Στο σφυρί βγαίνει σήμερα το ακίνητο της πάλαι ποτέ κραταιάς βιομηχανίας Φίλκεραμ – Johnson.

Αν και στο παρελθόν είχαν γίνει κάποιες προσπάθειες για την αναζήτηση ενδιαφερόμενου αγοραστή χωρίς κάποιο αποτέλεσμα, αυτή την φορά βγαίνει με την τιμή πρώτης προσφοράς να έχει οριστεί στο ποσό των 9.237.500 ευρώ.

Βίλα Μεταξά: Στο σφυρί με 12 εκατ. ευρώ για πολλοστή φορά το ακίνητο

Ο νέος πλειστηριασμός αφορά το γήπεδο των εγκαταστάσεων της βιομηχανίας κατασκευής κεραμικών πλακιδίων, συνολικού εμβαδού 138.844,72 τ.μ. που προήλθε από τη σταδιακή συνένωση 14 όμορων κληροτεμαχίων, στο Πατριαρχικό Πυλαίας, στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης (5ο χλμ. της Εθνικής οδού «Θεσσαλονίκης-Αεροδρομίου»), καθώς και το βιομηχανικό συγκρότημα.

Οι κτιριακές εγκαταστάσεις της βιομηχανίας, επιφάνειας 45 στρεμμάτων, κατασκευάστηκαν διαδοχικά, με είκοσι πέντε οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν κατά το χρονικό διάστημα από το 1961 μέχρι το 2002, στις αντίστοιχες επιφάνειες του γηπέδου που προέκυπταν από τις παράλληλες και διαδοχικές αγορές της έκτασης.

Η Φίλκεραμ – Johnson

Η βορειοελλαδίτικη εταιρεία, η οποία ξεκίνησε να λειτουργεί στις αρχές της δεκαετίας του 1960 και ανήκε στον επιχειρηματία Γιώργο Φιλίππου, υπήρξε μια από τις σημαντικότερες βιομηχανίες παραγωγής κεραμικών πλακιδίων όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά γενικότερα στην Ευρώπη.

Ξεκίνησε πρώτη στην Ελλάδα την παραγωγή κεραμικών πλακιδίων με 18 άτομα και παραγωγή 80.000 τ.μ. το χρόνο. Στο απόγειο της δραστηριότητάς της έφτασε να απασχολεί 400 άτομα για την παραγωγή 4.500.000 τ.μ. ετησίως, ενώ το 30% της παραγωγής κατευθυνόταν σε 29 χώρες, ήτοι βρισκόταν μεταξύ των μεγαλύτερων βιομηχανιών παραγωγής κεραμικών πλακιδίων στην Ευρώπη.

Αξίζει να σημειωθεί πως το 2007 πραγματοποίησε τζίρο 55 εκατ. ευρώ και τον Οκτώβριο του 2008 εγκαινίασε ένα νέο σύγχρονο εργοστάσιο με μία δεύτερη μονάδα παραγωγής. Παράλληλα  ξεκίνησε το κλείσιμο παλαιότερων μονάδων με ταυτόχρονη μείωση των εργαζόμενων. Η πρακτική αυτή συνεχίστηκε όλο το 2009, με περισσότερες από 140 αποχωρήσεις προσωπικού. Ταυτόχρονα, άρχισαν να δίνονται διαθεσιμότητες στο υπόλοιπο προσωπικό και το 2010 η διοίκηση της εταιρείας εξάντλησε το περιθώριο τρίμηνης διαθεσιμότητας για όλους τους απασχολούμενους.

Η αίτηση πτώχευσης κατατέθηκε από τη διοίκηση της επιχείρησης στις 13 Ιουλίου 2011, εκδικάστηκε την 1η Σεπτεμβρίου και με την υπ’ αριθμ. 30289/2011 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης κηρύχθηκε σε κατάσταση πτώχευσης, ενώ ήδη από τον Μάρτιο του 2011 η Φίλκεραμ είχε σταματήσει κάθε παραγωγική δραστηριότητα, ως αποτέλεσμα της πτώσης της ζήτησης και της περιορισμένης τραπεζικής χρηματοδότησης. Οδηγήθηκε σε επανειλημμένους πλειστηριασμούς χωρίς να υπάρξει ωστόσο ανταπόκριση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις