Συνεχίστηκε για δέκατο μήνα τον Ιανουάριο η αποκλιμάκωση του Δείκτη Τιμών Τροφίμων της Διεθνούς Οργάνωσης Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ, μετά τα ιστορικά υψηλά του Μαρτίου του 2022, όταν με την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία οι τιμές εκτοξεύτηκαν σε δυσθεώρητα ύψη.

Ο Δείκτης διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο κατά μέσο όρο στις 131,2 μονάδες, 0,8% χαμηλότερα από ό, τι τον Δεκέμβριο και 17,9% τοις εκατό κάτω από το ανώτατο όριο που σημείωσε τον Μάρτιο του 2022.

ΔΝΤ: Οι τιμές των τροφίμων θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα

Οι δείκτες τιμών για τα φυτικά έλαια, τα γαλακτοκομικά και τη ζάχαρη οδήγησαν την πτώση του Ιανουαρίου, ενώ εκείνοι για τα δημητριακά και το κρέας παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό σταθεροί.

Δημητριακά

Τον Ιανουάριο, ο Δείκτης Τιμών Δημητριακών του FAO παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητος (αύξηση μόλις 0,1%) σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο και διαμορφώθηκε κατά 4,8% υψηλότερα από τον Δεκέμβριο του 2022.

Οι διεθνείς τιμές σιταριού μειώθηκαν κατά 2,5%, καθώς η παραγωγή στην Αυστραλία και στη Ρωσία ξεπέρασε τις προσδοκίες.

Οι παγκόσμιες τιμές καλαμποκιού αυξήθηκαν οριακά λόγω της έντονης ζήτησης για εξαγωγές από τη Βραζιλία και των ανησυχιών για τις ξηροθερμικές συνθήκες στην Αργεντινή.

Ωστόσο, οι διεθνείς τιμές του ρυζιού εκτινάχθηκαν κατά 6,2% από τον Δεκέμβριο, επηρεαζόμενες από τις περιορισμένες διαθεσιμότητες, την ισχυρή τοπική ζήτηση σε ορισμένες ασιατικές χώρες εξαγωγής και τις διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών.

Φυτικά έλαια

Ο δείκτης τιμών φυτικών ελαίων του FAO υποχώρησε κατά 2,9% τον Ιανουάριο. Οι παγκόσμιες τιμές του φοινικέλαιου και του σογιέλαιου μειώθηκαν εν μέσω υποτονικής παγκόσμιας ζήτησης για εισαγωγές, ενώ αυτές των ηλιέλαιων και κραμβέλαιων μειώθηκαν λόγω της άφθονης διαθεσιμότητας για εξαγωγές.

Γαλακτοκομικά

Ο Δείκτης Τιμών Γαλακτοκομικών του FAO ήταν κατά μέσο όρο 1,4% χαμηλότερος από τον Δεκέμβριο, με τις τιμές να κινούνται πτωτικά για το βούτυρο και τη σκόνη γάλακτος λόγω της μικρότερης ζήτησης από κορυφαίους εισαγωγείς και των αυξημένων προμηθειών από τη Νέα Ζηλανδία.

Οι παγκόσμιες τιμές τυροκομικών αυξήθηκαν ελαφρά, λόγω της ανάκαμψης των υπηρεσιών τροφίμων και των λιανικών πωλήσεων στη Δυτική Ευρώπη μετά τις διακοπές της Πρωτοχρονιάς, καθώς και λόγω των μεταβολών στις νομισματικές ισοτιμίες.

Κρέας

Ο Δείκτης Τιμών Κρέατος του FAO τον Ιανουάριο παρέμεινε ουσιαστικά σταθερός (μειώθηκε μόλις 0,1%), καθώς η άφθονη διαθεσιμότητα επηρέασε τις τιμές του κρέατος πουλερικών, χοίρων και βοοειδών προς τα κάτω, ενώ οι τιμές εξαγωγής πρόβειου κρέατος αυξήθηκαν λόγω της ισχυρότερης ζήτησης.

Ζάχαρη

Ο Δείκτης Τιμών Ζάχαρης του FAO μειώθηκε κατά 1,1% από τον Δεκέμβριο. Η ισχυρή πρόοδος της συγκομιδής στην Ταϊλάνδη και οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες στη Βραζιλία αντιστάθμισαν τον αντίκτυπο στις τιμές από τις ανησυχίες για τις χαμηλότερες αποδόσεις στην Ινδία, τις υψηλότερες τιμές βενζίνης στη Βραζιλία, που υποστηρίζουν τη ζήτηση για αιθανόλη, καθώς και την ανατίμηση του ρεάλ Βραζιλίας έναντι του δολαρίου ΗΠΑ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή