Η «πολιορκημένη» αυτοκρατορία του Ινδού μεγιστάνα Γκαουτάμ Αντάνι περνά κρίση, καθώς οι συνέπειες από τους ισχυρισμούς για απάτη που αναφέρονται σε έκθεση της αμερικανικής εταιρείας short seller, Hindenburg Research, έχουν οδηγήσει σε κατάρρευση των μετοχών του χρεωμένου πολυκλαδικού ομίλου.

Οι μετοχές του ομίλου Αντάνι βυθίστηκαν περαιτέρω την Πέμπτη, αφού η αναταραχή στην αγορά ανάγκασε τον όμιλο να απορρίψει μια κρίσιμη προσφορά αγοράς μετοχών της αξίας 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, διευρύνοντας τις απώλειες σε περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια και πυροδοτώντας ανησυχίες για πιθανές συστημικές επιπτώσεις. Οι τράπεζες είτε θέλουν περισσότερες εξασφαλίσεις για δάνεια είτε εξετάζουν εξονυχιστικά την αξία του χρέους της εταιρείας για να προβούν σε δανεισμό της.

Γκαουτάμ Αντάνι: Δίνει απαντήσεις στη Hindenburg

Η απόσυρση διαπραγμάτευσης της μετοχής της Adani Enterprises σηματοδότησε μια δραματική οπισθοδρόμηση για τον Γκαουντάμ Αντάνι ο οποίος είχε δει την περιουσία του να αυξάνεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια, αλλά μέσα σε λίγες ημέρες να ψαλιδίζεται άγρια μετά τις δραματικές αποκαλύψεις ενός πρώην τραυματιοφορέα, του 38χρονου Νέιθαν Αντερσον για λογαριασμό της Hindenburg.

Τα τελευταία γεγονότα αποτελούν μια ντροπιαστική στροφή για τον δισεκατομμυριούχο που έχει σφυρηλατήσει συνεργασίες με ξένους παίκτες και επενδυτές σε σειρά επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, που εκτείνονται από τα λιμάνια μέχρι τις εξορύξεις εξόρυξη και την παραγωγή τσιμέντου.

Ως αποτέλεσμα των τελευταίων εξελίξεων, είναι ο Aντάνι να χάσει μεταξύ άλλων και τον τίτλο του ως ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ασίας.

Όμιλος Αντάνι: Η ώρα της κρίσης και τα όρια για την επέκταση με βάση το χρέος

Βουτιά 10%

Η εμβληματική εταιρεία του ομίλου – Adani Enterprises – σημείωσε βουτιά 10% μετά το άνοιγμα της Πέμπτης. Άλλες εταιρείες του ομίλου – Adani Ports and Special Economic Zone, Adani Total Gas, Adani Green Energy και Adani Transmission  – υποχώρησαν κατά 10% η καθεμία, ενώ οι Adani Power και Adani Wilmar σημείωσαν πτώση 5%.

«Οι πωλήσεις μπορεί να ενταθούν την απογευματινή συνεδρίαση, όπως έχουμε δει στο παρελθόν. Εάν ο Adani δεν καταφέρει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των θεσμικών επενδυτών, οι μετοχές θα είναι σε ελεύθερη πτώση», δήλωσε ο Avinash Gorakshakar, επικεφαλής έρευνας της Profitmart Securities με έδρα τη Βομβάη.

Η κατακόρυφη πτώση των μετοχών του Aντάνι έχει προκαλέσει ανησυχίες σχετικά με την πιθανότητα ενός ευρύτερου αντίκτυπου στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ινδίας.

Adani Group: Ο Ινδός μεγιστάνας που εκτοπίζει τους κροίσους της Δύσης από την κορυφή των δισεκατομμυριούχων του πλανήτη

Κινητοποίηση από την κεντρική τράπεζα της Ινδίας

Η κεντρική τράπεζα της Ινδίας ζήτησε από τις τοπικές τράπεζες λεπτομέρειες σχετικά με την έκθεσή τους στον όμιλο εταιρειών Adani, δήλωσαν κυβερνητικές και τραπεζικές πηγές στο Reuters την Πέμπτη. Η CLSA εκτιμά ότι οι ινδικές τράπεζες ήταν εκτεθειμένες στο 40% περίπου των 2 τρισεκατομμυρίων ρουπιών (24,53 δισεκατομμύρια δολάρια) του χρέους του ομίλου Adani κατά το οικονομικό έτος έως τον Μάρτιο του 2022.

Η μονάδα περιουσίας της Citigroup σταμάτησε να χορηγεί δάνεια περιθωρίου σε πελάτες της έναντι τίτλων του ομίλου Adani και αποφάσισε να μειώσει την αναλογία δανείου προς αξία για πίστωση έναντι των τίτλων Adani στο μηδέν την Πέμπτη.

Στο Νέο Δελχί, βουλευτές της αντιπολίτευσης στο ινδικό κοινοβούλιο, απαίτησαν να διεξαχθεί συζήτηση σχετικά με την έκθεση του short-seller των ΗΠΑ.

H απάντηση του Αντάνι

Η έκθεση της Hindenburg την περασμένη εβδομάδα έκανε λόγο για ανάρμοστη χρήση των υπεράκτιων φορολογικών παραδείσων και τη χειραγώγηση μετοχών από τον όμιλο Adani. Διατύπωσε επίσης ανησυχίες για το υψηλό χρέος και τις αποτιμήσεις επτά εισηγμένων εταιρειών του ομίλου Adani.

Ο όμιλος Adani αρνήθηκε τις κατηγορίες, ανταπαντώντας ότι ο ισχυρισμός του short-seller για χειραγώγηση μετοχών δεν έχει «καμία βάση» και προέρχεται από άγνοια της ινδικής νομοθεσίας και ότι ο όμιλος έκανε πάντα τις απαραίτητες ρυθμιστικές γνωστοποιήσεις.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο όμιλος Adani ανακοίνωσε πως έχει την πλήρη υποστήριξη των επενδυτών, αλλά η εμπιστοσύνη των επενδυτών έχει μειωθεί τις τελευταίες ημέρες.

Σε μια ανακοίνωση αργά το βράδυ της Τετάρτης, ο Αντάνι είπε ότι αποσύρει τη μετοχή από τη διαπραγμάτευση καθώς η «τιμή της είχει υψηλές διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας. Δεδομένων αυτών των έκτακτων συνθηκών, το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας θεώρησε ότι η συνέχιση της διαπραγμάτευσης δεν θα είναι ηθικά σωστή».

Νωρίς την Πέμπτη, ο Αντάνι σε on camera ότι «το συμφέρον των επενδυτών μου είναι πρωταρχικό και όλα τα άλλα είναι δευτερεύοντα. Ως εκ τούτου, για να απομονώσουμε τους επενδυτές από πιθανές απώλειες, αποσύραμε την πώληση της μετοχής».

Ποιος είναι ο Ινδός μεγιστάνας

Γεννημένος το 1962 στην Ινδία, το ένα από τα επτά παιδιά μιας μικρομεσαίας οικογένειας (ο πατέρας του ήταν μικροέμπορος υφασμάτων), ξεκίνησε εμπορικές σπουδές στο πανεπιστήμιο Γκουτζαράτ, ωστόσο εγκατέλειψε τις σπουδές του στο δεύτερο έτος προκειμένου να εργαστεί. Δεν τελείωσε ποτέ τις σπουδές του, με αποτέλεσμα μέχρι και σήμερα να μην κατέχει τίτλο σπουδών.

Η πρώτη του δουλειά ήταν στο Μουμπάι σε μια εταιρεία διαμαντιών, ωστόσο γρήγορα έφυγε για να δουλεύει για μια μικρή εταιρεία πλαστικών PVC που αγόρασε ο αδελφός του. Τα επόμενα χρόνια η επέκταση του σε νέους κλάδους, με τη δημιουργία νέων εταιρειών ήταν ραγδαία, ωστόσο το μεγάλο άλμα ήρθε από το 2020, όταν ανέλαβε το project για το μεγαλύτερο ηλιακό πάρκο στον κόσμο, από την ινδική SECI, ενώ την ίδια χρονιά εξαγόρασε και το 74% του διεθνούς αεροδρομίου του Μουμπάι, που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο της χώρας.

Είναι παντρεμένος και έχει δύο γιους. Η γυναίκα του, που ήταν οδοντίατρος και αργότερα ασχολήθηκε με τις οικογενειακές επιχειρήσεις, είναι επικεφαλής του Ιδρύματος Αντάνι που διαθέτει τεράστια ποσά κάθε χρόνο για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Δύο φορές στη ζωή του έχει ξεφύγει από… «του Χάρου τα δόντια». Η πρώτη ήταν κατά την απαγωγή του για λύτρα, το 1998, όταν ήδη ήταν ένας από τους πλουσιότερους επιχειρηματίες της Ινδίας και η δεύτερη ήταν στη μεγάλη τρομοκρατική επίθεση στο Μουμπάι, το 2008, καθώς ήταν στο ξενοδοχείο που έγινε μία από τις αιματηρές επιθέσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή