Aνοδικά κινούνται οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για την απασχόληση που ήταν πολύ καλύτερα από τα αναμενόμενα.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ενισχύθηκε κατά 11 μονάδες βάσης στο 3,512% και η απόδοση του 2ετούς κατά 16 μονάδες βάσης στο 4,253%.

Παραμένει ισχυρή η αγορά εργασίας

Παρά τις μαζικές απολύσεις, κυρίως στον τεχνολογικό κλάδο,  που έχουν μονοπωλούν συχνά τα πρωτοσέλιδα του Τύπου, η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ δείχνει ότι παραμένει ισχυρή και εισέρχεται στην νέα χρονιά με εντυπωσιακό τρόπο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα Παρασκευή οι προσλήψεις, εκτός του  γεωργικού τομέα αυξήθηκαν τον Ιανουάριο κατά 517.000 ανθρώπους, σημειώνοντας το μεγαλύτερο κέρδος από τον Ιούλιο του 2022. Αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Dow Jones ανέμεναν αύξηση προσλήψεων κατά 187.000.

Το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο 3,4% έναντι της εκτίμησης για 3,6%. Αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο ανεργίας από τον Μάιο του 1969.

Η Fed προσπαθεί να επιβραδύνει την αμερικανική οικονομία και να τιθασεύσει τις υψηλές πληθωριστικές πιέσεις που βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα από τη δεκαετία του 1980, προχωρώντας σε επιθετική σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει αυξήσει το βασικό της επιτόκιο οκτώ φορές από τον Μάρτιο του 2022.

Στην τελευταία της αξιολόγηση για την εικόνα των θέσεων εργασίας, η Fed την Τετάρτη απέρριψε την προηγούμενη γλώσσα λέγοντας ότι τα κέρδη ήταν «ισχυρά» και σημείωσε μόνο ότι «το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε χαμηλό».

Ωστόσο, ο πρόεδρος Τζερόμ Πάουελ, στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση, σημείωσε ότι η αγορά εργασίας «παραμένει εξαιρετικά σφιχτή» και εξακολουθεί να είναι «εκτός ισορροπίας».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές