Μικτά ήταν τα πρόσημα που καταγράφηκαν σήμερα στις ευρωπαϊκές αγορές, με τη μεταβλητότητα όμως να είναι παρούσα, καθώς οι επενδυτές προσπάθησαν να αποκωδικοποιήσουν τα μηνύματα που έδωσαν οι κεντρικές τράπεζες και να αξιολογήσουν και τα νέα δεδομένα που ανακοινώθηκαν στην Ευρωζώνη. Ο FTSE 100 μάλιστα βρέθηκε ενδοσυνεδριακά ακόμη και στα ιστορικά υψηλά των 7.906 μονάδων, παράλληλα με τη νέα πτώση της στερλίνας.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,3%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 1,04% στις 7.901 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε  πτώση 0,21% στις 15.476 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,94% στις 7.233 μονάδες.

Wall Street: Big Tech και ανεργία οδηγούν σε πτώση

Στο πενθήμερο, ο FTSE 100 κέρδισε 1,7%, ο DAX ενισχύθηκε κατά 2,1% και ο CAC 40 σημείωσε άνοδο 1,9%.

Σε επίπεδο τίτλων, η σουηδική επενδυτική εταιρεία Kinnevik υποχώρησε κατά 8,8% μετά την ανακοίνωση καθαρών ζημιών ύψους 19,5 εκατ. σουηδικών κορωνών (1,8 εκατ. δολάρια) για το 2022, έναντι κερδών 14,7 εκατ. κορωνών το 2021. Από την άλλη, η γαλλική εταιρεία διαφημίσεων και δημοσίων σχέσεων Publicis Groupe σημείωσε άνοδο 2,8% μετά την πρόβλεψη για υψηλότερα έσοδα φέτος.

Τα σήματα των κεντρικών τραπεζών

Οι αγορές προσπάθησαν να αποκωδικοποιήσουν τα μηνύματα που έδωσαν οι τρεις μεγάλες κεντρικές τράπεζες, οι οποίες αύξησαν και τα επιτόκια τους σύμφωνα με τις προσδοκίες των αναλυτών. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης και σηματοδότησε περαιτέρω αύξηση της ίδιας κλίμακας τον Μάρτιο, υποσχόμενη να “παραμείνει στο στόχο για μείωση του πληθωρισμού.

Η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε επίσης τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, όπως αναμενόταν, αλλά απέσυρε τη λέξη “δυναμικά” από τη διατύπωσή της σχετικά με τις μελλοντικές αυξήσεις, σηματοδοτώντας ότι το τέλος της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής μπορεί να είναι κοντά. Η Τράπεζα προέβλεψε επίσης μια “πολύ πιο ρηχή” μείωση της παραγωγής σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις.

Την Τετάρτη, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης, αλλά δεν έδωσε πολλές ενδείξεις για επικείμενο τέλος του κύκλου αυξήσεων.

Ενώ τόσο η Fed, όσο και η BoE σηματοδότησαν ότι τα επιτόκια των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκονταν κοντά στην κορύφωσή τους, η ΕΚΤ κατέστησε σχεδόν βέβαιη την προοπτική μιας νέας αύξησης κατά μισή μονάδα τον Μάρτιο – και υπαινίχθηκε έντονα ότι το κόστος δανεισμού της ευρωζώνης θα πρέπει να αυξηθεί περαιτέρω πέραν αυτού, επιβεβαιώνοντας ότι θα πρέπει να αρχίσουν οι διαφοροποιήσεις στις αγορές.

Οι μακροοικονομικές ειδήσεις της ημέρας

Στα μάκρο της ημέρας, οι τιμές παραγωγού στην Ευρωζώνη και σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση αυξήθηκαν κατά 1,1% και 1,2%, αντίστοιχα, τον Δεκέμβριο του 2022 σε σύγκριση με τα αναθεωρημένα στοιχεία του προηγούμενου μήνα. Παράλληλα, σε ετήσια βάση, ο δείκτης κατέγραψε αύξηση 24,6% στην ευρωζώνη και 25,2% στην ΕΕ.

Σύμφωνα με την έκθεση, ανά βιομηχανική ομάδα, στην ευρωζώνη, ο τομέας της ενέργειας σημείωσε αύξηση 48,6% σε ετήσια βάση, ακολουθούμενος από κέρδη στα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά και στα ενδιάμεσα αγαθά κατά 15,6% και 13,8%. Οι τιμές χωρίς την ενέργεια αυξήθηκαν κατά 12,3%.

Επίσης, ο σύνθετος δείκτης παραγωγής του Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε στο 50,3 τον Ιανουάριο, ξεπερνώντας ελαφρώς τις προσδοκίες, φθάνοντας σε υψηλό επτά μηνών, σύμφωνα με την S&P Global. Ο δείκτης αυξήθηκε από το 49,3 που είχε καταγραφεί τον Δεκέμβριο και κινήθηκε σε επεκτατικό έδαφος. Ο Δείκτης Επιχειρηματικής Δραστηριότητας Υπηρεσιών έφτασε στο 50,8, στο υψηλότερο επίπεδο έξι μηνών, σημειώνοντας άνοδο από το 49,8 του προηγούμενου μήνα.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Επτά συνεχόμενες εβδομάδες ανόδου

Να κλείσει μία ακόμη θετική εβδομάδα, την έβδομη στη σειρά, κατάφερε το ελληνικό χρηματιστήριο, προσεγγίζοντας ακόμη περισσότερο τον επόμενο μεγάλο του στόχο, εν μέσω μάλιστα έντονης μεταβλητότητας τις τελευταίες ημέρες. Ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,37% στις 1.033,44 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 118 εκατ. ευρώ. Στην εβδομάδα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,77%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές