Αύξηση του τζίρου στο λιανικό εμπόριο, αλλά μείωση της πραγματικής κατανάλωσης δείχνουν τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για τον μήνα Νοέμβριο.

Λόγω του υψηλού πληθωρισμού ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών κατά τον μήνα Νοέμβριο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Νοεμβρίου 2021 παρουσίασε αύξηση 12,3%, ωστόσο οι πωλήσεις σε όγκο σε ορισμένους κλάδους, όπως αυτοί των σούπερ μάρκετ, των καταστημάτων τροφίμων, των πολυκαταστημάτων και των καλλυντικών υποχώρησαν σημαντικά.

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης Όγκου (κύκλος εργασιών σε σταθερές τιμές), κατά τον μήνα Νοέμβριο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Νοεμβρίου 2021, παρουσίασε αύξηση 0,9% και σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Οκτωβρίου 2022 μείωση 1,5%.

Λιγότερα ψώνια στα σούπερ μάρκετ

Η επίδραση του πληθωρισμού στον τζίρο του λιανεμπορίου είναι εμφανής στον κλάδο των μικρότερων και μεγαλύτερων καταστημάτων τροφίμων.

Ο τζίρος των σούπερ μάρκετ αυξήθηκε τον Νοέμβριο του 2022 σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2021 κατά 9,9%, όμως ο όγκος πωλήσεων υποχώρησε κατά 3,7%.

Υπερδιπλάσια δε ήταν η πτώση του όγκου πωλήσεων σε μηνιαία βάση (-7,7%), δηλαδή μεταξύ του Νοεμβρίου και Οκτωβρίου πέρσι, και παρότι τον Νοέμβριο λανσαρίστηκε το «καλάθι του νοικοκυριού».

Αντίστοιχη είναι η τάση στα μεμονωμένα καταστήματα ειδών διατροφής: ο τζίρος αυξήθηκε κατά 2,7% σε ετήσια βάση, όμως ο όγκος πωλήσεων κατέγραψε πτώση σε διψήφιο ποσοστό, κατά 13,2%.

Εποχικά διορθωμένος δείκτης

Ο εποχικά διορθωμένος Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών, κατά τον μήνα Νοέμβριο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Οκτωβρίου 2022 παρουσίασε αύξηση 1,7%.

Ο εποχικά διορθωμένος Γενικός Δείκτης Όγκου, κατά τον μήνα Νοέμβριο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Οκτωβρίου 2022, παρουσίασε αύξηση 0,7%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία