Δε σκοπεύει να μειώσει τις επενδύσεις σε ημιαγωγούς το 2023 ανακοίνωσε την Τρίτη η Samsung Electronics, παρά το γεγονός ότι η επιβράδυνση στην παγκόσμια οικονομία απειλεί να καταδικάσει τη βιομηχανία στη χειρότερη ύφεση της τελευταίας δεκαετίας.

Το guidance του νοτιοκορεάτικου κολοσσού αντιστρέφει μια ευρύτερη τάση του κλάδου για μείωση των δαπανών και της παραγωγής, ενισχύοντας την ανησυχία ότι η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής μικροτσίπ μνήμης στον κόσμο σκοπεύει να αντλήσει ρευστότητα από ταμεία της και από τα περιθώρια κέρδους προκειμένου να πετύχει τον στόχο της για αύξηση του μεριδίου αγοράς από μικρότερους ανταγωνιστές.

Τι φέρνει το 2023 για την βιομηχανία των ημιαγωγών

«Η Samsung μπορεί να βλέπει αυτή τη φορά ως μια καλή ευκαιρία να αυξήσει το μερίδιο αγοράς, κάτι που θα τη βοηθήσει μακροπρόθεσμα, σε βάρος της SK Hynix και της Micron», δήλωσε ο αναλυτής Choi Yoo-june στη Shinhan Securities.

Υποχώρηση μεριδίων

Ο Greg Roh, επικεφαλής έρευνας της Hyundai Motor Securities, εκτιμά ότι το μερίδιο αγοράς της Samsung Electronics μπορεί να φτάσει το ανώτερο στο 40% για τα τσιπ DRAM και στο 30% για τα τσιπ μνήμης flash NAND το δεύτερο εξάμηνο του έτους, από περίπου 43% και 32%.

Αντί να περικόψει τις επενδύσεις ως απάντηση στην επιβράδυνση της ζήτησης και την πτώση των τιμών, η Samsung σημείωσε ότι θα περιόριζε τη βραχυπρόθεσμη παραγωγή οργανικά μέσω συντήρησης των γραμμών παραγωγής, προσαρμογής του εξοπλισμού και μετάβασης σε προηγμένες διαδικασίες παραγωγής ημιαγωγών. Ανακοίνωσε επίσης ότι θα αυξήσει το ποσοστό των επενδύσεων κεφαλαίου που προορίζονται για έρευνα και ανάπτυξη.

«Η Samsung, με έναν ευέλικτο τρόπο, δηλώνει ότι η παραγωγή θα μειωθεί ελαφρά», δήλωσε ο αναλυτής Kim Yang-jae στην Daol Investment and Securities. «Ωστόσο, οι επενδυτές ήλπιζαν σε μια ισχυρότερη μείωση της παραγωγής ή ένα σχόλιο για ταχύτερη ανάκαμψη της αγοράς – έτσι οι μετοχές της έπεσαν».

Οι τιμές των μετοχών της Samsung και της επίσης νοτιοκορεατικής SK Hynix υποχώρησαν 3% και 2,2% αντίστοιχα την Τρίτη.

Η Samsung ανακοίνωσε επίσης ότι οι κεφαλαιουχικές δαπάνες το 2023 θα είναι παρόμοιες με το 2022, σε αντίθεση με την SK Hynix και τη Micron Technology που έχουν δηλώσει ότι θα περικόψουν τις επενδύσεις. Στον τομέα της κατασκευής τσιπ με σύμβαση, η μεγαλύτερη ανταγωνιστική Taiwan Semiconductor Manufacturing ανακοίνωσε επίσης περικοπή δαπανών.

Η παγκόσμια βιομηχανία τεχνολογίας βρίσκεται αντιμέτωπη με μια απότομη και ξαφνική ύφεση της ζήτησης από τα τέλη του περασμένου έτους, καθώς οι εταιρείες μείωσαν τις δαπάνες για προϊόντα και υπηρεσίες τεχνολογίας, ενώ οι καταναλωτές ξοδεύουν λιγότερα σε προϊόντα που δεν είναι ζωτικής σημασίας λόγω του αυξανόμενου πληθωρισμού.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή