Ανακοινώθηκε από την Attica Bank η τριμερής συμφωνία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), του ΤΜΕΔΕ και της Ellington για την αζήμια αποχώρηση της τελευταίας από την τράπεζα.

Συγκεκριμένα, οι εταιρείες Rinoa LTD – Ellington Solutions, συμφερόντων του αμερικανικού ομίλου, μεταβίβασαν την περασμένη Δευτέρα τις μετοχές τους που αντιστοιχούν στο 8,08% της τράπεζας, στο ΤΜΕΔΕ, το οποίο ελέγχει πλέον το 20,11%.

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η αρχική συμφωνία για τη δρομολογημένη αύξηση κεφαλαίου των 473 εκατ. ευρώ συνεχίζει να ισχύει ως προς το ΤΧΣ και το ΤΜΕΔΕ.

Μαραγκουδάκη – Ellington: Επένδυση στην Attica Bank μόνο αν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα

Πλέον ανοίγει ο δρόμος για την είσοδο στην Attica Bank της Thrivest, συμφερόντων Μπάκου, Καϋμενάκη, Εξάρχου και βασικής μετόχου της Παγκρήτιας Τράπεζας, η οποία αυτήν την περίοδο διενεργεί οικονομικό έλεγχο στο πιστωτικό ίδρυμα.

Τις επόμενες ημέρες εκτιμάται ότι θα υπάρξει συμφωνία με τον ενδιαφερόμενο επενδυτή, θα υποβληθούν στην Τράπεζα της Ελλάδος το επικαιροποιημένο επιχειρησιακό σχέδιο και το πλάνο εξυγίανσης της τράπεζας και θα ξεκινήσει η διαδικασία για την έκδοση των νέων μετοχών.

Σε αυτήν το ΤΧΣ θα συμμετάσχει με 300 εκατ. ευρώ, ενώ η Thrivest θα επενδύσει κατά πάσα πιθανότητα 100 εκατ. ευρώ.

Μετά και την απόκτηση των warrants που θα εκδοθούν, στο πλαίσιο ενεργοποίησης του νόμου για την αναβαλλόμενη φορολογία, λόγω της περυσινής ζημιογόνου χρήσης της Attica Bank, o νέος μέτοχος θα αποκτήσει πλειοψηφικό ποσοστό.

Σε αυτό το σενάριο, θεωρείται απολύτως λογική εξέλιξη η συγχώνευσή της με την Παγκρήτια Τράπεζα, η οποία προηγουμένως θα έχει απορροφήσει τις εργασίες της HSBC στην Ελλάδα και τη συνεταιριστική τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας.

Με τον τρόπο αυτό θα δημιουργηθεί ο πέμπτος ισχυρότερος πόλος στην αγορά, με ενεργητικό 8 δισ. ευρώ, ο οποίος θα δώσει έμφαση στη χρηματοδότηση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

Αλλαγές στο ΔΣ

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο των παραπάνω αποφάσεων, παραιτήθηκαν την Πέμπτη από το διοικητικό συμβούλιο της Attica Bank οι Ειρήνη Μαραγκουδάκη, Μάρκος Κούτης και Patrick Horend.

Αποφασίστηκε τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. να συνεχίσουν τη διαχείριση και την εκπροσώπηση της τράπεζας χωρίς την αντικατάσταση των παραπάνω.

Κατόπιν των ανωτέρω, το Διοικητικό Συμβούλιο ανασυγκροτήθηκε σε σώμα, για το υπόλοιπο της θητείας του, ήτοι έως 01-09-2023, ως εξής:

1. Κωνσταντίνος Μακέδος του Γεωργίου, Πρόεδρος Δ.Σ., Μη Εκτελεστικό Μέλος

2. Αβραάμ (Μίνος) Μωυσής του Εσδρά, Αντιπρόεδρος Δ.Σ., Μη Εκτελεστικό Μέλος, Εκπρόσωπος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

3. Ελένη Βρεττού του Χρήστου, Διευθύνουσα Σύμβουλος, Εκτελεστικό Μέλος

4. Αλέξιος Πελέκης του Διονυσίου, Μη Εκτελεστικό Μέλος

5. Χαρίκλεια Βαρδακάρη του Νικολάου, Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος

6. Ιωάννης Ζωγραφάκης του Γεωργίου, Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος

7. Αιμίλιος Γιαννόπουλος του Πολύκαρπου, Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος

8. Γρηγόριος Ζαριφόπουλος του Διονυσίου, Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος

Περαιτέρω, το διοικητικό συμβούλιο στην ίδια συνεδρίαση, κατόπιν της ανασυγκρότησής του, αποφάσισε τα εξής:

i) Την ανασύνθεση της Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων, με Πρόεδρο αυτής τον κ. Ιωάννη Ζωγραφάκη, Ανεξάρτητο μη Εκτελεστικό Μέλος Δ.Σ., και μέλη αυτής την κ.Χαρίκλεια Βαρδακάρη, Ανεξάρτητο μη Εκτελεστικό Μέλος Δ.Σ., και τα Μη Εκτελεστικά Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Αβραάμ Μωυσή εκπρόσωπο του ΤΧΣ, και Αλέξιο Πελέκη.

ii) Την ανασύνθεση της Επιτροπής Ανάδειξης Υποψηφίων Μελών Δ.Σ. και Αποδοχών, με Πρόεδρο τον κ. Γρηγόριο Ζαριφόπουλο, Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, και μέλη αυτής τους κ.κ. Ιωάννη Ζωγραφάκη, Ανεξάρτητο μη Εκτελεστικό Μέλος Δ.Σ., Χαρίκλεια Βαρδακάρη, Ανεξάρτητο μη Εκτελεστικό Μέλος Δ.Σ., Αιμίλιο Γιαννόπουλο, Ανεξάρτητο μη Εκτελεστικό Μέλος Δ.Σ., και Αβραάμ Μωυσή, Μη Εκτελεστικό Μέλος Δ.Σ. και εκπρόσωπο του ΤΧΣ.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
Με ανακοίνωσή της η Attica Bank επιβεβαιώνει το δημοσίευμα του OT και επισημαίνει τα εξής:

«Η Attica Bank Ανώνυμη Τραπεζική Εταιρεία (εφεξής η “Τράπεζα”) ενημερώνει το επενδυτικό κοινό για τα παρακάτω:

Α.        Η Τράπεζα έλαβε σήμερα 02-02-2023 από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (“ΤΧΣ”), το Ταμείο Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων («ΤΜΕΔΕ») και τις εταιρείες Rinoa LTD – Ellington Solutions A.E. έγγραφο που αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι συμφωνήθηκε ανάμεσα τους, η αζήμια αποχώρηση των εταιρειών Rinoa LTD – Ellington Solutions A.E. από την από 30.09.2022 συμφωνία βασικών όρων, συμπεριλαμβανομένων και των προηγούμενων μεταξύ τους συμφωνιών (συνολικά η “Συμφωνία Βασικών Όρων”), για την επένδυσή τους στην Τράπεζα. Παράλληλα, το ΤΜΕΔΕ υπεισήλθε στη Συμφωνία Βασικών Όρων στη θέση των εταιρειών που αποχώρησαν με αποτέλεσμα η συμφωνία να συνεχίζει να ισχύει ως προς το ΤΧΣ και ΤΜΕΔΕ.

Β.        Σε συνέχεια της από 02-02-2023 σχετικής γνωστοποίησης του ΤΜΕΔΕ περί σημαντικών μεταβολών σε δικαιώματα ψήφου, ληφθείσας σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 10 (α) του Ν. 3556/2007, όπως ισχύει, η Τράπεζα ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι, κατόπιν σχετικής μεταβίβασης την 30-01-2023 120.861.838 μετοχών της Τράπεζας από τη Rinoa LTD στο ΤΜΕΔΕ (που αντιστοιχούν σε ποσοστό 8,08% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας και μέχρι την άνω συναλλαγή το ΤΜΕΔΕ ήλεγχε έμμεσα τα δικαιώματα ψήφου τους), το ποσοστό επί του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου που κατέχει το ΤΜΕΔΕ στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας και ελέγχει πλέον άμεσα και αποκλειστικά μόνο του, διαμορφώνεται σε 20,11%, το οποίο αντιστοιχεί σε 300.791.865 δικαιώματα ψήφου κοινών ονομαστικών μετοχών επί συνόλου 1.495.678.391.

Γ.         Περαιτέρω, η Τράπεζα ανακοινώνει ότι το Διοικητικό της Συμβούλιο, κατά τη συνεδρίαση του της 02-02-2023 αφενός έκανε δεκτές τις παραιτήσεις των κ.κ. Ειρήνης Μαραγκουδάκη, Μάρκου Κούτη και Patrick Horend από μέλη του Δ.Σ., αφετέρου αποφάσισε τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. να συνεχίσουν τη διαχείριση και την εκπροσώπηση της Τράπεζας χωρίς την αντικατάσταση των άνω ελλειπόντων μελών, σύμφωνα το άρθρο 18 παρ. 2 του ισχύοντος κωδικοποιημένου καταστατικού της Τράπεζας και το άρθρο 82 παρ. 2 του ν. 4548/2018, όπως τροποποιημένο ισχύει.

Σημειώνεται ότι μετά τις άνω αποχωρήσεις εξακολουθούν να πληρούνται i) οι προϋποθέσεις του άρθρου 5 του ν. 4706/2020 σε συνδυασμό με τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης της 05.07.2022 των μετόχων αναφορικά με τον απαιτούμενο αριθμό των ανεξαρτήτων μελών του Δ.Σ., και ii) οι απαιτήσεις του άρθρου 3 παρ.1.β του νόμου 4706/2020 αναφορικά με την επαρκή εκπροσώπηση ανά φύλο στο Δ.Σ. της Τράπεζας.

Κατόπιν των ανωτέρω, το Διοικητικό Συμβούλιο ανασυγκροτήθηκε σε σώμα, για το υπόλοιπο της θητείας του, ήτοι έως 01-09-2023, ως εξής:

  1. Κωνσταντίνος Μακέδος του Γεωργίου, Πρόεδρος Δ.Σ., Μη Εκτελεστικό Μέλος
  2. Αβραάμ (Μίνος) Μωυσής του Εσδρά, Αντιπρόεδρος Δ.Σ., Μη Εκτελεστικό Μέλος, Εκπρόσωπος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας
  3. Ελένη Βρεττού του Χρήστου, Διευθύνουσα Σύμβουλος, Εκτελεστικό Μέλος
  4. Αλέξιος Πελέκης του Διονυσίου, Μη Εκτελεστικό Μέλος
  5. Χαρίκλεια Βαρδακάρη του Νικολάου, Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος
  6. Ιωάννης Ζωγραφάκης του Γεωργίου, Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος
  7. Αιμίλιος Γιαννόπουλος του Πολύκαρπου, Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος
  8. Γρηγόριος Ζαριφόπουλος του Διονυσίου, Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος

Στην άνω συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου ορίστηκαν εκ νέου οι αρμοδιότητες και η εκπροσώπηση της Τράπεζας.

Περαιτέρω, το Διοικητικό Συμβούλιο, κατά την ως άνω συνεδρίασή του και κατόπιν της ανασυγκροτήσεως του, αποφάσισε τα εξής:

  1. i) Την ανασύνθεση της Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων, με Πρόεδρο αυτής τον κ. Ιωάννη Ζωγραφάκη, Ανεξάρτητο μη Εκτελεστικό Μέλος Δ.Σ., και μέλη αυτής την κ.Χαρίκλεια Βαρδακάρη, Ανεξάρτητο μη Εκτελεστικό Μέλος Δ.Σ., και τα Μη Εκτελεστικά Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Αβραάμ Μωυσή εκπρόσωπο του ΤΧΣ, και Αλέξιο Πελέκη.
  2. ii) Την ανασύνθεση της Επιτροπής Ανάδειξης Υποψηφίων Μελών Δ.Σ. και Αποδοχών, με Πρόεδρο τον κ. Γρηγόριο Ζαριφόπουλο, Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, και μέλη αυτής τους κ.κ. Ιωάννη Ζωγραφάκη, Ανεξάρτητο μη Εκτελεστικό Μέλος Δ.Σ., Χαρίκλεια Βαρδακάρη, Ανεξάρτητο μη Εκτελεστικό Μέλος Δ.Σ., Αιμίλιο Γιαννόπουλο, Ανεξάρτητο μη Εκτελεστικό Μέλος Δ.Σ., και Αβραάμ Μωυσή, Μη Εκτελεστικό Μέλος Δ.Σ. και εκπρόσωπο του ΤΧΣ».

Κοινή ανακοίνωση ΤΜΕΔΕ – ELLINGTON SOLUTIONS AE

Με κοινή ανακοίνωση τους το ΤΜΕΔΑ και η ELLINGTON, γνωστοποιούν τα εξής:

«Το ΤΜΕΔΕ και η ELLINGTON SOLUTIONS AE αποφάσισαν με κοινή συναίνεση να λύσουν αζημίως τη συνεργασία τους στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης της ATTICA BANK.

Το ΤΜΕΔΕ και η ELLINGTON SOLUTIONS AE εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τη μέχρι τώρα συνεργασία τους και εύχονται καλή επιτυχία στα επόμενα βήματα του κάθε μέρους.

Η ELLINGTON πλέον θα επικεντρωθεί στο αντικείμενο της διεθνούς εξειδίκευσής της που είναι η αναδιάρθρωση και διαχείριση προβληματικών δανείων. Το ΤΜΕΔΕ θα διαχειριστεί ενεργά τη συμμετοχή του στην ΑTTICA BANK».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις