Απώλειες της τάξης 1,64 τρισεκατομμυρίων κορωνών (164,4 δισεκατομμύρια δολάρια) ανακοίνωσε ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά ταμεία στον κόσμο, εκείνο της Νορβηγίας, που χρηματοδοτείται από τα πετρελαϊκά έσοδα της χώρας, σπάζοντας το σερί τριών ετών αυξανόμενης κερδοφορίας.

Πρόκειται, μάλιστα, για απώλεια ρεκόρ, μακράν υψηλότερη από την προηγούμενη μεγαλύτερη που ήταν 633 δισ. κορώνες, το 2008.

Νορβηγία: Ηλεκτρικά ήταν 4 στα 5 νέα αυτοκίνητα που πωλήθηκαν το 2022

Όπως σχολίασε στο Reuters ο CEO του επενδυτικού ταμείου, Νικολάι Τάνγκεν, η αγορά επηρεάστηκε από τον πόλεμο στην Ευρώπη, τον υψηλό πληθωρισμό και τα αυξανόμενα επιτόκια. Αυτό επηρέασε αρνητικά τόσο την αγορά μετοχών όσο και την αγορά ομολόγων ταυτόχρονα, κάτι που είναι πολύ ασυνήθιστο».

Η απώλεια τερματίζει ταυτόχρονα ένα σερί ρεκόρ με ετήσιες αποδόσεις ξεπέρασαν το ένα τρισεκατομμύριο κορώνες σε καθένα από τα τρία χρόνια από το 2019 έως το 2021, που ανέρχονται σε περισσότερα από τέσσερα τρισεκατομμύρια κορώνες συνολικά.

Τα αποτελέσματα

Η απόδοση των επενδύσεων του fund ήταν το 2022 μείον 14,1% για το έτος, που σημαίνει 0,88 ποσοστιαίες μονάδες καλύτερη από την απόδοση του δείκτη αναφοράς.

Η απόδοση των μετοχών ήταν μείον 15,3% και ενώ ήταν μείον 12,1% στις επενδύσεις σταθερού εισοδήματος.

Πέτυχε θετική απόδοση 0,1% σε μη εισηγμένα ακίνητα και 5,1% για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας, το οποίο ιδρύθηκε το 1996, επενδύει έσοδα από τον τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας και έχει μερίδια σε περίπου 9.300 εταιρείες παγκοσμίως, κατέχοντας το 1,3% όλων των εισηγμένων μετοχών.

Επενδύει επίσης σε ομόλογα, μη εισηγμένα ακίνητα και έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή