Αριθμό-ρεκόρ ράβδων χρυσού αγόρασαν οι Ρώσοι το 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία του ρωσικού υπουργείου Οικονομικών που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα, καθώς φορολογικές μειώσεις για τους κατόχους πολύτιμων μετάλλων ενθαρρύνουν τον κόσμο να αποθηκεύει χρυσό ως ασφαλές περιουσιακό στοιχείο.

Χρυσός: Φρενίτιδα αγορών από τις κεντρικές τράπεζες

Η Μόσχα κατήργησε τον ΦΠΑ 20% στις συναλλαγές χρυσού για ιδιώτες τον περσινό Μάρτιο σε μια προσπάθεια να απομακρύνει τον κόσμο από τη χρήση δολαρίων ΗΠΑ ως ασφαλές καταφύγιο.

Επίσης απάλλαξε τους πολίτες από την καταβολή φόρου εισοδήματος επί των κερδών που αποκτήθηκαν από την πώληση ράβδων χρυσού, ενισχύοντας περαιτέρω τη ζήτηση για το πολύτιμο μέταλλο.

Αγόρασαν πάνω από 50 τόνους ράβδων χρυσού

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι Ρώσοι αγόρασαν πάνω από 50 τόνους ράβδων χρυσού το 2022, δέκα φορές περισσότερο από την προηγούμενη χρονιά. Οι ράβδοι χρυσού του ενός κιλού ήταν οι πιο περιζήτητες και αντιστοιχούν στο 60% αυτών που πωλήθηκαν την περσινή χρονιά.

Όπως μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο το ρωσικό ΥΠΟΙΚ, τα στοιχεία αυτά δεν είναι ακόμη οριστικά αλλά καλύπτουν μόνον την περίοδο ως το τέλος Νοεμβρίου του 2022.

Η κρατική VTB Bank ανακοίνωσε ότι πούλησε 33,8 τόνους ράβδων χρυσού σε πελάτες το 2022, με τους πελάτες να διακρατούν χρυσό αξίας 50 δισεκατομμυρίων ρουβλίων (περίπου 650 εκατομμύρια ευρώ).

«Ο χρυσός ήταν μια καλή προστατευτική οικονομική λύση πέρυσι», δήλωσε ο Γεβγκένι Μπερεζνιόφ του τμήματος επενδυτικών προϊόντων της VTB.

«Οι πελάτες μετακίνησαν κεφάλαια σε αυτό το μέσο για να διαφοροποιήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία και να αποκομίσουν κέρδη κατά τον μακροπρόθεσμο προγραμματισμό τους», σημείωσε.

Φρενίτιδα αγορών από τις κεντρικές τράπεζες

Συνολικά η ζήτηση για χρυσό το 2022 εκτινάχθηκε στα υψηλότερα επίπεδα εδώ και πάνω από μία δεκαετία, τροφοδοτούμενη από «κολοσσιαίες» αγορές κεντρικών τραπεζών, επιβεβαιώνοντας έτσι τον ρόλο του πολύτιμου μετάλλου ως ασφαλούς επενδυτικού καταφυγίου σε περιόδους γεωπολιτικών αναταραχών.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Παγκοσμίου Συμβουλίου Χρυσού, η ετήσια ζήτηση αυξήθηκε κατά 18% το περασμένο έτος σε 4.741 τόνους, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ποσότητα από το 2011. Το σύνολο ολόκληρου του έτους υποβοηθήθηκε από τη ζήτηση ρεκόρ για το τέταρτο τρίμηνο των 1.337 τόνων.

Η κατανάλωση κοσμημάτων μειώθηκε κατά 3% στους 2.086 τόνους. Μεγάλο μέρος της αδυναμίας εμφανίστηκε το τέταρτο τρίμηνο καθώς η τιμή του χρυσού ανέβηκε.

Η επενδυτική ζήτηση (χωρίς εξωχρηματιστηριακά) έφτασε τους 1.107 τόνους (+10%) το 2022.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κρατικό επενδυτικό ταμείο Νορβηγίας: Αρκετά μεγάλη «φούσκα στις μετοχές τεχνολογίας
Διεθνή |

«Φούσκα» στις μετοχές τεχνολογίας - Τι είπε ο διαχειριστής του κολοσσιαίου νορβηγικού κρατικού ταμείου

Υπάρχει σαφώς αρκετά μεγάλη “φούσκα” στον τομέα της τεχνολογίας, δηλώνει ο CEO της Norges Bank Investment Management που διαχειρίζεται το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας