Τα ανεξάρτητα διυλιστήρια της Κίνας αυξάνουν τις εισαγωγές αργού πετρελαίου αναμεμειγμένου με ρωσικό αργό, με σημαντική έκπτωση, για χρήση ως πρώτη ύλη χαμηλού κόστους εν μέσω έλλειψης κυβερνητικών ποσοστώσεων εισαγωγής αργού πετρελαίου, σύμφωνα με το CNBC.

Οι δυτικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου του επικείμενου εμπάργκο της 5ης Φεβρουαρίου και του ανώτατου ορίου τιμών στα διυλισμένα προϊόντα, ωθούν σε διάθεση του ρωσικού αργού πετρελαίου προς τα ανατολικά σε ασιατικές χώρες και με ελκυστικές εκπτώσεις σε σχέση με πέρυσι.

Πετρέλαιο: Ολοταχώς προς δεύτερη εβδομάδα απωλειών – Πώς Κίνα και ΗΠΑ βάζουν «ταβάνι» στις τιμές

Τέτοια προϊόντα πετρελαίου κατακλύζουν τους κόμβους διαμετακόμισης της Μαλαισίας και της Φουτζάιρα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ήδη από το δεύτερο τρίμηνο του 2022. Οι traders αναμιγνύουν αυτά τα βαρέλια με άλλες ποσότητες πετρελαίου ώστε να αλλάξουν το όνομα της χώρας προέλευσης του αργού, ανοίγοντας τον δρόμο για την «νόμιμη» ασφάλιση των πλοίων και τη χρηματοδότηση των αποστολών καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα εναπόκειντο στις δυτικές κυρώσεις.

Οι εκπτώσεις που προσφέρονται σε αυτά τα φορτία αργού συμβάλλουν στη βελτίωση των περιθωρίων κέρδους στα κινεζικά ανεξάρτητα διυλιστήρια και στην αντικατάσταση του αργού που ορισμένες εταιρείες δεν μπορούν να εισαγάγουν χωρίς ποσοστώσεις, ανέφεραν οι πηγές. Είναι δε ένας επιπλέον τρόπος ώστε να κυκλοφορήσει το ρωσικό πετρέλαιο στην αγορά και να φέρει στη Μόσχα τα τόσο απαραίτητα κέρδη από τις εξαγωγές.

«Αναζητούμε το ρωσικό αργό από τον Δεκέμβριο. Είναι φθηνό και δεν απαιτεί ποσοστώσεις εισαγωγής (αργού)», δήλωσε στέλεχος ανεξάρτητου διυλιστηρίου στην ανατολική επαρχία Shandong. Το διυλιστήριο δεν έχει λάβει καμία κυβερνητική ποσόστωση αργού εδώ και ένα περίπου έτος και αγοράζει κυρίως πετρέλαιο άμεσης κατανάλωσης για την παραγωγή ντίζελ και βενζίνης.

Αυτά τα μεικτά βαρέλια αργού διαπραγματεύτηκαν τελευταία με έκπτωση περίπου 5 δολαρίων σε σχέση με το αργό Brent στη βάση παράδοσης του Shandong.

Εκπτώσεις

Οι τιμές του αργού με υψηλή περιεκτικότητα σε θείο σε σχέση με το αργό έχουν οδηγηθεί σε μεγαλύτερες εκπτώσεις από το δεύτερο τρίμηνο του περασμένου έτους, φτάνοντας σε κάποιες περιπτώσεις σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ στα τέλη Οκτωβρίου.

Οι συνολικές εισαγωγές μαζούτ της Κίνας αυξήθηκαν σε περίπου 1,76 εκατομμύρια τόνους τον Δεκέμβριο, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2021, όπως έδειξαν τα επίσημα τελωνειακά στοιχεία.

Η αύξηση αυτή οφείλεται στην άνοδο των αποστολών από τη Μαλαισία σε υψηλό άνω του ενός έτους στους 620.000 τόνους, ενώ οι μηνιαίες εισαγωγές από τα ΗΑΕ αυξήθηκαν στους 471.000 τόνους, που αποτελεί ρεκόρ διετίας.

Εν τω μεταξύ, οι άμεσες εισαγωγές μαζούτ από τη Ρωσία μειώθηκαν στους 187.000 τόνους τον Δεκέμβριο, αφού κορυφώθηκαν στους 554.000 τόνους τον Οκτώβριο, παρόλο που οι συνολικές εισαγωγές από τη Ρωσία υπερδιπλασιάστηκαν από έτος σε έτος σε 3,1 εκατομμύρια τόνους το 2022.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Βαλτιμόρη: Αδιανόητο έργο… η απομάκρυνση των συντριμμιών της γέφυρας
Διεθνή |

Τι θα γίνει με τα συντρίμια της γέφυρας στη Βαλτιμόρη - Προβληματισμοί και συνέπειες

«Το πλοίο έχει περίπου το μέγεθος του Πύργου του Άιφελ. Και στην κορυφή του υπάρχει μια ατσάλινη γέφυρα. Φανταστείτε το. Μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσα να το φανταστώ», λέει ο κυβερνήτης του Μέριλαντ