Το υπουργείο Εξωτερικών της Αυστρίας θα επιτρέψει σε ρώσους διπλωμάτες και βουλευτές, στους οποίους έχουν επιβληθεί κυρώσεις, να εισέλθουν στη χώρα για τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Η αυστριακή πλευρά επικαλείται τις νομικές υποχρεώσεις της ως έδρας του Οργανισμού, χωρίς ωστόσο να αποφεύγει την κριτική.

Ουκρανία – Φον ντερ Λάιεν: Προανήγγειλε νέο πακέτο κυρώσεων ΕΕ κατά Ρωσίας

Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΟΑΣΕ είναι προγραμματισμένη για τις 23 και 24 Φεβρουαρίου και συμπίπτει με την πρώτη επέτειο από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης εναντίον της Ουκρανίας. Επιπλέον, τόσο η Πολωνία όσο και η Μεγάλη Βρετανία ακολούθησαν διαφορετική τακτική για τις συναντήσεις του ΟΑΣΕ τον τελευταίο χρόνο, απορρίπτοντας τα ρωσικά αιτήματα για έκδοση ταξιδιωτικής βίζας. «Δεν είναι θέμα διακριτικής ευχέρειας, αλλά νομικής υποχρέωσης», δήλωσε αντιθέτως εκπρόσωπος του αυστριακού υπουργείου Εξωτερικών.

Στις λίστες κυρώσεων της ΕΕ

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Der Standard», όλα τα μέλη της ρωσικής αντιπροσωπείας που ανακοινώθηκαν, συμπεριλαμβάνονται στις λίστες κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο επικεφαλής της ρωσικής αποστολής, Πιοτρ Τολστόι, έγινε γνωστός όταν σε συνέντευξή του στο γαλλικό δίκτυο BFM δήλωσε ότι ο ρώσος πρόεδρος «θα στείλει την Ουκρανία πίσω στον 18ο αιώνα» και επαίνεσε τα «μέτρα αποναζιστικοποίησης» που επιβάλλει η Ρωσία στην Ουκρανία. Ο Λεονίντ Σλούτσκι, επίσης μέλος της αποστολής, ζήτησε τη θανατική ποινή για τους μαχητές του ουκρανικού «Τάγματος Αζόφ», ενώ ένας ακόμη ρώσος βουλευτής έχει κατηγορηθεί από τις ΗΠΑ για διεθνείς εκστρατείες παραπληροφόρησης.

«Η Ρωσία καταστρέφει τον ΟΑΣΕ εδώ και χρόνια», δήλωσε στον Standard ο Γιεβγιένι Ζίμπαλιουκ, μόνιμος αντιπρόσωπος της Ουκρανίας στον ΟΑΣΕ και υπενθύμισε ότι η ρωσική αντιπροσωπεία επέμενε πέρυσι μέχρι το τέλος ότι δεν θα υπάρξει επίθεση στην Ουκρανία. «Δεν πρέπει να ασχολούμαστε με σκέψεις για το τι είναι καλύτερο για το μέλλον του οργανισμού, αλλά πρέπει να εξηγήσουμε πώς ο ΟΑΣΕ μπορεί να προστατεύσει τους ανθρώπους στην Ουκρανία, οι οποίοι έχουν πληγεί από τη βάναυση, γενοκτονική επίθεση της Ρωσίας», πρόσθεσε ο ουκρανός διπλωμάτης.

Ο χορός «των Ακαδημαϊκών»

Μία ακόμη παράμετρος που καθιστά αμφιλεγόμενη την απόφαση του αυστριακού υπουργείου Εξωτερικών αφορά το ενδεχόμενο ρώσοι βουλευτές και διπλωμάτες να παρευρεθούν στον ετήσιο χορό «των Ακαδημαϊκών», ο οποίος διοργανώνεται από το δεξιό λαϊκιστικό κόμμα FPÖ επίσης στις 24 Φεβρουαρίου. Το κόμμα είναι γνωστό ότι διατηρεί στενές σχέσεις με το κόμμα του Βλαντίμιρ Πούτιν «Ενωμένη Ρωσία», στο οποίο ανήκουν τουλάχιστον επτά μέλη της ρωσικής αντιπροσωπείας στον ΟΑΣΕ. «Θα είναι ένα τεράστιο σόου προπαγάνδας, αν οι Ρώσοι χορεύουν στα αυστριακά ανάκτορα την ημέρα της επετείου της εισβολής στην Ουκρανία», προειδοποίησε ο κ. Ζίμπαλιουκ.

Από το αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνεται ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε «προφανώς κατάχρηση» της βίζας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed
Επικαιρότητα |

Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed

Eίναι απίθανο να μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ - Οι αυξημένοι κίνδυνοι στη Μέση Ανατολή προσθέτουν ένα επιπλέον στοιχείο αβεβαιότητας

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης