Η γερμανική κυβέρνηση επιτρέπει πλέον την εξαγωγή αρμάτων μάχης Leopard 1 προς την Ουκρανία, ανακοίνωσε το μεσημέρι της Παρασκευής – όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ – ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επιβεβαιώνοντας σημερινό σχετικό δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung.

Ζαχάροβα για leopard στην Ουκρανία: «Μέρος του προσχεδιασμένου πολέμου εναντίον της Ρωσίας»

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εξέδωσε άδεια εξαγωγής για άρματα μάχης Leopard 1 στην Ουκρανία», δήλωσε ο Στέφεν Χέμπεστραϊτ, επισημαίνοντας ότι τα άρματα θα προέλθουν από την αμυντική βιομηχανία. Λεπτομέρειες σχετικά με τον αριθμό των αρμάτων και τον χρόνο παράδοσής τους στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, θα δοθούν «τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες», ανέφερε.

Το δημοσίευμα

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της SZ, οι εταιρίες Rheinmetall και Flensburger Fahrzeugbau Gesellschaft (FFG) προτίθενται να επισκευάσουν δεκάδες άρματα Leopard 1, προκειμένου να παραδοθούν στην Ουκρανία. Η πρώτη ανακοίνωσε ότι θα μπορούσε να παραδώσει συνολικά 139 άρματα μάχης Leopard 1 και 2, εκ των οποίων τα 22 Leopard 2 εντός του έτους, από το δικό της απόθεμα. Προβλήματα ωστόσο διαπιστώνονται στην εξασφάλιση των απαιτούμενων πυρομαχικών, των 105 χιλιοστών. Η κυβέρνηση της Βραζιλίας, η οποία έχει προμηθευτεί 250 Leopard από τη Γερμανία, μέχρι τώρα έχει αρνηθεί να παραδώσει τα αντίστοιχα πυρομαχικά, όπως και στην περίπτωση των αρμάτων Gepard.

Την περασμένη εβδομάδα η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την αποστολή 14 αρμάτων μάχης Leopard 2.

Άρμα μάχης Leopard

Η αντίδραση της Μόσχας

Σημειώνεται ότι στις 25 Ιανουρίου, όταν το Βερολίνο αποφάσισε να εγκρίνει την αποστολή αρμάτων μάχης στην Ουκρανία, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα έκανε λόγο για κίνηση που επιβεβαιώνει τον «προσχεδιασμένο πόλεμο» εναντίον της Μόσχας.

«Αυτή η εξαιρετικά επικίνδυνη απόφαση θα οδηγήσει τη σύγκρουση σε ένα νέο επίπεδο αντιπαράθεσης και αντιφάσκει με τις δηλώσεις Γερμανών πολιτικών περί της απροθυμίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας να συρθεί σ’ αυτή», είχε δηλώσει από την πλευρά του ο Ρώσος πρεσβευτής Σεργκέι Νετσάγεφ.

Την Πέμπτη ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος, κατά τη κατάθεση στεφάνου στο Βόλγκογκραντ (πρώην Στάλινγκραντ) δήλωσε: «Ακούγεται απίστευτο, αλλά είναι αληθινό. Ογδόντα χρόνια μετά απειλούμαστε και πάλι από γερμανικά άρματα μάχης Leopard. Με σταυρούς επάνω τους και πάλι πολεμούν την Ρωσία στην γη της Ουκρανίας με τους θιασώτες του Χίτλερ και του Μπαντέρα».

«Δεν στείλαμε τα άρματά μας στα σύνορά τους, αλλά πρέπει να κάνουμε κάτι να απαντήσουμε. Και η χρήση τεθωρακισμένων δεν θα είναι το τέλος αυτής της μάχης. Όλοι θα πρέπει να το καταλάβουν αυτό», ανέφερε ακόμα ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα