετικό.

Από εδώ και στο εξής η κυβέρνηση θα πάει μέχρι τη διάλυσή της με νομοσχέδια που πρέπει να ψηφίσει και με παροχές που πρέπει να κάνει. Ορόσημο ασφαλώς η ημερομηνία ανακοίνωσης του ποσοστού αύξησης του κατώτατου μισθού. Αλλά και οι σκέψεις που πρέπει να μετουσιωθούν σε πράξεις για το αν και πώς θα δώσει όλα τα αναδρομικά στους συνταξιούχους.

Στο Μαξίμου αφήνουν πίσω τις πολιτικές συγκρούσεις και τις υποκλοπές προκειμένου να ασχοληθούν με το νούμερο ένα πρόβλημα: Την ακρίβεια στα ράφια.

Κι επειδή η όποια αύξηση του εισοδήματος ή τα διάφορα κουπόνια δεν αρκούν, σχεδιάζουν διάφορες κινήσεις προκειμένου να βάλουν φρένο στην ακρίβεια που χτυπά τα νοικοκυριά και που… μπορεί να κρίνει και το αποτέλεσμα των εκλογών.

Η γκρίνια για την προσωπική διαφορά

H δήλωση Χατζηδάκη στο ΑΠΕ, με την οποία προανήγγειλε παρέμβαση για την προσωπική διαφορά στις συντάξεις, άναψε φωτιές.

Αλλά εντάσσεται σε όσα σας γράφαμε πιο πάνω. Δηλαδή στο ότι η κυβέρνηση ρίχνει όλο το βάρος στα οικονομικά, στην τσέπη των νοικοκυριών.

17% των συνταξιούχων με προσωπική διαφορά ή το 5,5% του συνόλου αυτών δεν είδε αυξήσεις σαν κι αυτές που πήραν οι υπόλοιποι.

Η προσωπική διαφορά, που θεσμοθετήθηκε στον περίφημο –και κάκιστο- νόμο Κατρούγκαλου, δεν καταργήθηκε από τη ΝΔ και τώρα με το «ξεπάγωμα» των αυξήσεων άρχισαν οι γκρίνιες. «Γιατί δεν πήρα εγώ αύξηση και πήρε αυτός ο συνταξιούχος» κ.λπ.

Ισως έχουν γίνει και λάθη βεβαίως. Συνταξιούχος μας έστειλε το εξής μήνυμα:

Ειμαι συνταξιούχος του ΕΤΑΑ (ΤΣΑΥ) μετά τον Μάιο του 2016. ΝΕΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΎΧΟΣ…..δεν είδα καμία αναπροσαρμογή στη σύνταξή μου μολονότι είχαν ανακοινώσει ότι οι νέοι συνταξιούχοι θα πάρουν ολόκληρο το 7.75%. Τι άλλαξε; Είχαν πει ότι οι νέοι συνταξιούχοι δεν έχουν προσωπική διαφορά.

Μπροστά στον κίνδυνο λοιπόν, να χάσει η Νέα Δημοκρατία μέρος από το προνομιακό της κοινό ψηφοφόρων, η παρέμβαση θα είναι η μόνη λύση.

Πώς προκύπτει το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών

Στην ενδιαφέρουσα εβδομαδιαία μελέτης της Eurobank γίνεται αναφορά στο 11μηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2022 ανήλθε στα €17,5 δισεκ. σε τρέχουσες τιμές, ενισχυμένο κατά 74,9% (€7,5 δισεκ.) σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021. Η εν λόγω διεύρυνση προήλθε από την επιδείνωση του ισοζυγίου των αγαθών η οποία υπεραντιστάθμισε τη βελτίωση του ισοζυγίου των υπηρεσιών. Συγκεκριμένα, το έλλειμμα του ισοζυγίου των αγαθών, δηλαδή το ποσό κατά το οποίο οι εισαγωγές αγαθών (πληρωμές) υπερβαίνουν τις αντίστοιχες εξαγωγές (εισπράξεις), διαμορφώθηκε στα €36,0 δισεκ., αυξημένο σε ετήσια βάση κατά 53,8% (€12,6 δισεκ.), ενώ το πλεόνασμα του ισοζυγίου των υπηρεσιών, δηλαδή το ποσό κατά το οποίο οι εξαγωγές υπηρεσιών υπερβαίνουν τις αντίστοιχες εισαγωγές, ανήλθε στα €19,1 δισεκ., διευρυμένο σε ετήσια βάση κατά 53,2% (€6,6 δισεκ.). Τα προαναφερθέντα στοιχεία παρατίθενται στο Σχήμα 1 που ακολουθεί.

Οι μελετητές της Eurobank αναφέρουν και τις αιτίες αυτών των δεδομένων:

Από ποιες κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών πηγάζουν τα παραπάνω αποτελέσματα; To άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα στις εισαγωγές και τις εξαγωγές αγαθών προήλθε κατά 58,0% από την κατηγορία των καυσίμων και κατά 40,1% από την κατηγορία των αγαθών πλην καυσίμων και πλοίων. Η άνοδος της εγχώριας ζήτησης (συνολική κατανάλωση + συνολική επένδυση) παράλληλα με την αύξηση των τιμών των καυσίμων, των πρώτων υλών, των υλικών (π.χ. οικοδομικών), των τροφίμων και άλλων αγαθών που εισάγει η ελληνική οικονομία από την αλλοδαπή, ερμηνεύουν σε έναν βαθμό το παραπάνω αποτέλεσμα.

Γεμάτοι λογαριασμοί…

Το νούμερο και το νέο είναι εντυπωσιακά. Οι καταθέσεις των Ελλήνων, νοικοκυριών και επιχειρήσεων, έφτασαν τον Δεκέμβριο στα επίπεδα που βρίσκονταν στα μέσα του 2011, πριν από 12 χρόνια δηλαδή.

Κοντά στα 190 δις υπάρχουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς, λόγω της αύξησης των καταθέσεων 5 δις τον Δεκέμβριο.

Οι καθαρές εισροές της περυσινής χρονιάς έφτασαν τα 9 δισ. ευρώ.  Αύξηση κατά 1.790 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, το Δεκέμβριο του 2022, οι καταθέσεις των επιχειρήσεων, έναντι μείωσης κατά 182 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής αυξήθηκε σε 5,8% από 5,4% τον προηγούμενο μήνα.

Αύξηση κατά 3.214 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, το Δεκέμβριο του 2022, οι καταθέσεις των νοικοκυριών και των ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων, έναντι μείωσης κατά 409 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος στο 4,4% από 4,2% τον προηγούμενο μήνα.

Εντάξει, δεν είναι για πανηγυρισμούς. Ο Δεκέμβριος είναι ο μήνας που δίνεται το δώρο Χριστουγέννων, που οι επιχειρήσεις κρατάνε ρευστότητα λόγω του κλεισίματος της χρονιάς, που γεμίζουν οι τσέπες των αγροτών και γενικά που δίνει και το κράτος επιχορηγήσεις.

Αλλά, όσο και να το κάνεις… λεφτά υπάρχουν στους λογαριασμούς και αυτά κρατάνε όρθια τα νοικοκυριά στις δύσκολες ημέρες της ακρίβειας.

… Aπλήρωτοι φόροι

Κι από την άλλη, δεν είναι οξύμωρο να αυξάνονται οι καταθέσεις και ταυτόχρονα να αυξάνονται και τα «φέσια»;

Σύμφωνα με τα στοιχεία, «φέσι» ύψους 6,703 δισ. ευρώ από απλήρωτους φόρους άφησαν οι φορολογούμενοι στην Εφορία στο 11μηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2022 ενώ μόνο τον Νοέμβριο οι φόροι που δεν πληρώθηκαν άγγιξαν το μισό δισ. ευρώ. Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ αποκαλύπτουν ότι το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος έχει ανέλθει σε 113,385 δισ. ευρώ εκ των οποίων 26,270 δισ. ευρώ είναι ανεπίδεκτα είσπραξης και το καθαρό ληξιπρόθεσμο χρέος διαμορφώνεται σε 87,116 δισ. ευρώ.Με χρέη στην Εφορία εμφανίζονται 4.094.981 φυσικά και νομικά πρόσωπα. Από τους οφειλέτες αυτούς, 2.045.763 βρίσκονται στον προθάλαμο των κατασχέσεων ενώ σε 1.406.550 έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

Και το ερώτημα είναι ποιοι χρωστούν στην εφορία. Αυτοί που έχουν και τραπεζικές καταθέσεις και θα πρέπει να υπάρξουν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης;

Θετικό μήνυμα από ESM

Στην Αθήνα βρέθηκε ο εκτελεστικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Πιερ Γκραμένια ο οποίος είχε προχθές  συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Κατά τη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκουρα, ο επικεφαλής του ESM έστειλε θετικό μήνυμα για την ελληνική οικονομία τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι έχει κάνει σημαντική πρόοδο την τελευταία δεκαετία, η οποία συνεχίσθηκε και κατά τη διάρκεια της πανδημικής και της ενεργειακής κρίσης. Τόνισε επίσης τη διατήρηση της δημοσιονομικής πολιτικής σε μία βιώσιμη πορεία και ότι η εμμονή στις μεταρρυθμίσεις θα βοηθήσει την ελληνική οικονομία να ευημερήσει, προσθέτοντας ότι όλα αυτά είναι επίσης αναγκαία για τη διατήρηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Πρωθυπουργό, στην οποία συμμετείχε και ο επικεφαλής του οικονομικού του γραφείου Αλέξης Πατέλης, σημειώθηκαν οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, η ανθεκτικότητα και η ανοδική δυναμική της ελληνικής οικονομίας, παρά τις αλλεπάλληλες εξωγενείς προκλήσεις.

Συζητήσεις για πώληση της Ακτωρ

Σε συζητήσεις φέρονται να βρίσκονται οι μέτοχοι της Ελλάκτωρ με την κυπριακών συμφερόντων κατασκευαστική Wade Adams και εταιρεία συμφερόντων του Δημήτρη Κούτρα. Αντικείμενο των διαπραγματεύσεων, λένε οι πληροφορίες, είναι η εξαγορά της Ακτωρ από κοινή εταιρεία που έχουν συστήσει η Wade Adams και ο πάλαι ποτέ ισχυρός άντρας της Ελλάκτωρ, Δ. Κούτρας. Οι ενδιαφερόμενοι λένε οι πληροφορίες έχουν υποβάλλει πρόταση εξαγοράς στους μετόχους της Ελλάκτωρ, την ολλανδική Reggeborgh και τη Μότορ Οϊλ. Η Ελλάκτωρ με ανακοίνωσή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών σημείωσε: «Η Ελλάκτωρ στο πλαίσιο της ενεργού διαχείρισης του χαρτοφυλακίου επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που διαθέτει, εξετάζει διαρκώς επιλογές για τη βέλτιστη αξιοποίηση των περιουσιακών της στοιχείων. Η εταιρεία διευκρινίζει, ωστόσο, ότι ουδεμία συμφωνία που να αφορά στην πώληση της θυγατρικής της ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ έχει υπογραφεί».

Θα έχουμε πολλές εξελίξεις στον κατασκευαστικό κλάδο. Αλλωστε, το ανεκτέλεστο έργο μεγαλώνει και τα έργα που προγραμματίζονται για τα επόμενα χρόνια είναι πολλά.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories