Νέοι πιο αισιόδοξοι στόχοι για τον ελληνικό τουρισμό τίθενται για το 2023, με τις πλέον αισιόδοξες εκτιμήσεις να «σημαδεύουν» ως στόχο ταξιδιωτικών εισπράξεων τα 20 δισ. ευρώ αν ληφθεί υπόψη ότι τη «χρυσή» χρονιά το 2019 τα τουριστικά έσοδα είχαν φτάσει τα 18.152 εκατ. ευρώ.

Η αλλαγή του οικονομικού κλίματος στης χώρες της βορειοδυτικές Ευρώπης καθώς φαίνεται να απομακρύνεται το σενάριο μια μεγάλης ύφεσης δημιουργούν νέες πιο θετικές προσδοκίες. Έτσι οι αρχικές εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για μια σεζόν λίγο χειρότερη από το 2022 λόγω του ότι ο πληθωρισμός και το ενεργειακό κόστος θα έβαζε φρένο τη διάθεση των ευρωπαίων για ταξίδι, αλλάζουν και οι άνθρωποι του τουρισμού γίνονται πιο αισιόδοξοι. Όπως δείχνουν οι μετρήσεις, η διάθεση για ταξίδια δεν έχει μειωθεί μεταξύ των ευρωπαίων καθώς η τάση για “revenge travel” που επικράτησε αμέσως μετά την πανδημία, εξακολουθεί να κυριαρχεί, παρά τα προβλήματα του πληθωρισμού, του πολέμου και της ενεργειακής κρίσης.

Μια ακόμη εικόνα που καταγράφουν οι αναλυτές σύμφωνα με τους ανθρώπους του τουρισμού είναι ότι το ταξίδια έχουν ανέβει κλίμακα, στις προτεραιότητες του μέσου καταναλωτή, ο οποίος προτιμά να καταναλώνει λιγότερα αγαθά προκειμένου να ταξιδέψει.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κ. Γιάννη Ρέτσο, η αρχική εκτίμηση ότι το 2023 θα κινηθεί σε επίπεδα λίγο χαμηλότερα του 2022 φαίνεται να υποχωρεί και να δίνει τη θέση της σε μια πιο αισιόδοξη εκτίμηση. Οι προκρατήσεις δείχνουν ότι το 2023 θα πάμε ακόμη καλύτερα από το ότι το 2022 σημείωσε στο περιθώριο εκδήλωσης που έγινε πρόσφατα για τα 10 χρόνια της Marketing Greece. Βέβαια είναι ακόμη πολύ νωρίς για οριστικά συμπεράσματα ενώ η επιβεβαίωση της τάσης αυτής προϋποθέτει ότι να μην συμβούν κάποια απρόοπτα γεγονότα.

Έρχονται στην Ευρώπη περισσότεροι Long-Haul ταξιδιώτες

Η εκτίμηση αυτή επιβεβαιώνεται και από πρόσφατη ανακοίνωση της European Travel Commision που αναφέρεται στις εκτιμήσεις για την τουριστική συμπεριφορά των κατοίκων από μεγάλες διεθνείς αγορές  (ΗΠΑ, Αυστραλία, Καναδά, Ιαπωνία, Κίνα, Βραζιλία) εκτός Ευρώπης.

Η επιθυμία για ταξίδια στο εξωτερικό το 2023 έχει αυξηθεί σημαντικά στις μεγάλες ταξιδιωτικές αγορές σε σύγκριση πριν από ένα χρόνο. Πάνω από το 60% των πιθανών ταξιδιωτών στην Αυστραλία, τη Βραζιλία, τον Καναδά, την Κίνα και τις ΗΠΑ σκοπεύουν να ταξιδέψουν σε μεγάλες αποστάσεις το 2023, με την Ευρώπη να είναι πολύ ψηλά στις προτεραιότητες τους. Επίσης το ταξιδιωτικό κλίμα στην Ευρώπη τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους έχει επίσης βελτιωθεί, σύμφωνα με το τελευταίο Long-Haul Travel Barometer (LHTB) που δημοσιεύτηκε χθες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδίων (ETC).

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Βορειοαμερικανοί είναι πιο πρόθυμοι να ταξιδέψουν στο εξωτερικό με το 40% των ερωτηθέντων στις ΗΠΑ να δηλώνει ότι σκοπεύει να ταξιδέψει εκτός Βόρειας Αμερικής μέχρι τον Απρίλιο του 2023 και το 33% θεωρεί την Ευρώπη ως πρώτο προορισμό. Αυτό σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2022, όταν μόνο το 28% των Αμερικανών σχεδίαζε να ταξιδέψει στο εξωτερικό και το 23% σε Ευρώπη.

Επίσης αυξημένος είναι ο αριθμός των Κινέζων ( +21%) και των Βραζιλιάνων (+13%) που σκοπεύουν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη

Η Ελλάδα στην πρώτη δεκάδα

Επίσης είναι αξιοσημείωτο ότι από όλες σχεδόν τις αγορές η Ελλάδα ως προορισμός βρίσκεται μέσα στην πρώτη δεκάδα. Ειδικότερα η χώρα μας βρίσκεται στην πέμπτη θέση ως προτιμώμενος προορισμός από τους Αυστραλούς, μετά την Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Επίσης βρίσκεται στην έβδομη θέση της ίδιας λίστας των βραζιλιάνων τουριστών και των επισκεπτών από τις ΗΠΑ, στην τέταρτη θέση στις προτιμήσεις των Καναδών, στην έκτη θέση των Γιαπωνέζων και στην όγδοη θέση των προτιμήσεων Κινέζων τουριστών.

Παράγοντες της τουριστικής αγοράς επισημαίνουν ακόμη ότι και οι τιμές όχι μόνο διατηρούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα αλλά αυξάνονται γεγονός που προδιαθέτει για άνοδο και της μέσης τιμής ανά ταξίδι και συνολική αύξηση των τουριστικών εισπράξεων στο σύνολο τους.

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με το ταξιδιωτικό ισοζύγιο της Τράπεζας της Ελλάδος την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2022 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις παρουσίασαν μείωση μόλις κατά 2,8% στα 17.384,2 εκατ. ευρώ. Η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση μειώθηκε κατά 11,1%, στους 27.255,4 χιλ. ταξιδιώτες, ενώ η μέση δαπάνη ανά ταξίδι αυξήθηκε κατά 9,8% στα 623,1 ευρώ.

Επίσης, σύμφωνα με τα προσωρινά στατιστικά στοιχεία του 2022 της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, για το σύνολο των αεροδρομίων της χώρας μας, (Αεροδρόμιο Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος», 24 αεροδρόμια διαχείρισης ΥΠΑ, 14 περιφερειακά αεροδρόμια διαχείρισης Fraport Greece), πτήσεις και αφίξεις κινήθηκαν οριακά στα επίπεδα του 2019.

Για την ακρίβεια το 12μηνο του 2022 στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκαν 529.235 πτήσεις, έναντι 526.155 το 2019, με τον δείκτη αεροπορικής κίνησης να σημειώνει οριακή αύξηση +0,6%. Όσον αφορά το σύνολο των διακινούμενων επιβατών στα ελληνικά αεροδρόμια προκύπτει ότι διακινήθηκαν 63.493.375 εκατομμύρια επιβάτες, έναντι 64.169.005  το 2019,  σημειώνοντας οριακή μείωση -1,1%.

10 χρόνια Marketing Greece

Στο μεταξύ, δέκα χρόνια γεμάτα δημιουργικότητα, προκλήσεις, συνεργασίες, καινοτομίες και πάθος για τον ελληνικό τουρισμό συμπληρώνει η Marketing Greece φέτος, και το γεύμα που παρέθεσε σε εκπροσώπους Τύπου, παρουσία του Διοικητικού Συμβουλίου της, την Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023 στο Μουσείο Μπενάκη, ήταν αφιερωμένο σε αυτήν την επέτειο ορόσημο για την εταιρεία.

Έχοντας διανύσει μια εξαιρετικά δυναμική δεκαετία και διαδραματίζοντας πρωταγωνιστικό ρόλο σε κρίσιμες για τον ελληνικό τουρισμό στιγμές, η εταιρεία κατάφερε να συμβάλει σημαντικά στη διαμόρφωση ενός νέου περιβάλλοντος προβολής, διαχείρισης της εικόνας και επικοινωνίας των ελληνικών προορισμών. «Η Marketing Greece, από την αρχή της γέννησής της έως σήμερα έχει μια αποστολή, να σκέφτεται, να πράττει και να πρωτοπορεί για τον ελληνικό τουρισμό. Είναι πολλές οι φορές που κληθήκαμε να συμβάλουμε και το κάναμε όχι μόνο με επιτυχία αλλά και με πλήρη συναίσθηση του ρόλου και της ύπαρξής μας. Ορόσημο για την εταιρεία ήταν η συμμετοχή μας στη διαχείριση του brand Ελλάδα, τα χρόνια της πανδημίας, όπου μέσα από τις δράσεις και πρωτοβουλίες μας προτείναμε μια νέα διαδρομή για το πώς οφείλουμε όλοι μας να διαχειριζόμαστε το τόσο μεγάλο τουριστικό brand της Ελλάδας», δήλωσε η Ιωάννα Δρέττα, CEO Marketing Greece.

Με όχημα την αξία της συνεργασίας και της συνέργειας, η Marketing Greece θέτει στον πυρήνα του ελληνικού τουρισμού τη δυναμική που προκύπτει από τη συνένωση δυνάμεων και δημιουργεί νέα μοντέλα συνεργασιών, με την Ιωάννα Δρέττα να σημειώνει πως «Η ίδια η εταιρεία ιδρύθηκε ως αποτέλεσμα συνεργασίας έχοντας επενδύσει μέχρι σήμερα περισσότερα από 12 εκατομμύρια ευρώ από τον ιδιωτικό τομέα σε δράσεις για την προβολή του ελληνικού τουρισμού. Συνεργαζόμαστε με το Υπουργείο Τουρισμού και τον ΕΟΤ, σχεδόν με όλες τις Περιφέρειες της Ελλάδας, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους Φορείς και τις Ενώσεις από όλη την χώρα. Τον ιδιωτικό τομέα, μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, εντός και εκτός τουριστικής αγοράς. Και αυτή μας η πραγματικότητα αποτελεί την έμπρακτη απόδειξη, αλλά και την τεκμηρίωση της στρατηγικής μας επιλογής να δουλεύουμε με όλους».

«Το πλήθος και το είδος των έργων που έχει αναλάβει η εταιρεία, οι πολλοί και διαφορετικοί συνομιλητές, το διαρκώς εναλλασσόμενο περιβάλλον, οι διεθνείς διακρίσεις που έχει αποσπάσει, η ενεργός της συμμετοχή σε διεθνή δίκτυα όπως το WTTC και το DTTT, η διαρκής επένδυση σε τεχνογνωσία και εν τέλει η εμπειρία που έχει αποκτήσει η εταιρεία, μας κάνει σήμερα να λέμε με βεβαιότητα και σιγουριά πως μπαίνει πλέον σε φάση ωρίμανσης. Μια ωρίμανση που ήρθε μέσα από τη διατήρηση των αξιών μας, την ειλικρινή συνεργασία με όλους, την σκληρή δουλειά, αλλά και πάθος της ομάδας» δήλωσε κλείνοντας η Ιωάννα Δρέττα.

Ο Γιάννης Ρέτσος, Πρόεδρος ΣΕΤΕ υπογράμμισε τη σημασία του έργου της Marketing Greece και δήλωσε σχετικά «Ο ΣΕΤΕ, ως Κοινωνικός Εταίρος, είχε και έχει ως κύρια αποστολή τη συνεχή ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουρισμού, την ανάδειξη του πρωταγωνιστικού  ρόλου του τομέα στην ελληνική οικονομία και κοινωνία, καθώς και την ενίσχυση και προβολή της εικόνας της χώρας, του “brand Ελλάδα”. Με στοχευμένη στρατηγική και μακροπρόθεσμο ορίζοντα δράσης, σήμερα έχουμε καταφέρει να διανύσουμε μια αρκετά μεγάλη, επίπονη αλλά ταυτόχρονα και σημαντικά διδακτική διαδρομή. Έπειτα από δέκα χρόνια πορείας η Marketing Greece αποδεικνύει πως το όραμα μπορεί να γίνει πραγματικότητα, μέσα από συνεργασίες, συνένωση δυνάμεων και σκληρή δουλειά».

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι κ.κ. Αγάπη Σμπώκου, Αντιπρόεδρος Δ.Σ. Marketing Greece, CEO PHĀEA Resorts, Ευτύχιος Βασιλάκης, Πρόεδρος AEGEAN, Χριστίνα Τετράδη, Αντιπρόεδρος ΞΕΕ, Owner of Zante Hospitality Group, Γιάννης Παράσχης, CEO ΔΑΑ, Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, Πρόεδρος TEMES SA, Γιώργος Βήλος, Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης Fraport Greece, Χρήστος Στεργίου, Founder & CEO TrueTrips, Μαρίνα Βάλβη, Marketing Director AEGEAN.

Για το 2023 η Marketing Greece εστιάζει σε μια σειρά πρωτοβουλιών, όπως η ανάδειξη των αξιών της βιώσιμης ανάπτυξης, η «υιοθεσία» δύο ελληνικών προορισμών για την υποστήριξη τους σε αυτήν την κατεύθυνση, ο διαμοιρασμός γνώση κ.α., παραμένοντας πιστή στη δέσμευση της να υπηρετεί τον ελληνικό τουρισμό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τουρισμός
Καθαρά Δευτέρα: Ποιοι είναι οι 15 top καρναβαλικοί προορισμοί των Ελλήνων
Τουρισμός |

Πού θα κάνουν Καθαρά Δευτέρα οι Έλληνες – Οι 15 top καρναβαλικοί προορισμοί

«Καρφίτσα δεν πέφτει» στους πιο δημοφιλείς προορισμούς του καρναβαλιού – Ξεκίνησε από νωρίς σήμερα η μαζική έξοδος των εκδρομέων με την πληρότητα στα καταλύματα να ξεπερνά το 90%