Το selloff στην εταιρική αυτοκρατορία του Γκαουτάμ Αντάνι επιταχύνθηκε την Παρασκευή, διαγράφοντας σχεδόν 60 δισεκατομμύρια δολάρια από την αγοραστική της αξία σε λιγότερο από δύο συνεδριάσεις, καθώς ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ασίας αγωνίζεται να περιορίσει τις συνέπειες από μια καυστική έκθεση της αμερικανικής εταιρείας short seller Hindenburg Research, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ένα μικρό επενδυτικό fund 10 μόλις εργαζομένων, με την επωνυμία Hindenburg, σε μια έκθεση μεγαλύτερη των 100 σελίδων, κατηγορεί τον Αντάνι για την μεγαλύτερη απάτη στην ιστορία των επιχειρήσεων, επισημαίνοντας χειραγώγηση μετοχών και λογιστικές απάτες.

Γκαουτάμ Αντάνι: Δίνει απαντήσεις στη Hindenburg

Στο στόχαστρο ο Γκαουτάμ Αντάνι

Πίσω από την αποκάλυψη βρίσκεται ο 38χρονος Νέιθαν Αντερσον, πρώην τραυματιοφορέας ασθενοφόρου στο Ισραήλ. Εχει σπουδάσει διοίκηση επιχειρήσεων και εργαζόταν στην επενδυτική εταιρεία FactSet Research Systems Inc πριν μετακομίσει στην Hindenburg.

Oπως δηλώνει ο ίδιος αρέσκεται στο να ανακαλύπτει απάτες και είδωλο του αποτελεί ο Ελληνοαμερικανός Χάρι Μαρκόπουλος, ο οποίος το 2008 αποκάλυψε την πυραμίδα του Μπέρνι Μέιντοφ.

Η «κατρακύλα»

Από την Παρασκευή οι εταιρείες του Αντάνι χάνουν μεγάλο ποσοστό της κεφαλαιακής τους αξίας, με τις απώλειες να αγγίζουν τα 62 δισ. δολάρια, οδηγώντας τον ίδιο στο χείλος της καταστροφής.

Συγκεκριμένα, η Αdani Total χάνει 39,8%, η Adani Transmission 38,2%, η Adani Green 38%, η Adani Ports 20,6%, η Adani Enterprises 17%, η Adani Power 14,2% και η Adani Wilmar 12,6%.

Σωσίβιο διάσωσης

Το FPO της Adani Enterprises κατάφερε να συγκεντρώσει προσφορές για 1,39 εκατομμύρια μετοχές έναντι του μεγέθους της προσφοράς των 45,5 εκατομμυρίων μετοχών, αντιπροσωπεύοντας μέχρι στιγμής εγγραφή 3% στις 30 Ιανουαρίου, τη δεύτερη ημέρα της πώλησης. Η International Holding Company (IHC) του Άμπου Ντάμπι αποκάλυψε στις 30 Ιανουαρίου ότι θα επενδύσει 400 εκατομμύρια δολάρια στη συνεχιζόμενη δημόσια προσφορά (FPO) της Adani Enterprises  μέσω της θυγατρικής της Green Transmission Investment Holding RSC Limited. Αυτή η κίνηση αναμένεται να δώσει μια τεράστια ανάσα στον Αντάνι, οι μετοχές του οποίου τις τελευταίες ημέρες «έχουν πάρει την κάτω βόλτα».

Ποιος είναι ο πλουσιότερος Ασιάτης

Γεννημένος το 1962 στην Ινδία, το ένα από τα επτά παιδιά μιας μικρομεσαίας οικογένειας (ο πατέρας του ήταν μικροέμπορος υφασμάτων), ξεκίνησε εμπορικές σπουδές στο πανεπιστήμιο Γκουτζαράτ, ωστόσο εγκατέλειψε τις σπουδές του στο δεύτερο έτος προκειμένου να εργαστεί. Δεν τελείωσε ποτέ τις σπουδές του, με αποτέλεσμα μέχρι και σήμερα να μην κατέχει τίτλο σπουδών.

Η πρώτη του δουλειά ήταν στο Μουμπάι σε μια εταιρεία διαμαντιών, ωστόσο γρήγορα έφυγε για να δουλεύει για μια μικρή εταιρεία πλαστικών PVC που αγόρασε ο αδελφός του. Τα επόμενα χρόνια η επέκταση του σε νέους κλάδους, με τη δημιουργία νέων εταιρειών ήταν ραγδαία, ωστόσο το μεγάλο άλμα ήρθε από το 2020, όταν ανέλαβε το project για το μεγαλύτερο ηλιακό πάρκο στον κόσμο, από την ινδική SECI, ενώ την ίδια χρονιά εξαγόρασε και το 74% του διεθνούς αεροδρομίου του Μουμπάι, που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο της χώρας.

Είναι παντρεμένος και έχει δύο γιους. Η γυναίκα του, που ήταν οδοντίατρος και αργότερα ασχολήθηκε με τις οικογενειακές επιχειρήσεις, είναι επικεφαλής του Ιδρύματος Αντάνι που διαθέτει τεράστια ποσά κάθε χρόνο για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Δύο φορές στη ζωή του έχει ξεφύγει από… «του Χάρου τα δόντια». Η πρώτη ήταν κατά την απαγωγή του για λύτρα, το 1998, όταν ήδη ήταν ένας από τους πλουσιότερους επιχειρηματίες της Ινδίας και η δεύτερη ήταν στη μεγάλη τρομοκρατική επίθεση στο Μουμπάι, το 2008, καθώς ήταν στο ξενοδοχείο που έγινε μία από τις αιματηρές επιθέσεις.

Μέχρι την Παρασκευή έβλεπαν την πλάτη του

Ο αυτοδημιούργητος Ινδός ξεκίνησε τo 2022 στο νούμερο 14 του Bloomberg’s Billionaire Index, τον Σεπτέμβριο έγινε ο πρώτος Ασιάτης που μπήκε στην κορυφαία τριάδα του πλανήτη και ο νεότερος απολογισμός της περιουσίας του άφηνε μέχρι πρότινος μέχρι και τον Τζεφ Μπέζος να «βλέπει» την… πλάτη του.

Η περιουσία του Αντάνι, ο οποίος παράτησε τις σπουδές του στο δεύτερο έτος προκειμένου να εργαστεί, υπολογιζόταν μεταξύ των 147 και των 152 δισ. δολαρίων σύμφωνα με τους αντίστοιχους υπολογισμούς του Forbes και του Bloomberg.

Ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, που έβγαλε δισεκατομμύρια εκμεταλλευόμενος λιμάνια και λιγνίτη, επιθυμεί να επενδύσει 70 δισ. δολάρια σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Πρόκειται για ποσό που αντιστοιχεί σχεδόν στο ένα τρίτο του ΑΕΠ της Ελλάδας.

«Εθισμένος» στο ChatGPT

Σύμφωνα με τον Αντάνι η κυκλοφορία του νέου συστήματος από την Microsoft  ανοίγει τον δρόμο για τον εκδημοκρατισμό της τεχνητής νοημοσύνης.
Συγκαταλέγεται στους φανατικούς υποστηρικτές του ChatGPT, καθώς όπως δήλωσε ο ίδιος μέσω της προσωπικής του σελίδας στο LinkedIn είναι «εθισμένος» στην πλατφόρμα.

Πολιτικές πεποιθήσεις

Ο Αντάνι αποτελεί στενό φίλο του Ινδού πρωθυπουργού Narendra Modi και υποστηρικτής του κυβερνώντος δεξιού κόμματός Bharatiya Janata. Εχει κατηγορηθεί πολλάκις, καθώς οι εταιρείες του έχουν κερδίσει πολλές ινδικές κυβερνητικές συμβάσεις ενέργειας και υποδομών

Ο Αντάνι και ο Μόντι έχουν αρνηθεί και οι δύο τους ισχυρισμούς περί φιλίας. Ο Economist έχει περιγράψει τον Adani ως «κύριο χειριστή», ικανό να «πλοηγείται στο περίπλοκο νομικό και πολιτικό τοπίο του ινδικού καπιταλισμού».

Φιλανθρωπικό έργο

Ο Αντάνι είναι πρόεδρος του ομώνυμου φιλανθρωπικού ιδρύματος, που χρηματοδοτείται μέσω του ομίλου Adani, το οποίο ιδρύθηκε το 1996. Το ίδρυμά του δραστηριοποιείται σε διάφορες περιοχές της Ινδίας, περιλαμβανομένων των Γκουτζαράτ, Μαχαράστρα, Ρατζαστάν, Χιματσάλ Πραντές, Μάντια Πραντές, Τσατισγκάρ και Οντίσα.

Τον Μάρτιο του 2020, δώρισε 113 εκατομμύρια δολάρια στο PM Cares Fund , για την καταπολέμηση της πανδημίας covid. Eπιπλέον, πρόσφερε οικονομική βοήθεια ύψους 630.000 δολαρίων στο Ταμείο Αρωγής CM του Γκουτζαράτ και 130.000 δολάρια στο Ταμείο Αρωγής CM της Μαχαράστρα.

Ο όμιλος Adani Group, εισήγαγε τέσσερις κρυογονικές δεξαμενές ISO γεμάτες με 80 μετρικούς τόνους υγρού ιατρικού οξυγόνου από την Σαουδική Αραβία στο Γκουτζαράτ της Ινδίας. Σε μια ανάρτηση του στο Twitter πρόσφατα, αποκάλυψε ότι κάθε μέρα προμηθεύει 1.500 φιάλες με ιατρικό οξυγόνο σε διάφορες περιοχές της Ινδίας.

Ηρθε το τέλος;

Μετά την απότομη πτώση των μετοχών του, ο Αντάνι κατρακυλάει στην κατάταξη με τους πλουσιότερους ανθρώπους παγκοσμίως, με την τελευταία αναφορά από το Forbes να κάνει λόγο ότι βρίσκεται πλέον στην έβδομη θέση, αφού τον ξεπέρασε και ο μεγιστάνας Μπιλ Γκέιτς.

Σύντομα, θα γνωρίζουμε αν το φαινόμενο Αντάνι ήταν μια «φούσκα» που θα σκάσει απότομα και θα δημιουργήσει παγκόσμιο κρότο ή αν ο Ινδός μεγιστάνας έχει όντως το «λαγοπόδαρο» που θα τον σώσει για ακόμα μία φορά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News