Αύξηση των εισαγωγών αγροτικών προϊόντων διαροφής καταγράφηκε στην ΕΕ τον Οκτώβριο του 2022, με τις μηνιαίες εμπορικές ροές να καταγράφουν ρεκόρ σε αξία φτάνοντας τα 36,5 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την τελευταία μηνιαία έκθεση, που δημοσίευσε σήμερα η Κομισιόν, το μερίδιο των εισαγωγών αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ αυξήθηκε, φθάνοντας τα 15,7 δισεκατομμύρια ευρώ τον Οκτώβριο, υψηλότερα κατά 3% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στις τιμές καταγράφηκαν στην ελαιοκράμβη, το σιτάρι και το ηλιέλαιο.

Eurostat: Σε ποια προϊόντα εκτοξεύτηκαν οι τιμές – Στα ύψη και το κόστος

Αν και καταγράφεται μία ελαφρά μηνιαία μείωση, οι εξαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ παραμένουν ισχυρές με αξία 20,7 δισεκατομμυρίων ευρώ. Συνολικά, και παρά τις αυξημένες εισαγωγές, το εμπορικό ισοζύγιο της ΕΕ παραμένει θετικό στα 5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Εξαγωγές

Σε όρους αξίας, οι εξαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ μειώθηκαν κατά 1,2% από μήνα σε μήνα. Η μείωση των εξαγωγών της ΕΕ οφείλεται κυρίως στη μείωση των εξαγωγών οινοπνευματωδών ποτών και λικέρ καθώς και τυριών.

Η αύξηση κατά 3% των εξαγωγών προς την Κίνα αντιστάθμισε εν μέρει τη μείωση των εξαγωγών προς τις Ηνωμένες Πολιτείες (-5%) και προς το Ηνωμένο Βασίλειο (-2%). Παρά τη μηνιαία μείωση, οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων διατροφής της ΕΕ προς τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο δεν ήταν ποτέ υψηλότερες.

Το πρώτο δεκάμηνο του 2022, οι εξαγωγές της ΕΕ προς τις ΗΠΑ έφτασαν τα 24,4 δισεκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 29% από τον μέσο όρο τριών ετών για την ίδια περίοδο. Ομοίως, οι εξαγωγές της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο του 2022 για αξία 39,5 δισεκατομμυρίων ευρώ είναι 15% υψηλότερες από ό,τι το 2021.

Εισαγωγές

Η Βραζιλία και η Ουκρανία είναι οι δύο πρώτες χώρες για εισαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων στην ΕΕ. Οι εισαγωγές από τη Βραζιλία μειώθηκαν κατά 17% τον Οκτώβριο του 2022 σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2022.

Ωστόσο, οι εισαγωγές από την Ουκρανία αυξήθηκαν κατά 25% αυτόν τον μήνα με τον αραβόσιτο, το ηλιέλαιο, τους ηλιόσπορους και την ελαιοκράμβη να αντιπροσωπεύουν το 70% των εισαγωγών της ΕΕ. Η αξία των εισαγωγών από την Ουκρανία και τη Βραζιλία είναι 20% υψηλότερη από αυτή του τρίτου σημαντικότερου προμηθευτή αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ, δηλαδή του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι όγκοι του εισαγόμενου φοινικέλαιου μειώθηκαν κατά 16% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021 ενώ οι εισαγωγές αραβοσίτου αυξήθηκαν κατά 66%.

Πρότυπα παραγωγής και κατανάλωσης σιταριού και αραβοσίτου

Η πανδημία του κοροναϊού και, πιο πρόσφατα, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, έθεσαν σε κίνδυνο την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια και τα μέσα διαβίωσης εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.  Η σημερινή έκθεση περιλαμβάνει μια ενότητα που παρουσιάζει τις ιστορικές εξελίξεις (από το 1961 έως το 2019) στην κατανάλωση και την παραγωγή σιταριού και καλαμποκιού σε όλη την Ευρώπη, την Κεντρική Ασία, την Ασία-Ωκεανία, την Αφρική και την Αμερική.

Συνοπτικά, η Ασία είχε έλλειμμα σε σιτάρι λόγω της αυξημένης κατανάλωσης από τη δεκαετία του 1960, η οποία αντιστοιχίστηκε μόνο εν μέρει από υψηλότερους όγκους παραγωγής. Στην Αφρική, το έλλειμμα έχει διευρυνθεί ιδιαίτερα από τη δεκαετία του 2000 για παρόμοιους λόγους. Άλλες περιοχές του κόσμου είναι καθαροί εξαγωγείς.

Για τον αραβόσιτο, η ΕΕ έχει ελαφρύ έλλειμμα παραγωγής σε σύγκριση με τις ανάγκες κατανάλωσης, ενώ η Αμερική είναι μακράν η μεγαλύτερη εξαγωγική περιοχή (κυρίως ΗΠΑ, Βραζιλία και Αργεντινή).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO