Μηδένισε τη συμμετοχή της στην Attica Bank η Rinoa Ltd, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στην τράπεζα. Όπως αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση, η εταιρεία Rinoa και ο Christian Udo Schoening, μεταβίβασαν τις 120.861.838 μετοχές της τράπεζας από τη Rinoa LTD στο ΤΜΕΔΕ (που αντιστοιχούν σε ποσοστό 8,08% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας και μέχρι την άνω συναλλαγή Rinoa LTD ήλεγχε άμεσα τα δικαιώματα ψήφου τους).

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Τράπεζας

Σε συνέχεια της από 02-02-2023 ανακοίνωσης της, η Τράπεζα ενημερώνει το επενδυτικό κοινό, κατόπιν των σχετικών γνωστοποιήσεων της εταιρείας Rinoa LTD και του κ. Christian Udo Schoening, περί σημαντικών μεταβολών σε δικαιώματα ψήφου σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3556/2007, όπως ισχύει, ότι μετά τη σχετική μεταβίβαση των 120.861.838 μετοχών της Τράπεζας από τη Rinoa LTD στο ΤΜΕΔΕ (που αντιστοιχούν σε ποσοστό 8,08% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας και μέχρι την άνω συναλλαγή Rinoa LTD ήλεγχε άμεσα τα δικαιώματα ψήφου τους), η Rinoa LTD δεν κατέχει πλέον καμία μετοχή της Τράπεζας (και συνεπακόλουθα κανένα δικαίωμα ψήφου), ενώ μηδενίστηκε και η έμμεση συμμετοχή του Christian Udo Schoening υπό την ιδιότητα του ως τελικού πραγματικού δικαιούχου (UBO) της Rinoa LTD.

Οι εξελίξεις στην Attica

Υπενθυμίζεται ότι χθες, Πέμπτη ανακοινώθηκε από την Attica Bank η τριμερής συμφωνία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), του ΤΜΕΔΕ και της Ellington για την αζήμια αποχώρηση της τελευταίας από την τράπεζα.

Συγκεκριμένα, οι εταιρείες Rinoa LTD – Ellington Solutions, συμφερόντων του αμερικανικού ομίλου, μεταβίβασαν την περασμένη Δευτέρα τις μετοχές τους που αντιστοιχούν στο 8,08% της τράπεζας, στο ΤΜΕΔΕ, το οποίο ελέγχει πλέον το 20,11%.

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η αρχική συμφωνία για τη δρομολογημένη αύξηση κεφαλαίου των 473 εκατ. ευρώ συνεχίζει να ισχύει ως προς το ΤΧΣ και το ΤΜΕΔΕ.

Μαραγκουδάκη – Ellington: Επένδυση στην Attica Bank μόνο αν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα

Πλέον ανοίγει ο δρόμος για την είσοδο στην Attica Bank της Thrivest, συμφερόντων Μπάκου, Καϋμενάκη, Εξάρχου και βασικής μετόχου της Παγκρήτιας Τράπεζας, η οποία αυτήν την περίοδο διενεργεί οικονομικό έλεγχο στο πιστωτικό ίδρυμα.

Τις επόμενες ημέρες εκτιμάται ότι θα υπάρξει συμφωνία με τον ενδιαφερόμενο επενδυτή, θα υποβληθούν στην Τράπεζα της Ελλάδος το επικαιροποιημένο επιχειρησιακό σχέδιο και το πλάνο εξυγίανσης της τράπεζας και θα ξεκινήσει η διαδικασία για την έκδοση των νέων μετοχών.

Σε αυτήν το ΤΧΣ θα συμμετάσχει με 300 εκατ. ευρώ, ενώ η Thrivest θα επενδύσει κατά πάσα πιθανότητα 100 εκατ. ευρώ.

Μετά και την απόκτηση των warrants που θα εκδοθούν, στο πλαίσιο ενεργοποίησης του νόμου για την αναβαλλόμενη φορολογία, λόγω της περυσινής ζημιογόνου χρήσης της Attica Bank, o νέος μέτοχος θα αποκτήσει πλειοψηφικό ποσοστό.

Σε αυτό το σενάριο, θεωρείται απολύτως λογική εξέλιξη η συγχώνευσή της με την Παγκρήτια Τράπεζα, η οποία προηγουμένως θα έχει απορροφήσει τις εργασίες της HSBC στην Ελλάδα και τη συνεταιριστική τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας.

Με τον τρόπο αυτό θα δημιουργηθεί ο πέμπτος ισχυρότερος πόλος στην αγορά, με ενεργητικό 8 δισ. ευρώ, ο οποίος θα δώσει έμφαση στη χρηματοδότηση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

Αλλαγές στο ΔΣ

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο των παραπάνω αποφάσεων, παραιτήθηκαν την Πέμπτη από το διοικητικό συμβούλιο της Attica Bank οι Ειρήνη Μαραγκουδάκη, Μάρκος Κούτης και Patrick Horend.

Αποφασίστηκε τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. να συνεχίσουν τη διαχείριση και την εκπροσώπηση της τράπεζας χωρίς την αντικατάσταση των παραπάνω.

Κατόπιν των ανωτέρω, το Διοικητικό Συμβούλιο ανασυγκροτήθηκε σε σώμα, για το υπόλοιπο της θητείας του, ήτοι έως 01-09-2023, ως εξής:

1. Κωνσταντίνος Μακέδος του Γεωργίου, Πρόεδρος Δ.Σ., Μη Εκτελεστικό Μέλος

2. Αβραάμ (Μίνος) Μωυσής του Εσδρά, Αντιπρόεδρος Δ.Σ., Μη Εκτελεστικό Μέλος, Εκπρόσωπος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

3. Ελένη Βρεττού του Χρήστου, Διευθύνουσα Σύμβουλος, Εκτελεστικό Μέλος

4. Αλέξιος Πελέκης του Διονυσίου, Μη Εκτελεστικό Μέλος

5. Χαρίκλεια Βαρδακάρη του Νικολάου, Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος

6. Ιωάννης Ζωγραφάκης του Γεωργίου, Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος

7. Αιμίλιος Γιαννόπουλος του Πολύκαρπου, Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος

8. Γρηγόριος Ζαριφόπουλος του Διονυσίου, Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος

Περαιτέρω, το διοικητικό συμβούλιο στην ίδια συνεδρίαση, κατόπιν της ανασυγκρότησής του, αποφάσισε τα εξής:

i) Την ανασύνθεση της Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων, με Πρόεδρο αυτής τον κ. Ιωάννη Ζωγραφάκη, Ανεξάρτητο μη Εκτελεστικό Μέλος Δ.Σ., και μέλη αυτής την κ.Χαρίκλεια Βαρδακάρη, Ανεξάρτητο μη Εκτελεστικό Μέλος Δ.Σ., και τα Μη Εκτελεστικά Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Αβραάμ Μωυσή εκπρόσωπο του ΤΧΣ, και Αλέξιο Πελέκη.

ii) Την ανασύνθεση της Επιτροπής Ανάδειξης Υποψηφίων Μελών Δ.Σ. και Αποδοχών, με Πρόεδρο τον κ. Γρηγόριο Ζαριφόπουλο, Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, και μέλη αυτής τους κ.κ. Ιωάννη Ζωγραφάκη, Ανεξάρτητο μη Εκτελεστικό Μέλος Δ.Σ., Χαρίκλεια Βαρδακάρη, Ανεξάρτητο μη Εκτελεστικό Μέλος Δ.Σ., Αιμίλιο Γιαννόπουλο, Ανεξάρτητο μη Εκτελεστικό Μέλος Δ.Σ., και Αβραάμ Μωυσή, Μη Εκτελεστικό Μέλος Δ.Σ. και εκπρόσωπο του ΤΧΣ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Ευρωπαϊκός Κανονισμός υποχρέωσε το «δεξί χέρι» του Σαββίδη να φύγει από το ΔΣ του ΟΛΘ
Επιχειρήσεις |

Ευρωπαϊκός Κανονισμός υποχρέωσε το «δεξί χέρι» του Σαββίδη να φύγει από το ΔΣ του ΟΛΘ

Η αποχώρηση του Αρτούρ Νταβιντιάν από το ΔΣ του ΟΛΘ ήταν αποτέλεσμα υποχρεωτικής συμμόρφωσης με Ευρωπαϊκό Κανονισμός στο πλαίσιο των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας