Η διεθνής ένωση χωρών BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) επεξεργάζεται την ιδέα δημιουργίας ενός ενιαίου νομίσματος διακανονισμού, και το θέμα αυτό αναμένεται να συζητηθεί στη σύνοδο κορυφής της ένωσης στα τέλη Αυγούστου. Αυτό δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ μετά από συνομιλίες που είχε με τον Πρόεδρο της Αγκόλα, Ζοάο Λουρένκο.

«Ακριβώς προς αυτή την κατεύθυνση έρχονται πρωτοβουλίες, στις οποίες μόλις πρόσφατα αναφέρθηκα, για την ανάγκη να σκεφτούμε τη δημιουργία εσωτερικών νομισμάτων στο πλαίσιο των BRICS, στο πλαίσιο της Κοινότητας των κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, που θα διεξαχθεί στη Δημοκρατία της Νότιας Αφρικής στα τέλη Αυγούστου, και στην οποία θα προσκληθεί μια ομάδα αφρικανικών εθνών, συμπεριλαμβανομένου, όπως καταλαβαίνω, του προέδρου Λουρένκο», δήλωσε ο Ρώσος κορυφαίος διπλωμάτης.

Τουρκία και Σαουδική Αραβία ζητούν να ενταχθούν στις BRICS

«Οι σοβαρές χώρες με αυτοσεβασμό καταλαβαίνουν πολύ καλά τι διακυβεύεται», σημείωσε ο Λαβρόφ. «Βλέπουν την αυθαιρεσία των κυρίων του τρέχοντος διεθνούς νομισματικού συστήματος και θέλουν να δημιουργήσουν τους μηχανισμούς τους για να εξασφαλίσουν βιωσιμότητα που θα προστατεύεται από την εξωτερική οδηγία», πρόσθεσε.

Αποκλεισμένη από το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα πληρωμών, η Ρωσία αναζητεί διεξόδους μέσω των συμμάχων της. Ελάχιστες πλέον χώρες αποδέχονται κάρτες του ρωσικού συστήματος πληρωμών Μιρ, την πρόσβαση στο οποίο διέκοψαν τώρα και όλες οι τουρκικές εμπορικές τράπεζες.

Τα σχέδια στα σκαριά

Εδώ και χρόνια, ο Yaroslav Lissovolik, επικεφαλής του αναλυτικού τμήματος των εταιρικών και επενδυτικών επιχειρήσεων της ρωσικής Sberbank, είναι υπέρμαχος της στενότερης ολοκλήρωσης των BRICS και της υιοθέτησης ενός αποθεματικού νομίσματος BRICS.
Ο Lissovolik υπενθυμίζει ότι η πρώτη πρόταση «για τη δημιουργία ενός νέου αποθεματικού νομίσματος με βάση ένα καλάθι νομισμάτων των χωρών BRICS διατυπώθηκε από το Valdai Club το 2018».

Η αρχική ιδέα περιστράφηκε γύρω από ένα καλάθι νομισμάτων παρόμοιο με το μοντέλο των Ειδικών Τραβηκτικών Δικαιωμάτων (SDR), που αποτελείται από τα εθνικά νομίσματα των μελών της BRICS – και στη συνέχεια, άλλα νομίσματα του διευρυμένου κύκλου BRICS+.

Εξηγεί μάλιστα ότι η επιλογή των εθνικών νομισμάτων BRICS είχε νόημα επειδή «αυτά ήταν από τα νομίσματα με τη μεγαλύτερη ρευστότητα στις αναδυόμενες αγορές. Το όνομα για το νέο αποθεματικό νόμισμα — R5 ή R5+ — βασίστηκε στα πρώτα γράμματα των νομισμάτων BRICS που όλα ξεκινούν με το γράμμα R (ρεάλ, ρούβλι, ρουπία, ρενμίνμπι, ραντ).

Και προσθέτει ότι «μακροπρόθεσμα, το νόμισμα R5 των BRICS θα μπορούσε να αρχίσει να εκτελεί το ρόλο των διακανονισμών/πληρωμών καθώς και της αποθήκευσης αξίας/αποθεμάτων για τις κεντρικές τράπεζες των αναδυόμενων οικονομιών της αγοράς».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Γιατί η Gen Z δεν μπορεί να στεριώσει σε δουλειά – Ποια προσόντα ψάχνουν οι εργοδότες
Διεθνή |

Γιατί η Gen Z δεν μπορεί να στεριώσει σε δουλειά – Ποια προσόντα ψάχνουν οι εργοδότες

Μια πρόσφατη έκθεση διαπίστωσε ότι οι εταιρείες είναι δυσαρεστημένες με τις νέες προσλήψεις της Gen Z και ενδέχεται να αποφύγουν στο μέλλον την πρόσληψη πρόσφατων αποφοίτων.