Σχεδόν ένα χρόνο μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και με τις παγκόσμιες μακροοικονομικές προοπτικές (εξέλιξη του πληθωρισμού, αντίδραση των κεντρικών τραπεζών και γεωπολιτική) να παραμένουν αβέβαιες, ο εγχώριος κλάδος του real estate διατηρεί την δυναμική του, ωστόσο το επόμενο διάστημα και μέχρι το τέλος του 2024 δεν είναι αυτό που λέμε «υγιεινός περίπατος».

«Εμείς νιώθουμε ότι το 2023 και ‘24 θα είναι δύο δύσκολες χρονιές για όλους τους κλάδους, ήδη το βλέπουμε στο χώρο μας, γιατί έχουμε μία σύμπτωση αρνητικών γεγονότων και διεθνώς και εγχωρίων. Θα είναι μία περίοδος η επόμενη διετία για εταιρείες με βαριά σκαριά και με συμπεριφορά παγοθραυστικών», ανάφερε χαρακτηριστικά στο 14ο επεισόδιο του Podcast “Βαβέλ” ο Δημήτρης Ανδριόπουλος, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Dimand.

Πάντως για την εισηγμένη εταιρεία με επικεφαλής τον κ. Ανδριόπουλο, που χθες μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών άλλαξε χέρια περίπου το 3,75% των μετοχών της (συνολικά 700.000 μετοχές, όλες στα 11,70 ευρώ), η περίοδος αυτή είναι ιδιαιτέρως «γεμάτη».

Dimand: Κέρδη 5,5 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2022

Από τις ανακατασκευές του Μινιόν, που ξεκινάει το επόμενο διάστημα και του Πύργου του Πειραιά, η οποία ολοκληρώνεται στο τέλος του έτους, μέχρι τις αναπλάσεις παλιών βιομηχανικών ακινήτων, όπως το εργοστάσιο της πρώην Αθηναϊκής Χαρτοποιίας στον Βοτανικό και του παλιού βιομηχανικού ακινήτου «ΦΙΞ» στη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης, αλλά και τη μετατροπή της πρώην έκτασης της «Βαλκάν Εξπόρτ» στον μεγαλύτερο κόμβο logistics στη Βόρεια Ελλάδα, τα έργα της Dimand που βρίσκονται σε εξέλιξη, ή –κυρίως – ξεκινούν το επόμενο διάστημα, ξεπερνούν τα 580 εκατ. ευρώ.

 

Θεσμικά χαρτοφυλάκια

Όσον αφορά το μετοχικό ποσοστό, πωλητής φέρεται να είναι ο συνιδρυτής και πρώην στέλεχος της εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων, Πάνος Παναγιωτίδης, η συμμετοχή του οποίου στη Dimand από 6% μειώθηκε σε κάτω από το 5%.

Οι αγοραστές των πακέτων που «πέρασαν» με discount έναντι της χτεσινής τιμής κλεισίματος της μετοχής της Dimand στο Χρηματιστήριο (έκλεισε στα 13,5 ευρώ), είναι σύμφωνα με πληροφορίες θεσμικά χαρτοφυλάκια.

Η Softex και το Μινιόν

Αναφορικά με τα έργα της Dimand, σε τροχιά υλοποίησης έχει μπει η μετατροπή του παλιού εργοστασίου της Softex στην Ιερά Οδό σε «πράσινο» συγκρότημα με χρήσεις γραφείων και καταστημάτων, συνολικής επιφάνειας 79.827 τ.μ.

Η επένδυση των 159,6 εκατ. ευρώ, που ξεκίνησε με την κατεδάφιση των υφιστάμενων κτισμάτων στον χώρο στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς, αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2025.

Παράλληλα, στο πρώτο μεγάλο έργο μικτής χρήσης της Ομόνοιας, θα εξελιχθεί το κτίριο του Μινιόν, με ορίζοντα ολοκλήρωσης τα επόμενα τρία έτη.

Για την αναγέννηση του εμβληματικού συγκροτήματος του πρώην πολυκαταστήματος Μινιόν, το οποίο η Dimand απέκτησε προσφέροντας περί τα 26 εκατ. ευρώ στους πιστωτές της ιδιοκτήτριας Folli Follie, έχουν ήδη ξεκινήσει οι επαφές με την αγορά για τους μελλοντικούς χρήστες.

Η επένδυση αναμένεται να αγγίξει τα 50 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου και του κόστους απόκτησης του ακινήτου).

Εκτός από το Μινιόν, η εισηγμένη έχει προχωρήσει στην αγορά ακόμη δύο ακινήτων στην περιοχή, ενώ υπενθυμίζεται ότι ανέπτυξε και το Moxy, ένα ξενοδοχείο πόλης που πλέον ανήκει στην Prodea.

Το στοίχημα της Θεσσαλονίκης

Με δυο έργα που θα αγγίξουν περί τα 300 εκατ. ευρώ η Dimand εδραιώνει την παρουσία της και στη Θεσσαλονίκη.

Οι προκαταρκτικές εργασίες (κατεδάφιση των παλιών κτισμάτων που είναι μη προστατευόμενα) για την ανακατασκευή και αξιοποίηση με νέες – μικτές – χρήσεις του εμβληματικού παλιού βιομηχανικού ακινήτου «ΦΙΞ» αναμένεται να ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα. Η δόμηση εκτιμάται ότι θα πάει προς το δεύτερο εξάμηνο του 2023, μετά την έκδοση των σχετικών αδειών. Στόχος είναι το σύνολο του έργου να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2025.

Στο νέο «ΦΙΞ», μια επένδυση μεταξύ 130 έως 150 εκατ. ευρώ, θα συνδυαστούν εμπορικές και πολιτιστικές χρήσεις, αξιοποιώντας και αναβαθμίζοντας και τα ιστορικά-διατηρητέα κτίσματα του συγκροτήματος.

Παράλληλα η Dimand προχωρεί και στη δημιουργία ενός από τα μεγαλύτερα αποθηκευτικά κέντρα στη Βόρεια Ελλάδα, στο πρώην ακίνητο της Βαλκάν Εξπόρτ στην Θεσσαλονίκη, συνολικής επιφάνειας 120.000 τ.μ.

Το έργο θα ολοκληρωθεί σε δυο φάσεις, η πρώτη εντός του 2024 θα αφορά περίπου 55.000 τ.μ., ενώ η δεύτερη το 2025 και θα αφορά 65.000 τμ. αποθηκευτικών χώρων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις