Δεν ήταν και τόσο… επτασφράγιστο μυστικό η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε χθες ο Αλέξης Τσίπρας. Σκοπίμως άφηναν από την Κουμουνδούρου να διαρρεύσει η πληροφορία ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα βγάλει από τη φαρέτρα του το όπλο αυτό. Κι αν θέλετε… καλά έκανε μιας και εδώ και δύο ημέρες όλοι συζητούν για την πρόταση μομφής. Επικοινωνιακά πέτυχε αυτό που ήθελε ο κ. Τσίπρας, μέχρι την Παρασκευή η κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης θα «απολογούνται» για την υπόθεση των υποκλοπών.
Αλλά και πολιτικά κερδισμένος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ αφού… δεν είχε και τίποτε να χάσει με την πρόταση που κατέθεσε. Ο λόγος απλός: Ξαναβάζει τον κ. Μητσοτάκη στο κάδρο, τον «ξαναδίνει» στον ελληνικό λαό και τον αναγκάζει να πει και πάλι «δεν ήξερα για τις υποκλοπές, ερευνούμε τα παράκεντρα, αιφνιδιαστήκαμε κ.λπ.»
Από αυτή την πλευρά, επομένως, μόνο κέρδος έχει ο κ. Τσίπρας. Ασε δε που πλέον στο πολιτικό τοπίο είναι δύο οι μονομάχοι και το ΠΑΣΟΚ μένει απ’ έξω. Με την σκληρή, πολωτική στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης «εξαφανίζεται» ο τρίτος πόλος, ο κ. Ανδρουλάκης, ο οποίος δεν μπορεί βεβαίως να είναι στη Βουλή. Καίτοι παρακολουθούμενος ο ίδιος, βλέπει πλέον ότι το ταγκό χορεύεται από δύο κι αυτός μένει απλός θεατής.
———————————————————
Γιατί πριν από τις εκλογές;
Τώρα θα ρωτήσει κανείς: Πρόταση μομφής λίγες εβδομάδες ή μήνες πριν από τις κάλπες, τι νόημα έχει πολιτικά; Με απλά λόγια, αφού θα αποφασίσει ο ελληνικός λαός ποιο ή ποια κόμματα θέλουν στην κυβέρνηση γιατί η αντιπολίτευση να αμφισβητήσει την κυβέρνηση; Πολλώ δε μάλλον όταν η κυβερνητική πλειοψηφία είναι συμπαγής και ουδείς διανοείται να μην στηρίξει την κυβέρνηση στην ψηφοφορία της Παρασκευής;
Πράγματι. Αμεσο πολιτικό αποτέλεσμα δεν θα έχει η διαδικασία. Εμμεσο θα έχει καθώς ενισχύει το προφίλ της αντιπολίτευσης και επιχειρείται η αποδόμηση του προφίλ της κυβέρνησης. Οι δημοσκοπήσεις των επόμενων ημερών θα δείξουν τελικά ποιος είχε δίκιο και ποιος κέρδισε από την πρόταση μομφής.
Είναι και η οικονομία όμως…
Ότι οι υποκλοπές είναι μείζον θέμα για τη Δημοκρατία και τους θεσμούς είναι αυτονόητο. Και η διαλεύκανση της υπόθεσης πρέπει να γίνει για το καλό όλων και του πολιτικού συστήματος. Οσο υπάρχουν σκιές και ψίθυροι, τόσο ενισχύονται οι ακραίες φωνές και τα ακραία κόμματα. Όμως, το σίγουρο είναι ότι μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού αδιαφορεί με τις πολιτικές συγκρούσεις στη Βουλή, όσο δεν βλέπει αποτέλεσμα. Οσο δηλαδή δεν λύνονται βασικά θεσμικά προβλήματα και δεν μπαίνει τέλος σε φαινόμενα υποκλοπών, διαφθοράς, ατιμωρησίας κ.λπ.
Από την άλλη, όσο η ακρίβεια τσακίζει τα ελληνικά νοικοκυριά, όσο το εισόδημα μειώνεται, όσο οι πολίτες δεν μπορούν να νοικιάσουν σπίτι, όσο αδυνατούν να πάνε διακοπές ή να εξασφαλίσουν βασικά αγαθά, τόσο θα απαξιώνουν σημαντικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες όπως αυτή που ξεκίνησε χθες.
——————————————————–
Έξυπνη επιδότηση
Η συμβολή των ΑΠΕ στη διαμόρφωση χαμηλής τιμής ρεύματος είναι πλέον αποδεκτή από όλους.
Η ενεργειακή κρίση ανέδειξε τη σημασία της μεγαλύτερης συμμετοχής της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από τα φωτοβολταϊκά και τα αιολικά πάρκα στο μίγμα της ηλεκτροπαραγωγής.
Και η κυβέρνηση φαίνεται να το έχει αντιληφθεί για το λόγο αυτό άλλωστε φέρεται να προετοιμάζει το πρόγραμμα επιδότησης νοικοκυριών που θέλουν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά και μπαταρίες στις στέγες των σπιτιών τους προκειμένου να απολαμβάνουν τις χαμηλές τιμές ρεύματος από τον ήλιο. Κάτι που γίνεται με την τεχνολογία του net metering, δηλαδή με την αυτοπαραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας που χρειάζεται για να καταναλώσουν.
Ωστόσο, τη δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών δεν την έχουν όλα τα νοικοκυριά. Και ιδίως εκείνα με χαμηλά εισοδήματα που νοικιάζουν τα διαμερίσματα τους και δεν έχουν τη δυνατότητα αξιοποίησης του net metering αφού δεν έχουν δικαίωμα χρήσης π.χ. της ταράτσας στην πολυκατοικία που μένουν.
Όπως πληροφορείται η στήλη, μία από τις προτάσεις που έχει κατατεθεί στα αρμόδια υπουργεία είναι στο πρόγραμμα επιδότησης των φωτοβολταϊκών να ενταχθεί και το εικονικό net metering. Δηλαδή να επιδοτούνται οι καταναλωτές ρεύματος που μέσω προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας από τους παρόχους μπορούν να έχουν πρόσβαση στην ηλιακή ενέργεια χωρίς να απαιτείται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού.
Και μάλιστα για τις περιπτώσεις των νοικοκυριών που έχουν πολύ χαμηλά εισοδήματα η επιδότηση να είναι και υψηλότερη…
«Πετάνε» οι τιμές στα αγροτικά προϊόντα
Ενδιαφέροντα τα στοιχεία για τις τιμές των αγροτικών προϊόντων που εξέδωσε η Τράπεζα Πειραιώς. Σύμφωνα με αυτά, η διεθνής αγορά αγροτικών προϊόντων συνέχισε να καταγράφει σημαντικές αποδόσεις και το 2022, ωστόσο σε πιο μέτριο επίπεδο (ο δείκτης των αγροτικών προϊόντων ενισχύθηκε 9,87%), με τις αντίξοες συνθήκες να παραμένουν στο οικονομικό περιβάλλον (πόλεμος στην Ουκρανία, δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ενισχυμένο δολάριο, πληθωριστικές πιέσεις).
Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω ήταν η ενίσχυση των τιμών των Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης (ΣΜΕ) στον χυμό πορτοκαλιού (+41,08%), στο ρύζι (+23,38%), στο καλαμπόκι (+14,37%), στη σόγια (+14,34%) και στα βοοειδή (+10,83%). Λιγότερα κέρδη κατέγραψαν οι τιμές στη ζάχαρη και στο σιτάρι (+6,14% και 2,76%, αντίστοιχα), ενώ σημαντικές απώλειες κατέγραψε η τιμή του βαμβακιού (-25,96%) ένεκα των ανησυχιών για πιθανή επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας.
Το 2023 θα είναι ένα ακόμη έτος προκλήσεων για τον αγροδιατροφικό τομέα, καθώς πέρα από τον αυξημένο γεωπολιτικό κίνδυνο που υπάρχει, η επανεκκίνηση της κινεζικής οικονομίας, η συνέχιση της αναταραχής στις αγορές λιπασμάτων, οι καιρικές συνθήκες και μια πιθανή υποχώρηση του δολαρίου αναμένεται να ενισχύσουν τις τιμές. Ο αντίκτυπος της αύξησης των τιμών των λιπασμάτων, ένεκα των μειωμένων ρωσικών εξαγωγών, δημιουργεί αβεβαιότητα, τόσο για τις αποδόσεις των καλλιεργειών όσο και για την επάρκεια προσφοράς λιπασμάτων στην αγορά. Επιπλέον, το «άνοιγμα» της Κίνας, ταυτόχρονα με την ενίσχυση της παγκόσμιας κατανάλωσης, δύναται να ενισχύσουν και τις πληθωριστικές πιέσεις, καθιστώντας τα προϊόντα ακόμη ακριβότερα.
Αυτό λέει η Πειραιώς, πράγμα που σημαίνει ότι είναι σημαντικές οι αυξήσεις στις τιμές των αγροτικών προϊόντων, άρα στον τελικό καταναλωτή θα έρθει νέο… σοκ.
——————————————————————
Θετικά σήματα από τα κοιτάσματα της Κρήτης
Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά φαίνεται ότι είναι τα πρώτα ευρήματα από τις σεισμικές έρευνες της Κρήτης που εκτελούν αυτήν την περίοδο η κοινοπραξία ExxonMobil – HELLENiQ Energy. Κυβερνητικές πηγές που έχουν απόλυτη γνώση των εργασιών των επενδυτών σημείωναν χθες στο περιθώριο εκδήλωσης της ΕΔΕΥΕΠ για τη νέα εταιρική ταυτότητα πως «υπάρχουν υψηλές προσδοκίες από τις έρευνες της Κρήτης. Είναι πολύ πιθανό, αν επιβεβαιωθεί η ύπαρξη κοιτασμάτων, πως αυτά είναι ικανά να καλύψουν το ενεργειακό κενό της Ευρώπης στο σενάριο που σταματήσουν οι προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία και επιδιωχθεί η κάλυψή τους και από άλλες ενεργειακές πηγές».
Οι ίδιες πηγές σημείωναν πως «οι σεισμικές έρευνες στην Κρήτη αναμένεται να τελειώσουν εντός του Φεβρουαρίου». Αφηναν επίσης ανοικτό το ενδεχόμενο να μην εκτελεστούν και τρισδιάστατες. Κατά τις εκτιμήσεις των αξιωματούχων η πρώτη γεώτρηση εκτιμάται ότι θα γίνει στις αρχές του 2025. Παράλληλα ως προς το ενδιαφέρον κι άλλων ξένων πετρελαϊκών για τις έρευνες στις παραχωρήσεις της Κρήτης και του Ιονίου, οι ίδιοι κύκλοι τόνιζαν πως «η Ελλάδα είναι ανοιχτή στην έλευση και άλλων επενδυτών».
—————————————————————-
Πριν από το Πάσχα τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα
Ερχονται από τον Απρίλιο τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα για πάνω από 120.000 κατόχους οχημάτων που έχουν υποβάλει δήλωση ακινησίας και έχουν καταθέσει ψηφιακά τις πινακίδες κυκλοφορίας. Το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει τη σχετική διάταξη για να την προωθήσει στη Βουλή ώστε το μέτρο να ενεργοποιηθεί πριν από το Πάσχα. Τα φετινά τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα δεν αναμένεται να έχουν ουσιαστικές αλλαγές σε σχέση με πέρυσι. Και πάλι, οι ιδιοκτήτες οχημάτων θα κληθούν να κάνουν ψηφιακή άρση της ακινησίας του οχήματός τους μέσω της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ MyCar, καταβάλλοντας τα δωδεκατημόρια των ετήσιων τελών κυκλοφορίας που αντιστοιχούν στους μήνες της άρσης. Η άρση γίνεται μια φορά τον χρόνο. Για την άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 1 μηνός, καταβάλλεται το 1/12 των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας, για την άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 2 μηνών, καταβάλλονται τα 2/12 του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας, για την άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 3 μηνών, καταβάλλονται τα 3/12 του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας, κ.ο.κ. Διάστημα άρσης ακινησίας μικρότερο του μηνός λογίζεται ως ολόκληρος μήνας και καταβάλλεται για αυτό ποσό ίσο με ένα δωδεκατημόριο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας.
————————————————————–
Επιστρέφει στον ESM η Μ. Αθανασοπούλου
Από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), όπου είχε παίξει σημαντικό ρόλο στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, η Μαριαλένα Αθανασοπούλου αναλαμβάνει χρέη ειδικής γραμματέως Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους στα τέλη του 2021, ως διάδοχος του Φώτη Κουρμούση. Από τότε είχε συμφωνηθεί ότι θα παραμείνει στη θέση αυτή για περίπου ένα έτος και ώσπου να επιτευχθούν οι στόχοι για τον νέο πτωχευτικό νόμο και το ιδιωτικό χρέος. Οι στόχοι επιτεύχθηκαν και η κυρία Αθανασοπούλου ετοιμάζεται να επιστρέψει στο Λουξεμβούργο, στον ESM. Τη θέση της στο υπουργείο Οικονομικών αναλαμβάνει η προϊσταμένη της νομικής υπηρεσίας της Ειδικής Γραμματείας, κυρία Θεώνη Αλαμπάση.
—————————————————————
Το βελούδινο διαζύγιο
Προδιαγεγραμμένο ήταν το τέλος της εταιρικής σχέσης Gazprom – ομίλου Κοπελούζου, το οποίο επιβεβαιώθηκε χθες στα «ΝΕΑ» από καλά πληροφορημένες πηγές. Σύμφωνα με αυτές, ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός θα μεταβιβάσει τις μετοχές του, που αντιστοιχούν στο 50% της Προμηθέας Gas, στον όμιλο Κοπελούζου, ο οποίος και κατείχε το υπόλοιπο 50%. Η συγκεκριμένη θυγατρική δραστηριοποιούνταν στην προμήθεια του ρωσικού φυσικού αερίου στη χώρα μας εδώ και 32 χρόνια. Πηγές θέλουν το διαζύγιο να είναι βελούδινο και οι δύο πλευρές να κλειδώνουν τους τελευταίους όρους της αποχώρησης των Ρώσων από την εταιρεία. Πάντως η σύμβαση προμήθειας ρωσικού αερίου παραμένει σε ισχύ μέχρι το 2027, οπότε και λήγει, λένε οι ίδιες πηγές.
————————————————————-
Το Υπερταμείο αναζητά σύμβουλο
Τη δυνατότητα επανεπένδυσης μέρους των εσόδων του από ιδιωτικοποιήσεις θα εξετάσει το Υπερταμείο. Εχοντας ενεργοποιήσει τον επενδυτικό του ρόλο μέσα στο 2022, το Υπερταμείο εξελίσσεται με σταθερά βήματα σε δημόσια επενδυτικό ταμείο, προκειμένου να δημιουργήσει αξία και ευημερία επιτυγχάνοντας μακροπρόθεσμες αποδόσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, αναζητά σύμβουλο που θα αξιολογήσει και θα κάνει μελέτη σκοπιμότητας για τη βελτίωση των επενδυτικών του δυνατοτήτων, με στόχο να αυξηθεί ο αντίκτυπος του Υπερταμείου στην ελληνική οικονομία.
————————————————————-
Νέα προειδοποίηση για πληθωρισμό
Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τις κυβερνήσεις αναμένεται να περιορίσουν τις τιμές της ενέργειας και τον πληθωρισμό το 2023. Ωστόσο, αναμένεται να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα όταν αποσυρθούν, πιθανότατα το 2024, ωθώντας τον πληθωρισμό το 2025 και καθυστερώντας την επιστροφή στον στόχο της ΕΚΤ, προειδοποιεί το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Φάμπιο Πανέτα σε συνέντευξή του στη «Handelsblatt».
Για να αποφευχθεί αυτό, οι κυβερνήσεις μπορεί να αποφασίσουν να αναθεωρήσουν τα μέτρα τους, για παράδειγμα, προς πιο στοχευμένη στήριξη εισοδήματος για ευάλωτους πολίτες, υποστήριξε ο κ. Πανέτα.
Ψήφος εμπιστοσύνης στον ΑΔΜΗΕ
Ο ΑΔΜΗΕ ενισχύεται και αναπτύσσεται και στο πλαίσιο αυτό η δανειακή σύμβαση που υπέγραψε χθες είναι και ψήφος εμπιστοσύνης. Διότι πρόκειται για χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας, ύψους 524 εκατ. ευρώ.
Το νέο δάνειο ύψους 108 εκατ. ευρώ θα συμβάλει στη χρηματοδότηση της υποβρύχιας διασύνδεσης με καλώδια μήκους 350 χλμ., ενισχύοντας την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού στα ελληνικά νησιά.
Το νέο δίκτυο θα προσφέρει φθηνότερη και καθαρότερη ηλεκτρική ενέργεια και θα επιταχύνει τη διείσδυση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις δυτικές και νότιες Κυκλάδες.
Το συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται σε 524 εκατ. ευρώ και η ΕΤΕπ συγχρηματοδοτεί το έργο με δικούς της πόρους ύψους 157 εκατ. ευρώ.
Ας ελπίσουμε να πάνε όλα καλά και οι νησιώτες να έχουν την προσοχή που τους αξίζει και τις υπηρεσίες που πρέπει να έχουν. Τουλάχιστον στον ΑΔΜΗΕ προχωρούν χωρίς εμπόδια και χωρίς καθυστερήσεις σε ένα πολύ δύσκολο έργο.
Latest News
Θυμήθηκαν τον Τσίπρα, η προσεκτική ΕΚΤ, ετοιμάζεται το deal του CVC, τα «σεμινάρια» του Θεοδωρόπουλου, το ξενοδοχείο του χρηματιστή, Χριστούγεννα στο Ντίσελντορφ
Θυμήθηκαν και τα ελληνικά
Στον πάγο και πάλι οι τράπεζες, τα 13 λεπτά του Πατέλη, το αποτύπωμα Κοντόπουλου, οι μνήμες Τζαννετάκη, τι ετοιμάζει η Lavipharm, η πρόταση Καλαντώνη, το deep value play της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, από Δευτέρα οι αποφάσεις για ΔΕΠΑ
Παίζοντας με τις τάπες…
Τα «ποδηλατάκια» του Δημητριάδη, η σφήνα Πολίτη, «καίει» εκατ. η Hellenic Train, παρασκήνιο για Elpedison, το triple της Helleniq Energy, η άγνωστη «πληγή» του λιανεμπορίου
Τα «ποδηλατάκια» του Δημητριάδη
Το βιβλίο του Πατέλη, τραπεζική υπομονή μέχρι την Κυριακή, το ράλι της Helleniq Energy, το billion της Attica Bank, ο αγοραστής του Κορασίδη, ο «θησαυρός» στους φούρνους
Λίγη θεωρία
Στην αναμονή ο Αγ. Βασίλης για το ΧΑ, τα σενάρια για τράπεζες, το timing της Νέας Υόρκης, τα χιλιόμετρα του Πιτσιλή, το δείπνο στην Ακρόπολη, «σιγή ασυρμάτου» για Elpedison
Στην αναμονή
Κυβέρνηση από το… παρελθόν, το «Άγιο Δισκοπότηρο» των long του ΧΑ, τα deals που έρχονται, τα προβλήματα του Fourlis, το «θέατρο» του ΟΠΕΚΕΠΕ και η Stoli
Το όριο
Η γραμμή «Μαζινό» των αγορών, η «προσγείωση» Piccoli στην Αθήνα, το κλειστό meeting των επιχειρηματιών, το αδιέξοδο της Energean, οι Κινέζοι στο Golden Hall, οι έλεγχοι στα κρεατικά
Καμία ανησυχία (;) από το μέτωπο
Τα «στραβά μάτια» των τραπεζών, το αυτονόητο από τη Βρεττού, το στοίχημα της Θεσσαλίας, «Ενοικιάζεται» στην Κλαυθμώνος, το game της Edison, τι ετοιμάζουν οι Γερμανοί στην… Κω;
Τα αυτονόητα
Όλο το παρασκήνιο στο ΟΤ FORUM, τα «βελάκια» της κυβέρνησης στις τράπεζες, το «μυαλό» του Γκούμα στην Motor Oil, οι «συμμαθητές» των επενδύσεων, η είδηση από την BofA
Δεύτερη ημέρα στο ΟΤ FORUM
Όλο το παρασκήνιο στο ΟΤ FORUM, ο gentleman Στουρνάρας, το unfair του Μητσοτάκη, το ξέσπασμα των τραπεζών και η ρελάνς Ανδρουλάκη, τα μέτωπα Θεοδωρικάκου, ο “Αθηναίος” της ΕΣΕΕ
Στο Μικρό Χρηματιστήριο