Καθώς η Fed επιβράδυνε τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων, στέλνοντας όμως «σήμα» ότι θα συνεχίσει τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, αρκετοί επενδυτές προβλέπουν ότι προσεχώς τα πράγματα θα αλλάξουν άρδην.

Στις αρχές τις εβδομάδας, ο επενδυτής και σχολιαστής του Bloomberg, Vince Cignarella, τόνισε πως «εδώ και πάνω από 40 χρόνια, δεν έχει δει ποτέ μια αγορά να μάχεται τη Fed τόσο τολμηρά». Όπως αναφέρει το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων, ένας επενδυτής έχει βάλει ένα τεράστιο στοίχημα ότι η Fed σύντομα θα αθετήσει την υπόσχεση ότι δεν θα μειώσει τα επιτόκια φέτος, αλλά αντίθετα θα αρχίσει να τα μειώνει με φρενήρεις ρυθμούς στο τέλος της χρονιάς.

Κατά 25 μονάδες βάσης αύξησε τα επιτόκια η Fed

Το στοίχημα των 80 εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο τοποθετήθηκε μέσω options που συνδέονται με το εναλλακτικό επιτόκιο αναφοράς Secured Overnight Financing Rate (SOFR), υπογραμμίζει τη μετατόπιση του κλίματος στις αγορές ότι όχι μόνο ο κύκλος σύσφιξης της Fed έχει σχεδόν τελειώσει, αλλά ότι το επόμενο βήμα θα είναι μια επιταχυνόμενη εκστρατεία χαλάρωσης.

Όπως τόνισε ο Edward Bolingbroke του Bloomberg, ένας άγνωστος επενδυτής πήρε αυτό το μονοπάτι και συνέχισε να αγοράζει μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης καθώς ο πρόεδρος της Fed εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται. Χαρακτηριστική ήταν και η δήλωσή του πως «η εστίασή μας δεν είναι σε βραχυπρόθεσμες κινήσεις, αλλά σε μακρόπνοες αλλαγές στις οικονομικές συνθήκες (…) μπορεί να χρειαστούν ακόμη περί τις δύο αυξήσεις επιτοκίων».

Κέρδος εώς 400 εκατ. δολάρια

Το κόστος των 80 εκατομμυρίων δολαρίων μπορεί να μετατραπεί σε κέρδος 400 εκατ. εάν η Fed μειώσει το επιτόκιο αναφοράς στο 2,5% μέχρι το τέλος του έτους. Ένα μικρότερο ποσοστό μείωσης, στο 3,8%, θα οδηγούσε σε κέρδος 100 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg.

Ενώ η αγορά σίγουρα ποντάρει σε επιθετικές μειώσεις επιτοκίων μέχρι το τέλος του έτους -μια μείωση 0,50 μ.β. στο 4,4% τον Δεκέμβριο από 4,9% τον Ιούνιο, είναι πλέον δεδομένη- μια βουτιά στο 2,5% θα ήταν άνευ προηγουμένου, ενώ ακόμη και μια μείωση στο 3,8% θα κάποιο απροσδόκητο σοκ, σύμφωνα με τις ίδιες προβλέψεις.

Όπως εξηγεί η Bolingbroke, το στοίχημα των 80 εκατ. δολαρίων τοποθετήθηκε μέσω ενός spread και τα option λήγουν στις 15 Δεκεμβρίου, δύο ημέρες μετά την τελική συνεδρίαση πολιτικής της Fed gia το 2023.

Φυσικά, μόλις αρχίσει κάποιος να παλεύει με τη Fed -με επιτυχία- δεν σταματά μέχρι την τελική νίκη. Στο πλαίσιο αυτό, ακόμη ένα στοίχημα ύψους περίπου 50 εκατομμυρίων δολαρίων βγήκε στο αέρα και -όπως επισημαίνεται- έχει να κάνει με το σενάριο να συνεχιστεί η αστάθεια μέχρι το τέλος του έτους, η οποία θα συμπίπτει με τις απότομες μειώσεις των επιτοκίων στις αγορές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή