
Σε νέα αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 8% θα προχωρήσει η κεντροαριστερή κυβέρνηση της Ισπανίας, παρά την αντίθεση των εργοδοτών, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, με φόντο τον πληθωρισμό που εξακολουθεί να «καλπάζει» στη χώρα.
«Πρόκειται να εγκρίνουμε μια νέα αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 8% για να φτάσει τα 1.080 ευρώ» μεικτά τον μήνα για διάστημα 14 μηνών, καθώς ο μισθός καταβάλλεται παραδοσιακά 14 μήνες στη χώρα, ανακοίνωσε ο σοσιαλιστής Σάντσεθ κατά τη διάρκεια συζήτησης στη Γερουσία.
Σταϊκούρας: Ο κατώτατος μισθός πρέπει να αυξηθεί γενναία αλλά ρεαλιστικά
«Τηρούμε λοιπόν τη δέσμευσή μας» να αυξήσουμε τον κατώτατο μισθό «στο 60% του μέσου μισθού» μέχρι το τέλος της νομοθετικής περιόδου στα τέλη του 2023», συνέχισε.
Σε διάστημα 12 μηνών, ο κατώτατος μισθός θα ανέρχεται πλέον σε 1.260 ευρώ μεικτά.
Τι λένε συνδικάτα και εργοδότες
Τα συνδικάτα, που είχαν ζητήσει 1.100 ευρώ σε διάστημα 14 μηνών, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους.

Αυτή η αύξηση «θα ωφελήσει 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους και θα επηρεάσει ιδιαίτερα γυναίκες, νέους, εργαζόμενους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή όσους εργάζονται στον αγροτικό τομέα ή στις υπηρεσίες», δήλωσε στο Twitter ο Ουνάι Σόρδο, γενικός γραμματέας του Commissions Ouvrieres (CCOO), ενός από τα δύο μεγαλύτερα συνδικάτα της χώρας.
Από την πλευρά τους, οι εργοδότες αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στις σημερινές διαπραγματεύσεις, λέγοντας ότι αυτές δεν έλαβαν υπόψη τις ανησυχίες τους.
«Το μόνο που έκαναν ήταν να μας δώσουν τον αριθμό» της αύξησης για έγκριση, είπε ειρωνικά ο πρόεδρος της CEOE της ένωσης εργοδοτών, Αντόνιο Γκαραμέντι.
Ο πληθωρισμός
Αυτή η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού έρχεται σε μια συγκυρία υψηλού πληθωρισμού, ακόμη και αν η άνοδος των τιμών έχει επιβραδυνθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες. Ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 5,8% τον Ιανουάριο, αφού κορυφώθηκε στο 10,8% τον Ιούλιο, ποσοστό ρεκόρ από την έναρξη της καταγραφής του πριν από 38 χρόνια.
Ο Σάντσεθ, ο οποίος θέλει να αυξήσει τον ισπανικό κατώτατο μισθό στο επίπεδο των ευρωπαίων γειτόνων της, υπογράμμισε ότι αυτός ο μισθός θα έχει αυξηθεί συνολικά, μετά τη νέα αυτή αύξηση, κατά 36% από τότε που ανέλαβε την εξουσία το 2018, όταν ήταν 735 ευρώ, ένας από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη.
Η Ισπανία θα διεξάγει φέτος δημοτικές και περιφερειακές εκλογές στα τέλη Μαΐου και βουλευτικές εκλογές στο τέλος του έτους.
Πηγή: in.gr


Latest News

«Όταν το καθήκον καλεί»: Ποιος είναι ο Σέρτζιο Ερμότι που επιστρέφει στο τιμόνι της UBS
Ο Σέρτζιο Ερμότι στα 15 του άφησε το σχολείο για να γίνει ποδοσφαιριστής

Ανέβασε ρυθμούς η κινεζική οικονομία
Η Κίνα θα παραμείνει προσηλωμένη στις μεταρρυθμίσεις και την επανεκκίνηση της οικονομίας, δηλώνει ο Λι Κιάνγκ

Στο στόχαστρο των ισπανικών αρχών η ship to ship μεταφορά πετρελαίου
Παίρνει μέτρα για να αποφευχθεί κάποια περιβαλλοντική καταστροφή

Flatiron Building στη Νέα Υόρκη: Η ιστορία και η «ταλαιπωρία» ενός κτηρίου
Το εμβληματικό κτήριο Flatiron της Νέας Υόρκης πουλήθηκε για 190 εκατομμύρια δολάρια. Οι πλειοδότες έδωσαν μάχη, για 40 λεπτά, σε μια «πικρή» δημοπρασία στα σκαλιά ενός δικαστηρίου του Μανχάταν για ένα από τα κτήρια-σύμβολα της πόλης.

Το σχέδιο 100 ημερών του Σέρτζιο Ερμότι για να βάλει στις «ράγες» UBS και Credit Suisse
Οι λόγοι που είναι ο καταλληλότερος να το επιτύχει

Ποια νομίσματα συστήνει η UBS - Τι λέει για το δολάριο
Η ελβετική τράπεζα συστήνει στους επενδυτές να προσαρμόσουν την έκθεσή τους σε νομίσματα σύμφωνα με τις ανάγκες και τις προτιμήσεις τους

Ανελαστική καταναλωτική ανάγκη το ταξίδι για τους 40άρηδες
Τα κριτήρια για την επιλογή προορισμού και καταλύματος και οι απαιτήσεις των 40άρηδων που ταξιδεύουν με ή χωρίς παιδιά

Όταν η σαμπάνια ξεπερνά τον...χρυσό - Τι πρέπει να αγοράσετε
Από τα όσκαρ μέχρι το Μπορντό και τη Βουργουνδία

Σε «αναμμένα κάρβουνα» οι διαχειριστές κεφαλαίων ESG
Η ESMA θέλει να θέσει ελάχιστα όρια για το τι πρέπει να κάνουν τα κεφάλαια πριν από την εμπορία ενός προϊόντος ως ESG

Μάρτα Ορτέγα: Η «χρυσή» κληρονόμος των Zara αποκαλύπτεται...
Η κόρη του ιδρυτή της Inditex είναι πολύ περισσότερα από μια κοσμική που αγαπάει την ιππασία