Η ιστορία φαίνεται να επαναλαμβάνεται. Έτσι όπως το 1963 η λειτουργία του Hilton Athens άλλαξε ολόκληρη την περιοχή κάτι ανάλογο αναμένεται να συμβεί και με την επαναλειτουργία του νέου ακινήτου που αποτελεί ένα condo hotel που συνδυάζει ξενοδοχείο και κατοικίες αλλά και καταστήματα, και στέκια με δραστηριότητες ψυχαγωγίας, πολιτισμού, γαστρονομίας, και ευεξίας.

Condo hotel

Το 1963 το εντυπωσιακό Hilton Athens έδωσε ένα κοσμοπολιτικό αέρα στην Αθήνα και κυρίως στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Στα τέλη του 2024 , αρχές του 2025 που θα ανοίξει και πάλι τις πόρτες του το «νέο Hilton» αναμένεται να ανανεώσει το τουριστικό ενδιαφέρον για την πρωτεύουσα ενώ θα δώσει νέα πνοή και στις αξίες των ακινήτων στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου.

Επίσης κερδισμένα θα είναι και τα υπόλοιπα αθηναϊκά ξενοδοχεία καθώς αναμένεται άνοδο της μέσης τιμής δωματίου σε όλες σχεδόν τις κατηγορίες.

Hilton: Επιστρέφει στη Ρόδο σε συνεργασία με την SWOT Hospitality

Η ανακατασκευή του κτιριακού συγκροτήματος περιλαμβάνει:

-τη δημιουργία του νέου πολυτελούς ξενοδοχείου Conrad που θα διαθέτει 280 δωμάτια και σουίτες

-τη δημιουργία 50 πολυτελών κατοικιών, οι οποίες έχουν ήδη όλες πουληθεί . Τα διαμερίσματα στους δύο τελευταίους ορόφους θα φέρουν την επωνυμία Waldorf Astoria Residences του Ομίλου Hilton με μια μέση τιμή πώλησης στα 24.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο Στους δύο από κάτω ορόφους οι κατοικίες φέρουν το σήμα της Conrad Residences με μέση τιμή πώληση τα 21.000 ευρώ.

-τη συνολική ανάπλαση του τελευταίου ορόφου όπου θα φιλοξενηθούν εμπειρίες γαστρονομίας και ψυχαγωγίας.

-επέκταση δίπλα στο χώρο της πισίνας, η οποία είχε συμπεριληφθεί και στον αρχικό σχεδιασμό της δεκαετίας του 1960

-τη δημιουργία θεματικών εμπορικών χώρων, εγκαταστάσεων ψυχαγωγίας και ευεξίας, καθώς και σύγχρονης λέσχης μελών σε χώρους 5.500τ.μ.

O Κωνσταντακόπουλος και η «Ιονική Ξενοδοχειακή»

Το «νέο Hilton» είναι μια καινοτόμος πρωτοβουλία της ΤΕΜΕΣ στον αστικό ιστό -καθώς πρόκειται για το πρώτο condo hotel στην ελληνική πρωτεύουσα. Είναι μία επενδυτική πρωτοβουλία ύψους 300 εκατ. ευρώ περίπου, ανάλογου βεληνεκούς με την μεγάλη σύνθετη επένδυση της εταιρείας στην Costa Navarino που είναι η πρώτη Περιοχή Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (ΠΟΤΑ) στη χώρα.

Όπως ανοίξαμε τον δρόμο των ΠΟΤΑ με την Costa Navarino κάτι ανάλογο κάνουμε στα condo hotels με την επένδυση στο Hilton δήλωνε πρόσφατα ο κ. Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος πρόεδρος της ΤΕΜΕΣ.

Η «τύχη» του Hilton Athens άλλαξε τον Οκτώβριο του 2016 όταν η Alpha Bank μετεβίβασε στην Home Holdings SA εταιρία των “Τουριστικές Επιχειρήσεις Μεσσηνίας ΑΕ” (ΤΕΜΕΣ) και “D-Marine Investments Holding BV”, το πλειοψηφικό ποσοστό που κατείχε (περίπου 97,3%) στο μετοχικό κεφάλαιο της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αθηνών εταιρίας “Ιονική Ξενοδοχειακαί Επιχειρήσεις Α.Ε.”.

Το συνολικό τίμημα της συναλλαγής, συμπεριλαμβανομένης της αναχρηματοδοτήσεως του υφιστάμενου δανεισμού της ΙΞΕ (67 εκατ. ευρώ), ανήλθε στα 142 εκατ. ευρώ.

Στη συνέχεια τον Φεβρουάριο του 2019 ανακοινώθηκε ότι η ΤΕΜΕΣ απέκτησε το 51% της Ιονικής Ξενοδοχειακαί Επιχειρήσεις Α.Ε ενώ το 49% πήρε εταιρία συνδεδεμένη με τον Όμιλο Olayan, μέτοχο της ΤΕΜΕΣ. Παράλληλα η Dogus αποχώρησε από το μετοχικό σχήμα.

Τα brands πολυτελείας

Οι μέτοχοι της Ιονικής Ξενοδοχειακαί Επιχειρήσεις στοχεύουν στην αναβάθμιση και επανατοποθέτηση του ακινήτου στην ελληνική και διεθνή αγορά, ώστε να δημιουργηθεί ένας μοναδικός προορισμός πόλης που θα περιλαμβάνει εκτός από τις ξενοδοχειακές υποδομές κορυφαίας ποιότητας, πολυτελείς ιδιωτικές κατοικίες εξυπηρετούμενες από το ξενοδοχείο, εμβληματικούς χώρους γαστρονομίας, θεματικούς εμπορικούς χώρους και άλλες υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, αναφέρθηκε με την ανακοίνωση της συμφωνίας.

Ακολούθησαν διαπραγματεύσεις με την αλυσίδας Hilton σχετικά με το μέλλον της συνεργασίας των δυο πλευρών, και τελικά στις 20 Δεκεμβρίου 2021 ο όμιλος της Hilton και η ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου Ιονική Ξενοδοχειακή Α.Ε. (μέτοχοι της οποίας είναι η ΤΕΜΕΣ Α.Ε. με επικεφαλής τον Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο και το Olayan Group) ανακοίνωσαν την υπογραφή συμφωνίας για το νέο ξενοδοχείο και τις ιδιωτικές κατοικίες που θα δημιουργηθούν στο κέντρο της Αθήνας. Με τη συμφωνία αυτή, τα brands πολυτελείας της Hilton, και συγκεκριμένα τα Conrad Hotels & Resorts, Conrad Residences και Waldorf Astoria Residences, απέκτησαν παρουσία στην Ελλάδα.

Το διάστημα των διαπραγματεύσεων πολλά λέγονταν στην αθηναϊκή ξενοδοχειακή πιάτσα για το ποια διεθνή αλυσίδα θα μπορούσε να αναλάβει το εμβληματικό ακίνητο, ωστόσο δεν έλειπαν και αυτοί που τόνιζαν και δικαιώθηκαν ότι η Hilton δεν θα άφηνε ποτέ ένα τόσο φημισμένο τοπόσημο με το οποίο ήταν ταυτισμένη πάνω από 50 χρόνια.

Ο Conrad Hilton

Ήταν Απρίλιος του 1963 όταν το ξενοδοχείο Χίλτον άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό σηματοδοτώντας μια νέα εποχή για τον ελληνικό τουρισμό.

Οι εκδηλώσεις των εγκαινίων ήταν τριήμερες και συγκέντρωσαν εκλεκτούς καλεσμένους από όλο τον κόσμο, και αποτέλεσαν κάτι πρωτόγνωρο για την κοινωνική ζωή της πόλης.

«Συμφωνώ με όσους πιστεύουν ότι το ξενοδοχείο Hilton Αθηνών είναι το ωραιότερο Hilton του κόσμου», έλεγε ο Conrad Hilton, δημιουργός του ξενοδοχειακής αλυσίδας, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων.

H ιδέα του Ιγκόρ Πεζά

Ο άνθρωπος που συνέλαβε την ιδέα της δημιουργίας του Hilton Athens ήταν o Ιγκόρ Πεζάς, θετός γιος και ανιψιός του εφοπλιστή Απόστολου Πεζά.

Άμεσα ο Ιγκόρ Πεζάς ήρθε σε επαφή με τους Χίλτον, ενώ ήδη είχε εντοπίσει το οικόπεδο, που ανήκε στην Εφορεία Υλικού Πολέμου και που ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής το παραχώρησε με ευνοϊκούς όρους στην οικογένεια Πεζά.

Συστάθηκε μια ομάδα αποτελούμενη από τους αρχιτέκτονες Εμμανουήλ Βουρέκα, Προκόπη Βασιλειάδη, Σπύρο Στάικο και Αντώνη Γεωργιάδη, στους οποίους ανήκει η μελέτη του κτιρίου.

Ωστόσο κατά τη διάρκεια του έργου, η ξαφνική πτώχευση του εφοπλιστή Πεζά, τον ανάγκασε να πουλήσει τις μετοχές του στον Στρατή Ανδρεάδη της Ιονικής Τράπεζας, ο οποίος και συνέχισε το μεγαλόπνοο έργο.

Οι συνθέσεις του Γιάννη Μόραλη

Το Hilton Αθηνών είναι ένα από τα κτίρια που καθόρισαν την αρχιτεκτονική αισθητική της δεκαετίας του ’60, ενώ οι ανάγλυφες συνθέσεις του Γιάννη Μόραλη, εμπνευσμένες από την αρχαία Ελλάδα, προσδίδουν έναν ξεχωριστό χαρακτήρα και γίνονται σημείο αναφοράς στο ξενοδοχείο τις επόμενες δεκαετίες. Οι παραστάσεις απεικονίζουν τα κύρια στοιχεία της Ελληνικής φιλοξενίας όπως την θεά Αθηνά, ένα καράβι, ένα βωμό με τις προσφορές ιερέων, αυλητρίδες που προσφέρουν διασκέδαση, έναν ίππο, καθώς και άλλα σχετικά θέματα.

Μάλιστα το κτίριο προσδοκούσε να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο σε μέγεθος και πολυτέλεια. Η ανέγερσή του, όμως, αποτέλεσε αιτία πολλών συζητήσεων και αντιπαραθέσεων. Αρκετοί ήταν αυτοί που θεωρούσαν ότι αλλοίωνε το ιστορικό τοπίο της πρωτεύουσας και μάλιστα ότι θα επισκίαζε την Ακρόπολη.

Οι πρίγκιπες και ο Μάρλον Μπράντο

Όλα αυτά τα χρόνια, το κατώφλι αυτής της πολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας έχουν διαβεί πλήθος προσωπικοτήτων, όπως πολιτικοί επιχειρηματίες, πρίγκιπες, καλλιτέχνες και επιστήμονες διεθνούς κύρους. Από τον Άντονι Κουίν, τον Μάρλον Μπράντο και τον Ίνγκμαρ Μπέργκμαν μέχρι τον Αριστοτέλη Ωνάση, τον Ζακ – Ιβ Κουστό, τον πρίγκιπα Ρενιέ και τον Ρούντολφ Νουρέγιεφ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τουρισμός
Καθαρά Δευτέρα: Ποιοι είναι οι 15 top καρναβαλικοί προορισμοί των Ελλήνων
Τουρισμός |

Πού θα κάνουν Καθαρά Δευτέρα οι Έλληνες – Οι 15 top καρναβαλικοί προορισμοί

«Καρφίτσα δεν πέφτει» στους πιο δημοφιλείς προορισμούς του καρναβαλιού – Ξεκίνησε από νωρίς σήμερα η μαζική έξοδος των εκδρομέων με την πληρότητα στα καταλύματα να ξεπερνά το 90%