Τα σούπερ γιοτ, που πολλές φορές χαρακτηρίζονται ως τα φανταχτερά παιχνίδια των υπερπλουσίων, μπορεί να έχουν βασικό σκοπό το «φαίνεσθαι», ωστόσο μια καινοτόμα πρόταση έρχεται να ταράξει τα ύδατα, στο σχεδιαστικό κομμάτι του κλάδου.

Το αόρατο σκάφος, με την ελληνική ονομασία «Pegasus» και την ακόμη πιο ελληνική έμπνευση είναι φτιαγμένο από ασημί μέταλλο και γυαλί, δύο υλικά που λειτουργούν σαν «καμουφλάζ», αφού αντικατοπτρίζουν το νερό, τα σύννεφα και τον ουρανό.

Τον Φεβρουάριο στην Αθήνα το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Yachting

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο σχεδιαστής Joseph Forakis, εμπνεύστηκε το σκάφος κατά τη διάρκεια των διακοπών του στα Κουφονήσια. «Εμπνεύσθηκα να δημιουργήσω ένα γιοτ όσο το δυνατόν πιο κοντά στη θάλασσα και τη φύση, φτιαγμένο από σύννεφα που επιπλέουν πάνω από την ίσαλο γραμμή. Ήθελα να τιμήσω τη φύση, ενώνοντας το σχέδιο και τα υλικά μαζί της, με στόχο το… αόρατο».

Για τον Ιταλό σχεδιαστή, δεν αρκούσε το γιοτ να είναι απλώς οπτικά ανεπαίσθητο, αλλά ο ίδιος προσπάθησε να διασφαλίσει ότι η επίδρασή του ήταν δυσδιάκριτη. «[Είναι] αόρατο τόσο στο σχεδιασμό όσο και στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του», είπε.

Με στόχο να κατασκευαστεί έως το 2030, το σκάφος -μήκους 87,7 μέτρων- θα δημιουργηθεί με 3D εκτύπωση, ενώ θα κινείται από πράσινες πηγές ενέργειας. Την ίδια ώρα, φωτοβολταϊκά πάνελ θα δημιουργούν ηλιακή ενέργεια για να μετατραπεί το θαλασσινό νερό σε υδρογόνο, το οποίο με τη σειρά του θα αποθηκεύεται σε δεξαμενές υψηλής πίεσης, πριν να μετατραπεί σε ηλεκτρικό ρεύμα. Με αυτό τον μηχανισμό, οι σχεδιαστές του σκάφους ισχυρίζονται ότι θα έχει άπειρη αυτονομία και μηδενικές εκπομπές ρύπων. «Τώρα είναι η ώρα για θαρραλέα άλματα προς το συλλογικό μας βιώσιμο μέλλον», πρόσθεσε ο Forakis.

Στο εσωτερικό, το κεντρικό σημείο είναι το «Δέντρο της Ζωής», το οποίο οι σχεδιαστές περιγράφουν ως «ζωντανό, αναπνέον μνημείο της μητέρας φύσης». Ξεκινώντας από τη βάση, το «δέντρο» ξεκινά σε μια πισίνα στο κάτω κατάστρωμα και εκτείνεται κατακόρυφα στα άλλα τέσσερα επίπεδα του πλοίου. Μια σπειροειδής σκάλα συνοδεύει το μνημείο. Εκτός από το κεντρικό, το πλοίο διαθέτει επίσης ευρύχωρα σαλόνια, μια σουίτα ιδιοκτητών που περιλαμβάνει ολόκληρο το ανώτερο επίπεδο, μια πισίνα σε στιλ ενυδρείου, μπαλκόνια και ένα beach bar με μεγάλο τζακούζι. Οι εσωτερικοί χώροι είναι εξοπλισμένοι με μινιμαλιστικά έπιπλα και διακόσμηση, τονίζοντας περαιτέρω το όραμα των σχεδιαστών να τιμήσουν τη φύση.

Αν και ο Forakis και η εταιρεία του, «Jozeph Forakis Design», ξεκίνησαν ως σχεδιαστές προϊόντων (ίσως τους γνωρίζουμε καλύτερα για το φωτιστικό δαπέδου Havana, το οποίο βρίσκεται στη μόνιμη συλλογή του MoMA), η ομάδα έχει μπει στον κλάδο των μεταφορών τα τελευταία χρόνια. Το Pegasus είναι το τρίτο σχέδιο σούπερ γιοτ της εταιρείας και -όπως τονίζεται- είναι ένα τολμηρό αλλά εφικτό όραμα για το εγγύς μέλλον της βιομηχανίας υπερπολυτελών σκαφών, όπου ο άνθρωπος και η μηχανές θα ζουν σε αρμονία με τη φύση αντί να την ανταγωνίζονται.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή