
Σε χαμηλό τριών και πλέον εβδομάδων, κοντά στα 71 ρούβλια ανά δολάριο, υποχώρησε την Τρίτη το ρωσικό νόμισμα.
Μετά τις πληρωμές που πραγματοποιήθηκαν στις 30 Ιανουαρίου, το ρούβλι έχασε τη στήριξη των φόρων που καταβάλλονται στο τέλος του μήνα, όταν οι εξαγωγικές εταιρείες μετατρέπουν σε ρωσικό νόμισμα τα έσοδα από το συνάλλαγμα για να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.
Η προσπάθεια χρεοκοπίας της Ρωσίας θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ
Το γουάν
Το ρούβλι λαμβάνει στήριξη από την πώληση ξένου συναλλάγματος από την κυβέρνηση, η οποία ξεφορτώνεται κινεζικά γουάν αξίας έως και 3,2 δισεκατομμυρίων ρουβλίων (45,45 εκατ. δολαρίων) την ημέρα, ωστόσο, σύμφωνα με αναλυτές, ο αντίκτυπος στο ρωσικό νόμισμα είναι περιορισμένος.

Η Μόσχα έχει καταβάλει προσπάθειες να «αποδολαριοποιήσει» την οικονομία της τους τελευταίους μήνες, απομακρυνόμενη από τα νομίσματα που θεωρεί «μη φιλικά». Ωστόσο αναλυτές επισημαίνουν ότι υπάρχουν «τεχνικές δυσκολίες» όσον αφορά την ανάπτυξη πληρωμών στο κινεζικό νόμισμα, καθώς το κινεζικό τραπεζικό σύστημα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το SWIFT από το οποίο παραμένουν αποκλεισμένες οι ρωσικές τράπεζες.
Μακριά η εγκατάλειψη του δολαρίου
Ενώ το μερίδιο του δολαρίου στον κύκλο εργασιών του εξωτερικού εμπορίου μειώνεται και του γουάν αυξάνεται, η πλήρης εγκατάλειψη του αμερικανικού νομίσματος φαίνεται ακόμη μακριά αφού «το δολάριο παραμένει το κύριο αποθεματικό και εμπορικό νόμισμα», όπως επισημαίνουν οι ίδιοι αναλυτές.
Το ρούβλι δέχεται εξωτερικές πιέσεις από όταν τέθηκε σε ισχύ, στις αρχές Δεκεμβρίου, το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, παράλληλα με το εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέρεται δια θαλάσσης, αναγκάζοντας τη Μόσχα να το πουλά με έκπτωση.


Latest News

Συντηρεί τα κέρδη και τις 1.040 μονάδες
Στις «συμπληγάδες» της διεθνούς τραπεζικής κρίσης και της εγχώριας πολιτικής αβεβαιότητας το ΧΑ

Συνεχίζει στην πορεία ανάκαμψης
Έχει ισχυρή ώθηση από τις περισσότερες δεικτοβαρείς μετοχές

Άνοδος για τέταρτη ημέρα στις ευρωαγορές
Ωθηση από την αποκλιμάκωση της τραπεζικής κρίσης

Ξεχώρισε η αγορά της Αυστραλίας - Μικτά πρόσημα στην Ασία
Μειώνονται οι ανησυχίες για την πρόσφατη τραπεζική αναταραχή στις ΗΠΑ και την Ευρώπη

Οδηγός η τεχνολογία στην άνοδο της Wall Street
Θετικά λειτούργησε στην αγορά ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς σημειώνει μικρή πτώση στο 3,58%

Ποια νομίσματα συστήνει η UBS - Τι λέει για το δολάριο
Η ελβετική τράπεζα συστήνει στους επενδυτές να προσαρμόσουν την έκθεσή τους σε νομίσματα σύμφωνα με τις ανάγκες και τις προτιμήσεις τους

Άνω του 1% τα κέρδη στις ευρωαγορές
Οι τράπεζες έχουν καταφέρει να ανακάμψουν τις τελευταίες ημέρες

Επικράτησαν στο τέλος οι αγοραστές στο ΧΑ
Το κλίμα βελτιώθηκε ελαφρώς με τη νέα ψήφο εμπιστοσύνης της Moody’s στις ελληνικές τράπεζες αλλά και την υπερπροσφορά που υπήρξε για την έκδοση του 5ετούς ελληνικού ομολόγου

Έντονα ανοδικά η Wall Street
Θετικά λειτουργεί στην αγορά ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς σημειώνει μικρή πτώση στο 3,58% και το βραχυπρόθεσμο 2ετές επιτόκιο στο 4,08%

Αψιμαχίες για το stock picking - Προσπαθεί να κρατηθεί σε τετραψήφιο νούμερο ο Γενικός Δείκτης
Προσπάθεια να κρατηθεί στα τετραψήφια επίπεδα