
Στον μεγαλύτερο αγοραστή χρυσού μεταξύ των κεντρικών τραπεζών εξελίσσεται η Τουρκία, με τα νοικοκυριά να σπεύδουν επίσης να αγοράσουν πλάκες για να προστατευτούν από τη γεωπολιτική αβεβαιότητα και τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό που μαστίζει την χώρα, σύμφωνα με το Bloomberg.
Τα αποθέματα χρυσού της κεντρικής τράπεζας ήταν στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με έκθεση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Χρυσού(WGC), που δημοσιεύτηκε την Τρίτη. Ο επίσημος αριθμός έκανε αναφορά για 542 τόνους, αυξημένος κατά 148 τόνους συγκροτικά με το 2021.
Χρυσός: Φρενίτιδα αγορών από τις κεντρικές τράπεζες
Μεγαλύτερη παραγωγή
Η ζήτηση για κοσμήματα στη χώρα αυξήθηκε και εκτινάχθηκε κατά 32% το τέταρτο τρίμηνο του 2022. «Παρά την άνοδο της τιμής χρυσού κατά το 4ο τρίμηνο, ο εκτινασσόμενος πληθωρισμός των καταναλωτών έφερε το επενδυτικό κίνητρο στο προσκήνιο», ανέφερε το WGC.
Η Τουρκία έχει εντείνει τις φιλοδοξίες της να παράγει περισσότερο χρυσό από τον υφιστάμενο μέσο όρο των 35 τόνων ετησίως τα τελευταία πέντε χρόνια, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την προηγούμενη εβδομάδα. «Μαζί με το πετρέλαιο, ο χρυσός είναι ένα από τα πιο εισαγόμενα είδη», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αντισταθμιστικός παράγοντας
Ο χρυσός αποτελεί ένα δημοφιλές εμπόρευμα μεταξύ των τουρκικών νοικοκυριών που τον χρησιμοποιούν ως αντιστάθμιση, έναντι των συναλλαγματικών και πληθωριστικών πιέσεων.
Ο πληθωρισμός της Τουρκίας «σκαρφάλωσε» μέχρι και στο 85% πέρυσι, πριν υποχωρήσει στο 64% τον Δεκέμβριο, εξαιτίας της χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής, που είχε σαν συνέπεια την μείωση των επιτοκίων παρά την ραγδαία αύξηση των τιμών. Επιπλέον, η τουρκική λίρα υποτιμήθηκε σχεδόν κατά 30% πέρυσι.
Η τιμή του χρυσού αυξήθηκε κατά 40% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.
Μετά την ποινική δίωξη των ΗΠΑ κατά της τουρκικής κρατικής τράπεζας Halkbank για μη συμμόρφωση με τις κυρώσεις κατά του Ιράν, η Τουρκία επαναπάτρισε όλα τα αποθέματά της σε χρυσό από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της τουρκικής κεντρικής τράπεζας για το 2021, ο χρυσός φυλάσσεται στην Τράπεζα της Αγγλίας, στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης και στην κεντρική τράπεζα της χώρας.
Οι εισαγωγές πολύτιμων μετάλλων και λίθων της Τουρκίας αυξήθηκαν σχεδόν κατά 600% τον Δεκέμβριο του 2022 σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με ξεχωριστά στοιχεία την Τρίτη από την κρατική στατιστική υπηρεσία TurkStat.


Latest News

Ο ιατρικός τουρισμός πασχίζει να ξεπεράσει το πανδημικό σοκ
Μειωμένος κατά 21 δισ. δολάρια από όσο ήταν το 2019 υπολογίζεται ότι θα είναι εφέτος ο τζίρος στον κλάδο – Ανάπτυξη έως 10% προβλέπουν για το 2023 οι ειδικοί
![Επαγγελματικά ταξίδια: Η λίστα με τις 10 ακριβότερες πόλεις στον κόσμο [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/03/shutterstock_232581154_med-600x443.webp)
Η λίστα με τις 10 ακριβότερες πόλεις στον κόσμο για επαγγελματικά ταξίδια [γράφημα]
Η Νέα Υόρκη παρέμεινε ο πιο ακριβός προορισμός επαγγελματικών ταξιδιών στον κόσμο το 2022

Μπόνους...γιοκ λέει η ελβετική κυβέρνηση- Ανέστειλε τις πληρωμές μπόνους
Οι ελβετικές αρχές δήλωσαν ότι θα απαγορεύσουν τις πληρωμές των «αναβαλλόμενων» μπόνους, παρόλο που έχουν ήδη εγκριθεί
![Απολύσεις-Τεχνολογία: Κοντά στο μισό εκατομμύριο τους τελευταίους 12 μήνες [Γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/03/ot_apolyseis-2-1024x600-1-600x352.jpg)
Στον...δρόμο σχεδόν μισό εκατομμύριο εργαζόμενοι στην τεχνολογία [Γράφημα]
Το 35% ή 143,980 απολύσεις αφορά εταιρείες με προσωπικό άνω των 3.000 εργαζομένων

Τσουνάμι απολύσεων φοβούνται τώρα σε Credit Suisse και UBS
Μπορεί να χαθούν έως και 40.000 θέσεις εργασίας
![Credit Suisse: Οι ομολογιούχοι ΑΤ 1 οι μεγάλοι χαμένοι της διάσωσης [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/03/ot_creditSuisse_ubs-600x352.png)
Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν από το σχέδιο για να διασωθεί η Credit Suisse [γράφημα]
Οι ομολογιούχοι έναντι των μετόχων έχουν προτεραιότητα όταν προκύπτει θέμα αποζημίωσης

Έγινε η Ελβετία... μπανανία; Τι λένε αναλυτές για τη διάσωση της Credit Suisse
Πώς σχολιάζουν οικονομικοί παράγοντες τη συμφωνία με την UBS - Τα απόνερα στο ελβετικό φράγκο

Το «μήνυμα» Ενριά για τις ευρωπαϊκές τράπεζες -Τι λέει για επιτόκια και φθηνό χρήμα
Επισήμανε ωστόσο ότι δεν μπορούν πλέον να στηρίζονται στην άντληση φθηνής ρευστότητας για να καλύπτουν τις ανάγκες τους

Η Ινδία στρώνει «κόκκινο χαλί» στην Apple - Τι αλλάζει για χάρη της εταιρείας
Οι κινήσεις εντάσσονται στην ευρύτερη προσπάθεια της Apple να μεταφέρει το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγικής της διαδικασίας εκτός Κίνας

Τρόπους εγγύησης όλων των τραπεζικών καταθέσεων μελετούν οι ΗΠΑ
Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις