Υψηλότερες οικονομικές επιδόσεις βλέπουν για το 2023 οι ελληνικές βιομηχανίες αλλά χωρίς να προχωρούν σε επενδύσεις.

Σε μία περίοδο κατά την οποία τα νοικοκυριά υποφέρουν από την ακρίβεια και τις υψηλές τιμές των αγαθών με το εισόδημα τους να συρρικνώνεται, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της μεταποίησης συνεχίζουν να βάζουν ως στόχο την αύξηση του κύκλου εργασιών. Πωλήσεις, οι οποίες ανεβαίνουν – αν μιλήσουμε με όρους αξίας – λόγω της μετακύλισης του ενεργειακού κόστους στους τελικούς καταναλωτές ή αν μιλήσουμε με όρους όγκου λόγω της εξωστρεφούς δραστηριότητάς τους.

Βιομηχανίες: Δυσφορία για τις τιμές ρεύματος παρά τα κέρδη

Αύξηση κύκλου εργασιών

Μέσα σε ένα τέτοιο οικονομικό περιβάλλον και με τις προβλέψεις να μιλούν για ύφεση, εντούτοις οι ελληνικές βιομηχανίες στοχεύουν σε ακόμη υψηλότερες πωλήσεις.

Σύμφωνα με το Business Pulse 2022, την ετήσια έρευνα που κάνει κάθε χρόνο ο ΣΕΒ, η πλειοψηφία των βιομηχανιών, το 45,9%, εκτιμά ότι το 2023 θα αυξήσει τον κύκλο εργασιών. Μόλις το 10,7% βλέπει μείωση, ενώ το 32,5% δεν βλέπει μεταβολή.

Η συντριπτική πλειοηφία επίσης των βιομηχανιών δεν προτίθεται να κάνει νέες προσλήψεις αλλά ούτε και απολύσεις: Το 63,5% δηλώνει πως θα διατηρήσει το 2023 αμετάβλητο τον αριθμό του προσωπικού, το 27,6% θα το αυξήσει και το 4,4% θα κάνει απολύσεις.

Πάντως, παρά το γεγονός πως η πλειοψηφία των βιομηχανιών βλέπει αύξηση για το 2023 του κύκλου εργασιών, εντούτοις το 47% δεν βλέπει να μεγαλώνει τα μερίδια του στην αγορά. Το 30,7% προβλέπει αύξηση του μεριδίου και το 10,3% μείωση.

Φρένο στις επενδύσεις

Οι ελληνικές βιομηχανίες θα ανεβάσουν τις πωλήσεις τους αλλά την ίδια στιγμή δεν φαίνεται να δείχνουν ιδιαίτερη θέρμη για τις επενδύσεις τους.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, συνολικά το 64% είτε ανέβαλε, είτε δεν σχεδιάζει καν, είτε προγραμματίζει κάποια στιγμή στο μέλλον επενδύσεις. Περισσότερες δηλαδή από 6 στις 10 δεν θα ρίξουν κεφάλαια για νέα προϊόντα, νέες γραμμές παραγωγής, νέα εργοστάσια κλπ.

Μόλις το 27,7% δηλώνει ότι συνεχίζει κανονικά τις επενδύσεις.

Πιο αναλυτικά και σε ό,τι αφορά τους αρνητές στις επενδύσεις:

1.       Το 21,7% ανέβαλε τις επενδύσεις και θα το επανεκτιμήσει μετά την πανδημία, τον πόλεμο, την ενεργειακή κρίση και τα νέα δεδομένα.

2.       Το 29,7% δεν έχει κάποιο επενδυτικό πρόγραμμα ούτε σχεδιάζει κάτι.

3.       Το 12,6% λέει ότι η εταιρεία δεν έχει κάποια ενεργή επένδυση αλλά σχεδιάζει για μετά την πανδημία

Επίσης το 6,1% απάντησε ότι το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας είχε ολοκληρωθεί πριν την πανδημία, τον πόλεμο και την ενεργειακή κρίση.

Σχετικά με τη μειοψηφία που συνεχίζει τις επενδύσεις το 14,3% λέει ότι προχωρά κανονικά χωρίς καθυστερήσεις και αναβολές και το 13,4% σχολιάζει πως το επενδυτικό πρόγραμμα έχει μειωθεί αλλά συνεχίζεται.

Οι τρεις φυλές

Ο ΣΕΒ από την έρευνα του διακρίνει τις βιομηχανίες σε τρεις κατηγορίες. Θα μπορούσε να πει κανεί για τρεις φυλές της ελληνικής βιομηχανίας.

Το κριτήριο είναι η προσδοκία.

1.    Τα χαρακτηριστικά των επιχειρήσεων με την ανάπτυξη ως βασική προσδοκία.

Οι επιχειρήσεις επενδύουν συστηματικά (και θα το πράξουν εντατικότερα στο μέλλον) και αξιοποιούν τους πόρους της ΕΕ για το λόγο αυτό. Έχουν ως εχέγγυο την οικονομική προοπτική της χώρας. Θεωρούν την πράσινη μετάβαση και το ψηφιακό μετασχηματισμό εξίσου σημαντικά για την ανάπτυξη προϊόντων, τη διαχείριση κινδύνων αλλά και τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης.

2.    Τα χαρακτηριστικά των επιχειρήσεων με τη σταθερότητα ως βασική προσδοκία.

Είναι επιχειρήσεις που επιβίωσαν στις κρίσεις, αξιοποιούν ευκαιρίες στη συγκυρία της πανδημίας και επιδιώκουν να σταθεροποιήσουν τα επιχειρηματικά τους μεγέθη. Επενδύουν αλλά χωρίς να έχουν ακόμα καταφέρει να αποκτήσουν ρυθμό στην επενδυτική δραστηριότητά. Το ενεργειακό κόστος επηρεάζει έντονα τις δραστηριότητές τους, για αυτό και η πράσινη μετάβαση αντιμετωπίζεται ως σημαντική προτεραιότητα σε όρους αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης και μείωσης του ενεργειακού κόστους, παρά ανάπτυξης νέας επιχειρηματικότητας.

3.    Τα χαρακτηριστικά των επιχειρήσεων με την ανάταξη ως βασική προσδοκία / επιδίωξη.

Είναι επιχειρήσεις που επλήγησαν περισσότερο από τις κρίσεις και δεν έχουν καταφέρει να μετασχηματίσουν τις προκλήσεις σε ευκαιρίες ανάπτυξης. Δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν τα καθημερινά προβλήματα και να αναταχθούν επιχειρηματικά, ενώ έχουν σημαντική επενδυτική υστέρηση ως προς τον πράσινο και ψηφιακό τους μετασχηματισμό, και μόλις το 17,2% συνεχίζει με την υλοποίηση των επενδυτικών του σχεδίων. Τέλος, η πρόσβαση σε χρηματοδότηση αποτελεί πρόβλημα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Βιομηχανία