Επενδυτικές ευκαιρίες σε πολλές περιοχές του κόσμου, από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ ως την Ιαπωνία και τις αναδυόμενες αγορές, εντοπίζουν τέσσερις διαχειριστές κεφαλαίων.

Μιλώντας στο Bloomberg και ερωτηθέντες πού θα τοποθετούσαν προσωπικά 10.000 δολάρια εκτός των παραδοσιακών χρηματοπιστωτικών αγορών, οι ίδιοι παρουσίασαν ιδέες που περιλαμβάνουν από το crowdfunding νεοφυών επιχειρήσεων έως την εξερεύνηση του Κολοράντο και επενδύσεις σε… πτηνοτροφεία.

Γιατί οι διαχειριστές κεφαλαίων γυρίζουν την πλάτη στα επενδυτικά κεφάλαια

Sarah Ketterer, διευθύνουσα σύμβουλος, Causeway Capital Management

Αναδυόμενες αγορές

Η ιδέα: Οι αναδυόμενες αγορές, οι οποίες αντιπροσωπεύονται από τον δείκτη MSCI Emerging Markets Index, απέδωσαν ένα πολύ απογοητευτικό 1,8% σε ετήσια βάση τη δεκαετία που έληξε τον Δεκέμβριο του 2022 έναντι 12,5% σε ετήσια βάση για τον S&P 500. Αλλά ενώ η προηγούμενη δεκαετία ανήκε στις μετοχές των ΗΠΑ, οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών, σύμφωνα με την Ketterer, μπορεί να είναι έτοιμες να υπεραποδώσουν.

Η στρατηγική: Ενώ πολλές αναδυόμενες αγορές έχουν υποφέρει από ρυθμιστικά ζητήματα, διαφθορά, νομισματικές κρίσεις και πολλά άλλα, πλέον τίθενται όρια στην κακή συμπεριφορά των πολιτικών και των εταιρειών. Με την παγκόσμια χρηματοοικονομική ρευστότητα να συρρικνώνεται, ο ζουρλομανδύας της αγοράς ομολόγων για τις σπάταλες αναδυόμενες χώρες θα οδηγήσει πιθανότατα σε βελτίωση της δημοσιονομικής και νομισματικής σύνεσης. Αυτό αναμένεται να δημιουργήσει ένα ευνοϊκό σκηνικό για τον πληθωρισμό, την αύξηση της παραγωγικότητας και την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα που θα δώσει ώθηση στην επέκταση.

Η μεγάλη εικόνα: Η στιγμή είναι κατάλληλη, καθώς ο δείκτης των αναδυόμενων αγορών διαπραγματεύεται σε χαμηλό 20ετίας σε σχέση με την αγορά των ΗΠΑ.

Εναλλακτική ιδέα

Οι νεοσύστατες επιχειρήσεις ενδέχεται να δυσκολευτούν να αντλήσουν κεφάλαια σε πολύ πρώιμο στάδιο, καθώς η χρηματοδότηση γίνεται ακριβή και οι επενδυτές εξαφανίζονται. Οι καθιερωμένοι ιστότοποι crowdfunding που ελέγχουν και παρουσιάζουν νέες εταιρείες που αναζητούν χρηματοδότηση ενδέχεται να παρουσιάζουν λιγότερο ανταγωνισμό από άλλες πηγές χρηματοδότησης. Αυτό θα μπορούσε να δώσει στον επενδυτή μια καλύτερη ευκαιρία να βρει υποσχόμενες θέσεις για αρχικό κεφάλαιο από ό,τι την εποχή του εύκολου χρήματος. Και αυτό γιατί, ό,τι κι αν γίνει, οι επιχειρηματίες χρειάζονται κεφάλαια και οι επενδυτές χρειάζονται αποδόσεις.

Ian Harnett , επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής, Absolute Strategy Research

Μείνετε αμυντικοί

Η ιδέα: Τα μοντέλα μας υποδεικνύουν ότι αυτή θα μπορούσε να είναι η καλύτερη ευκαιρία για να μεταβείτε από μετοχές σε ομόλογα, από την εποχή της τεχνολογικής φούσκας του 1999-2000. Παρά την πτώση του S&P 500 κατά σχεδόν 20% πέρυσι και τις απώλειες άνω του 30% στον Nasdaq, οι αποτιμήσεις των μετοχών δεν είναι ακόμη φθηνές.

Η στρατηγική: Ενώ το επενδυτικό κλίμα έχει βελτιωθεί τους τελευταίους μήνες, καθώς ο πληθωρισμός και ο ρυθμός αύξησης των επιτοκίων μετριάστηκαν, αυξάνοντας τις ελπίδες για μια μικρότερη και λιγότερο βαθιά επιβράδυνση το 2023, υποψιαζόμαστε ότι αυτή η αισιοδοξία είναι πρόωρη. Ο πλήρης αντίκτυπος των αυξήσεων των επιτοκίων του περασμένου έτους δεν έχει ακόμη περάσει στην πραγματική οικονομία, ενώ υπάρχουν ενδείξεις νευρικότητας στην αγορά κατοικίας σε όλο τον κόσμο. Σε προηγούμενους κύκλους, οι παράγοντες αυτοί έτειναν να αποτελούν προειδοποίηση για αύξηση της ανεργίας και απότομη μείωση των αποδοχών.

Το «κλείδωμα» κοντά στο 4% στα τριετή έως πενταετή κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ φαίνεται ελκυστικό. Ωστόσο, αν θέλετε περισσότερο ρίσκο στο χαρτοφυλάκιό σας, κοιτάξτε έξω από τις ΗΠΑ, στη χαμηλή αποτίμηση του γεν και των ιαπωνικών μετοχών. Οι ιαπωνικές τράπεζες φαίνονται φθηνές και τα ιαπωνικά ξενοδοχεία αναμένεται να κινηθούν ανοδικά, καθώς η οικονομία ανοίγει ξανά στους επισκέπτες που επιθυμούν να επωφεληθούν από τις ανώτερες υπηρεσίες σε τιμές αδιανόητες πριν από λίγα χρόνια.

Η μεγάλη εικόνα: Βλέπουμε δύο βασικούς κινδύνους στους οποίους μπορεί να οδηγήσει η διάθεση για ρίσκο. Πρώτον, αν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ προχωρήσει σε περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, περισσότερες από τις χρηματοοικονομικές δομές που δημιουργήθηκαν και ευδοκίμησαν στην εποχή των μηδενικών επιτοκίων θα τεθούν υπό αμφισβήτηση. Το 2022, αυτή η «ποσοτική καταστροφή», όπως την αποκαλούμε, υπονόμευσε τα κρυπτονομίσματα και το χρέος του Ηνωμένου Βασιλείου. Δεύτερον, όταν η Fed κάνει στροφή, την κάνει λόγω οικονομικής ή χρηματοπιστωτικής πίεσης. Μετά τις τελευταίες 12 στροφές της Fed, οι αμερικανικές μετοχές έχασαν συνήθως πάνω από 20% σε απόλυτους όρους σε σχέση με τα ομόλογα.

Εναλλακτική ιδέα

Η επένδυση στην οικογένεια παραμένει η καλύτερη επένδυση που μπορεί να κάνει κανείς. Είμαι στο Ηνωμένο Βασίλειο και πέρυσι η κόρη μας μετακόμισε στις ΗΠΑ για δουλειά. Αυτό το καλοκαίρι η σύζυγός μου και εγώ επενδύουμε στην εξερεύνηση των θαυμάτων του Κολοράντο, όπου ζει τώρα. Οι φωτογραφίες της από τα Βραχώδη Όρη και τους καταγάλανους ουρανούς προκαλούν απλώς δέος. Το να αφιερώνουμε χρόνο για να είμαστε μαζί με την οικογένεια, να εξερευνούμε νέα μέρη και να μοιραζόμαστε νέες εμπειρίες είναι η καλύτερη απόδοση του επενδυμένου χρόνου και κεφαλαίου που μπορεί ποτέ να επιτευχθεί.

Russ Koesterich, διαχειριστής χαρτοφυλακίου, BlackRock Global Allocation Fund

Επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος

Η ιδέα: Τα τελευταία χρόνια, οι Αμερικανοί επενδυτές τα κατάφεραν καλύτερα μένοντας κοντά στην πατρίδα τους. Αλλά σήμερα θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να αυξήσουν την διείσδυση σε ευρωπαϊκές μετοχές.

Η στρατηγική: Οι επενδυτές δικαίως ανησυχούσαν για τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία. Ευτυχώς, ένας εξαιρετικά ήπιος χειμώνας μείωσε την πιθανότητα ενός καταστροφικού ενεργειακού σοκ. Οι ευρωπαϊκές μετοχές επωφελούνται επίσης από φθηνότερες αποτιμήσεις, ιδίως στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να είμαστε επιφυλακτικοί όσον αφορά τις κινεζικές μετοχές, αλλά βραχυπρόθεσμα η οικονομία επωφελείται από την ταχεία επαναλειτουργία και την υποστηρικτική πολιτική. Για τους επενδυτές που δικαιολογημένα διστάζουν να δεσμευτούν απευθείας στην Κίνα, η Ευρώπη προσφέρει μια εναλλακτική λύση και πολλά τμήματα της οικονομίας της, από τα γαλλικά είδη πολυτελείας έως τις γερμανικές βιομηχανικές επιχειρήσεις, θα επωφεληθούν άμεσα από την επαναλειτουργία της Κίνας.

Η μεγάλη εικόνα: Κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών, οι ευρωπαϊκές μετοχές έχουν υποαποδώσει κατά 30% περίπου σε σχέση με τις ΗΠΑ. Ωστόσο, αυτό έχει αρχίσει να αλλάζει. Σήμερα, οι ευρωπαϊκές μετοχές μπορούν να επωφεληθούν από τρεις ούριους ανέμους: ένα λιγότερο σοβαρό ενεργειακό σοκ, φθηνότερες αποτιμήσεις και καλύτερη μόχλευση από την επαναλειτουργία της Κίνας.

Εναλλακτική ιδέα

Αγοράστε κοτόπουλα. Γιατί κοτόπουλα; Επειδή, ενώ ο πληθωρισμός έχει γίνει μια ανεπιθύμητη πραγματικότητα σε κάθε κατηγορία αγαθών, σε λίγα τρόφιμα οι τιμές έχουν αυξηθεί τόσο πολύ όσο στα αυγά. Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, η τιμή των αυγών αυξήθηκε κατά σχεδόν 50% – η μεγαλύτερη αύξηση από κάθε άλλη κατηγορία ειδών διατροφής. Ακόμη και σε σχέση με άλλα είδη πρώτης ανάγκης, η αύξηση των τιμών των αυγών ήταν ακραία. Για παράδειγμα, η ενέργεια, η οποία κάποια στιγμή απειλούσε να σπρώξει την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση, οδεύει πλεόν κινείται καθοδικά. Οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου είναι ακόμα και χαμηλότερες από ό,τι πριν από ένα χρόνο. Και ενώ η άνοδος των τιμών των αυγών έχει επιδεινωθεί από ένα ιδιαίτερα άσχημο ξέσπασμα της γρίπης των πτηνών, η άνοδος των τιμών των γεωργικών προϊόντων αποτελεί σημαντική υπενθύμιση ενός αναλλοίωτου νόμου της οικονομίας: Όλοι πρέπει να τρώνε.

Melissa Weisz, σύμβουλος περιουσίας, CI RegentAtlantic Private Wealth

Διεθνής διαφοροποίηση

Η ιδέα: Τα διεθνώς διαφοροποιημένα χαρτοφυλάκια είναι έτοιμα να επωφεληθούν από τις ευνοϊκές αποτιμήσεις και την πτώση του δολαρίου ΗΠΑ. Οι υποθέσεις της κεφαλαιαγοράς γύρω από τη Wall Street συμφωνούν σε μεγάλο βαθμό ότι οι διεθνείς αγορές προβλέπεται να υπεραποδώσουν έναντι των ΗΠΑ τα επόμενα 10 έως 15 χρόνια.

Η στρατηγική: Το δολάριο ΗΠΑ κορυφώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2022, αφού εκτοξεύθηκε σε επίπεδα που είχαν να παρατηρηθούν από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 και τη δεκαετία του 1980. Μετά την κορύφωση του δολαρίου τον Φεβρουάριο του 1985 και τον Σεπτέμβριο του 2001, οι διεθνείς αγορές υπεραπέδωσαν έναντι των ΗΠΑ για τέσσερα συνεχόμενα έτη (1985 έως 1988) και έξι συνεχόμενα έτη (2002 έως 2007), αντίστοιχα. Το δολάριο ΗΠΑ μπορεί κάλλιστα να οδεύει προς ομαλοποίηση, καθώς η Fed αναμένεται να ολοκληρώσει τον κύκλο σύσφιξης το 2023. Μια βελτίωση των αναπτυξιακών προσδοκιών στο εξωτερικό θα λειτουργήσει ως πρόσθετος αντίξοος άνεμος για το δολάριο. Η πτώση του δολαρίου ωφελεί τους Αμερικανούς επενδυτές που διαθέτουν κεφάλαια στο εξωτερικό. Τα κέρδη στις ξένες αγορές μεταφράζονται σε ασθενέστερο δολάριο ΗΠΑ, ενισχύοντας τις αποδόσεις.

Η μεγάλη εικόνα: Εξακολουθεί να υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα που επιβαρύνει τις διεθνείς αγορές, ιδίως ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας και η ευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση, καθώς και η αντιστροφή της μακρόχρονης πολιτικής της Κίνας για μηδενικό συντελεστή συναλλάγματος. Υπό το πρίσμα αυτών των κινδύνων, οι αποτιμήσεις για τον δείκτη MSCI EAFE έχουν μειωθεί κατά 16% κάτω από τον μέσο όρο 10 ετών, με έναν μελλοντικό πολλαπλασιαστή τιμής-κερδών 12,1 στις 31 Δεκεμβρίου.

Εναλλακτική ιδέα

Ως γονέας παιδιού με ειδικές ανάγκες, αναζητώ πάντα φιλικές προς την οικογένεια αποδράσεις με καταλύματα που να είναι φιλικά προς τον αυτισμό και τη ΔΕΠΥ. Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε ανοιχτό χώρο, ελκυστικές σωματικές δραστηριότητες, καταλύματα φιλικά προς τις αισθήσεις, φιλικό και υποστηρικτικό προσωπικό υγιεινό, υψηλής ποιότητας φαγητό. Θεωρήστε το ως μια επένδυση σε νέες εμπειρίες, αναμνήσεις ζωής και λίγη πολυτέλεια για όλη την οικογένεια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Meta: Γιατί μπλόκαρε την ενημέρωση στον Καναδά
Διεθνή |

Πώς το μπλοκάρισμα ελλοχεύει κινδύνους για την ενημέρωση - Τι έγινε στον Καναδά

Το μπλοκάρισμα των συνδέσμων ειδήσεων έχει οδηγήσει σε βαθιές και ανησυχητικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι Καναδοί χρήστες του Facebook ασχολούνται με πληροφορίες σχετικά με την πολιτική - και όχι μόνο...