Τις τελικές οδηγίες του προς τις κυβερνήσεις σχετικά με τον τρόπο εισαγωγής του νέου παγκόσμιου ελάχιστου εταιρικού φόρου στα νομικά τους βιβλία, παρουσίασε την Πέμπτη ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) .

Στη βαθύτερη αναθεώρηση των διασυνοριακών φορολογικών κανόνων σε μια γενιά, σχεδόν 140 χώρες συμφώνησαν το 2021 να εφαρμόσουν έναν ελάχιστο φορολογικό συντελεστή 15% στις πολυεθνικές, και δεσμεύτηκαν παράλληλα για έναν συμπληρωματικό φόρο στα κέρδη, που καταγράφονται σε χώρες που έχουν χαμηλότερους συντελεστές.

Ελάχιστη φορολόγηση πολυεθνικών – Προτεραιότητα της γαλλικής προεδρίας- Τα επόμενα βήματα

Η μεταρρύθμιση, την οποία ο ΟΟΣΑ αναμένει ότι θα αποφέρει επιπλέον 220 δισεκατομμύρια δολάρια σε φορολογικό εισόδημα παγκοσμίως, στοχεύει στην ανανέωση των κανόνων που ισχύουν εδώ και δεκαετίες σχετικά με τη διασυνοριακή φορολογία για την ψηφιακή εποχή, σύμφωνα με τους οποίους τεχνολογικοί κολοσσοί όπως η Apple και η Google μπορούν να δηλώνουν τα κέρδη τους σε χώρες με χαμηλή φορολογία, όπως όπως η Ιρλανδία.

Η τελική καθοδήγηση του ΟΟΣΑ παρέχει λεπτομέρειες, έτσι ώστε οι κυβερνήσεις να υιοθετούν φορολογικούς κώδικες με συνεπή και συντονισμένο τρόπο για να περιορίσουν το κόστος συμμόρφωσης για τις εταιρείες και τις πιθανές συγκρούσεις.

Ο ΟΟΣΑ υπογράμμισε ότι διευκρινίζει ειδικότερα τον  τρόπο με τον οποίο άλλες κυβερνήσεις θα πρέπει να αναγνωρίσουν έναν υπάρχοντα ελάχιστο φόρο στις ΗΠΑ, γνωστό ως Global Intangible Low-Taxed Income ή GILTI, ο οποίος καλύπτει διπλώματα ευρεσιτεχνίας, εμπορικά σήματα ή πνευματικά δικαιώματα.

Ο οδικός αυτός χάρτης , τον οποίον ανέμεναν εναγωνίως εταιρείες και φορολογικοί σύμβουλοι εκτός από τις φορολογικές διοικήσεις, παρέχει επίσης λεπτομέρειες σχετικά με το πεδίο εφαρμογής των εταιρειών που καλύπτονται καθώς και τα λειτουργικά και μεταβατικά βήματα.

Η συμφωνία στην Ευρώπη

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Δεκέμβριο η ΕΕ, εξέδωσε οδηγία για τη διασφάλιση του ελάχιστου πραγματικού φορολογικού συντελεστή για τους μεγάλους πολυεθνικούς ομίλους.

Όπως τονίστηκε τότε, μετά το ομόφωνο «ναι» που ανακοίνωσε από την τότε τσεχική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, έρχεται πιο κοντά η εκπλήρωση της ευρωπαϊκής δέσμευσης να είναι μεταξύ των πρώτων που θα εφαρμόσουν την φορολογική μεταρρύθμιση του ΟΟΣΑ. Μόλις εφαρμοστεί, η συμφωνία θα εξασφαλίσει δικαιοσύνη, διαφάνεια και σταθερότητα στο διεθνές πλαίσιο για τη φορολογία των εταιρειών.

Υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα είναι μεταξύ των 137 χωρών που συμμετέχουν στη συμφωνία, από την οποία εκτιμάται ότι θα ανακατανεμηθούν στα κράτη τουλάχιστον 125 δισ. δολάρια.

Κοινό σύνολο κανόνων

Η οδηγία του Συμβουλίου, περιλαμβάνει ένα κοινό σύνολο κανόνων σχετικά με τον τρόπο υπολογισμού του ελάχιστου πραγματικού φορολογικού συντελεστή 15 % — ώστε να εφαρμόζεται ορθά και με συνέπεια σε ολόκληρη την ΕΕ. Ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής 15 % έχει συμφωνηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο από 137 χώρες.

Οι κανόνες θα εφαρμόζονται στους πολυεθνικούς ομίλους επιχειρήσεων και στους εγχώριους ομίλους μεγάλης κλίμακας στην ΕΕ, με συνδυασμένα χρηματοοικονομικά έσοδα άνω των 750 εκατ. ευρώ ετησίως. Θα εφαρμόζονται σε κάθε μεγάλο όμιλο, εγχώριο και διεθνή, με μητρική ή θυγατρική εταιρεία εγκατεστημένη σε κράτος μέλος της ΕΕ. Εάν ο ελάχιστος πραγματικός συντελεστής δεν επιβάλλεται από τη χώρα στην οποία εδρεύει η θυγατρική εταιρεία, υπάρχουν διατάξεις σύμφωνα με τις οποίες το κράτος μέλος της μητρικής εταιρείας εφαρμόζει συμπληρωματικό φόρο. Η παρούσα οδηγία διασφαλίζει επίσης την αποτελεσματική φορολόγηση σε περιπτώσεις που η μητρική εταιρεία βρίσκεται εκτός της ΕΕ, σε χώρα με χαμηλή φορολογία η οποία δεν εφαρμόζει ισοδύναμους κανόνες.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, τα κράτη μέλη πρέπει να έχουν θέσει σε εφαρμογή τους νέους κανόνες έως την 31η Δεκεμβρίου 2023.

Ιστορικό

Η εξασφάλιση ενός παγκόσμιου ελάχιστου επιπέδου φορολογίας όσον αφορά την ελάχιστη φορολογία των εταιρειών είναι ένας από τους δύο άξονες εργασίας της παγκόσμιας συμφωνίας του ΟΟΣΑ (πυλώνας 2) — ο άλλος είναι η μερική ανακατανομή των φορολογικών δικαιωμάτων (πυλώνας 1). Βάσει του τελευταίου, θα προσαρμοστούν οι διεθνείς κανόνες σχετικά με τον τρόπο επιμερισμού της φορολογίας των εταιρικών κερδών των μεγαλύτερων και πλέον κερδοφόρων πολυεθνικών εταιρειών μεταξύ των χωρών, ώστε να αντικατοπτρίζεται η μεταβαλλόμενη φύση των επιχειρηματικών μοντέλων και η ικανότητα των εταιρειών να δραστηριοποιούνται χωρίς φυσική παρουσία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή