
Η συχνή κατανάλωση πολύ επεξεργασμένων τροφίμων συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και θανάτου από αυτόν, ιδίως αναφορικά με γυναικολογικούς καρκίνους, δείχνει μια νέα διεθνής επιστημονική έρευνα. Πρόκειται για την πιο ολοκληρωμένη μέχρι σήμερα αξιολόγηση όσον αφορά τη σχέση ανάμεσα στις πολύ επεξεργασμένες τροφές και στους καρκίνους.
Καρκίνος: Δεν διδάσκεται ογκολογία στο 70% των ιατρικών σχολών στην Ελλάδα
Τέτοια τρόφιμα είναι όσα έχουν υποστεί σημαντική επεξεργασία κατά την παραγωγή τους, όπως ποτά με ανθρακικό, συσκευασμένα ψωμιά, έτοιμα φαγητά, δημητριακά κ.α. Συχνά τέτοια προϊόντα είναι σχετικά φθηνά, βολικά στην κατανάλωση και προωθούνται μέσω ισχυρού μάρκετινγκ. Παράλληλα όμως έχουν συνήθως μεγαλύτερη ποσότητα αλατιού, λιπών, ζάχαρης, τεχνητών προσθετικών και άλλων ουσιών. Άλλες μελέτες έχουν συσχετίσει αυτές τις τροφές με παχυσαρκία, διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακές παθήσεις κ.α.
Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Κολεγίου Imperial του Λονδίνου, σε συνεργασία με επιστήμονες της Διεθνούς Υπηρεσίας Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) και των Πανεπιστημίων του Σάο Πάολο (Βραζιλία) και Nova Λισαβόνας (Πορτογαλία), οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό eClinical Medicine, ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 198.000 άτομα 40-69 ετών, η υγεία των οποίων παρακολουθήθηκε σε βάθος δεκαετίας, ειδικότερα αναφορικά με τη διάγνωση 34 διαφορετικών καρκίνων και της πιθανότητας θανάτου από αυτούς. Στη διάρκεια της μελέτης, περίπου 16.000 άνθρωποι εμφάνισαν καρκίνο και 4.000 πέθαναν εξαιτίας του.
Our study suggesting that a diet high in ultra-processed foods is linked to increased risks of cancer @PHPE_IC @Imperial_PCPH published @TheLancet @eClinicalMed might be interest to @CMonteiro_USP @DoctorChrisVT @GyorgyScrinis @PhilBakerNZ @marionnestle @spidermaani @IARCWHO https://t.co/X8AXnOtHCX
— Eszter Vamos (@Eszti_Vamos) January 31, 2023
Διαπιστώθηκε ότι για κάθε 10% αύξηση στην κατανάλωση πολύ επεξεργασμένων τροφίμων από έναν άνθρωπο, υπήρχε αύξηση 2% στην πιθανότητα γενικά να διαγνωσθεί καρκίνος και 19% ειδικότερα στην πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών. Ακόμη, υπήρχε αύξηση στη θνησιμότητα από καρκίνο κατά 6% γενικά και ειδικότερα κατά 16% από καρκίνο του μαστού και κατά 30% από καρκίνο των ωοθηκών.
Η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Έστερ Βάμος του Imperial δήλωσε ότι «η νέα μελέτη έρχεται να προστεθεί στις αυξανόμενες ενδείξεις ότι τα άκρως επεξεργασμένα τρόφιμα είναι πιθανό να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία, μεταξύ άλλων αυξάνοντας τον κίνδυνο καρκίνου… Άλλα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι η μείωση των πολύ επεξεργασμένων τροφών στη διατροφή μας μπορεί να παρέχει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Μελλοντική έρευνα πρέπει να επιβεβαιώσει αυτά τα ευρήματα».
Η κύρια ερευνήτρια δρ Κιάρα Τσανγκ, επίσης του Imperial, ανέφερε ότι «τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα βρίσκονται παντού και προωθούνται έντονα με φθηνές τιμές και ελκυστικές συσκευασίες, προκειμένου να αυξηθεί η κατανάλωσή τους. Αυτό δείχνει ότι το διατροφικό περιβάλλον μας χρειάζεται επειγόντως μεταρρύθμιση, για να προστατευθεί ο πληθυσμός από τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα».
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Διεθνής Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ έχουν προηγουμένως απευθύνει σύσταση για περιορισμό των πολύ επεξεργασμένων τροφίμων, στο πλαίσιο μιας πιο υγιεινής διατροφής. Σε αρκετές χώρες, όπως Γαλλία, Καναδά και Βραζιλία, γίνονται προσπάθειες για μείωση της κατανάλωσης αυτών των τροφών.
A great coverage of our new study @TheLeadCNN showing the link between ultra-processed foods and an increased risk of cancer @PHPE_IC @Imperial_PCPH @ImperialSPH @eClinicalMed https://t.co/65FTas7CCS
— Eszter Vamos (@Eszti_Vamos) February 1, 2023
Οι ερευνητές πρότειναν, μεταξύ άλλων, να υπάρχουν σαφείς προειδοποιητικές σημάνσεις στις συσκευασίες των πολύ επεξεργασμένων τροφίμων, ώστε να προστατευθούν κυρίως τα φτωχότερα νοικοκυριά που είναι πιο ευάλωτα στα φθηνά αλλά και ανθυγιεινά προϊόντα.
Από την άλλη, οι επιστήμονες παραδέχθηκαν ότι η μελέτη παρατήρησής τους δεν αποδεικνύει μια σχέση αιτίας – αποτελέσματος μεταξύ πολύ επεξεργασμένων τροφών – καρκίνου, αλλά μια συσχέτιση, γι’ αυτό χρειάζεται περισσότερη έρευνα ώστε να αποδειχθεί μια τέτοια σχέση. Πρόσθεσαν ότι ο καρκίνος έχει πια ξεπεράσει την καρδιαγγειακή νόσο ως κυριότερη αιτία πρόωρου θανάτου σε πολλές χώρες υψηλού εισοδήματος.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ


Latest News

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Οι τακτικές που μπορούν να οδηγήσουν σε πωλήση-ρεκόρ
Ακόμη ένα στοιχείο φέρεται να προστίθεται στη μακρά λίστα των πραγμάτων που ακριβαίνουν: οι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι

Στο «σφυρί» το πιο ακριβό βιβλίο όλων των εποχών
Τι κάνει αυτή την Εβραϊκή Βίβλο των 50 εκατομμυρίων δολαρίων τόσο ξεχωριστή;

Το Top-10 των πιο ακριβοπληρωμένων προπονητών στον κόσμο [πίνακας]
Στην κορυφή της λίστας εξακολουθεί να βρίσκεται ο Αργεντινός προπονητής της Ατλέτικο Μαδρίτης

Νέα τροπή στην υπόθεση για φερόμενο βιασμό του CEO της Apollo Global Management
«Υπήρξε μια αμετάκλητη διακοπή της σχέσης δικηγόρου-πελάτη»

Αυτά είναι τα πιο σπάνια διαμάντια που πωλήθηκαν σε δημοπρασία
Αν και το Eternal Pink είναι εντυπωσιακό δεν είναι… μοναδικό. Υπάρχει και το Williamson Pink Star το οποίο σημείωσε τιμή ρεκόρ ανά καράτι

Πώς αμείβονται τα μέλη ΔΣ των επιχειρήσεων - Η μελέτη της Grant Thorton
Η συνολική αύξηση στις αμοιβές που δόθηκαν το 2021 ανήλθε στο 10% σε σχέση με το 2020

Έχασε 1 εκατ. ευρώ ο Νεϊμάρ στο πόκερ - Δείτε την αντίδρασή του [Βίντεο]
Η προκλητική συμπεριφορά του Βραζιλιάνου "super star" από τότε που μετακόμισε στο Παρίσι

Η ατμοσφαιρική ρύπανση στον καμβά του Μονέ
Πώς οι επιπτώσεις της Βιομηχανικής Επανάστασης αποτυπώθηκαν στα έργα μεγάλων ιμπρεσιονιστών ζωγράφων, σύμφωνα με νέα μελέτη

Ποιοι είναι οι πιο πλούσιοι δισεκατομμυριούχοι- Ποιοι αστέρες «μπήκαν» για πρώτη φορά στη λίστα
Πρώτος στην Hurun Global Rich List 2023 βρίσκεται ο Μπερνάρντ Αρνό, ακολουθούμενος από τον Ιλον Μασκ και τον Μπερτράν Πουές της Hermes

Ανελαστική καταναλωτική ανάγκη το ταξίδι για τους 40άρηδες
Τα κριτήρια για την επιλογή προορισμού και καταλύματος και οι απαιτήσεις των 40άρηδων που ταξιδεύουν με ή χωρίς παιδιά