Κέρδη ύψους 40 δισ. δολ. κατέγραψε η Shell to 2022 όπως ανακοίνωσε σήμερα η εταιρεία.

Τα μεγαλύτερα ετήσια κέρδη στην ιστορία της κατέγραψε για το 2022 η Shell, με τον ενεργειακό κολοσσό να ωφελείται από τις υψηλές τιμές σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο που προκάλεσε ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Big oil: Έτοιμες για νέα κέρδη ρεκόρ

Η Shell και τα κέρδη

Για το σύνολο του έτους, τα κέρδη της Shell έφτασαν τα 39,98 δισ. δολάρια, υπερδιπλάσια από τα 19,29 δισ. δολάρια του 2021 και ξεπερνώντας το προηγούμενο ιστορικό κερδοφορίας, των 28,4 δισ. δολαρίων το 2008.
Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Refinitiv ανέμεναν κέρδη στα 38,3 δισ. δολάρια.

Για το δ’ τρίμηνο του 2022, τα προσαρμοσμένα κέρδη έφτασαν τα 9,8 δισ. δολάρια, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη 8 δισ. δολαρίων.

Η Shell ανακοίνωσε επίσης ένα νέο πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών 4 δισ. δολαρίων τους επόμενους τρεις μήνες, αμετάβλητο από τους προηγούμενους τρεις μήνες.

Η ExxonMobil

Να σημειωθεί ότι και η ExxonMobil κατέγραψε κέρδη ρεκόρ 55,7 δισ. δολαρίων το 2022 χάρη στο άλμα των τιμών των υδρογονανθράκων, που συνδέεται με την ανάκαμψη της ζήτησης και την εξάντληση της ρωσικής προσφοράς, προκαλώντας τις έντονες επικρίσεις του Λευκού Οίκου εν μέσω ενεργειακής κρίσης.

Το αποτέλεσμα αυτό είναι υψηλότερο κατά σχεδόν 33 δισ. δολάρια από εκείνο του 2021 και κατά 10 δισ. δολάρια από το προηγούμενο ρεκόρ που ανάγονταν στο 2008.

«Τα αποτελέσματά μας ωφελήθηκαν σαφώς από μια ευνοϊκή αγορά, όμως οι αντικυκλικές επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν πριν από την πανδημία και στη διάρκειά της προσέφεραν την ενέργεια και τα προϊόντα που είχαν ανάγκη οι άνθρωποι όταν η οικονομία άρχισε να ανακάμπτει και οι προμήθειες μειώθηκαν», δήλωσε ο Ντάρεν Γουντς, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Exxon, σύμφωνα με ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε έντονες επικρίσεις από το Λευκό Οίκο.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν έγραψε στο Twitter πως το μοναδικό πράγμα «που εμποδίζει τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες να αυξήσουν την παραγωγή τους είναι η απόφασή τους να καταβάλουν δισεκατομμύρια στους μετόχους αντί να επανεπενδύσουν τα κέρδη».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή