Στην κατάρριψη του κινεζικού αερόστατου, το οποίο η Ουάσινγκτον χαρακτήριζε «κατασκοπευτικό» ενώ το Πεκίνο επέμενε ότι φέρει μετεωρολογικό και άλλον επιστημονικό εξοπλισμό, προχώρησαν λίγο πριν τις 22:00 ώρα Ελλάδας οι αρχές των ΗΠΑ.

ΗΠΑ: Ένα αερόπλοιο ηλεκτρίζει τις σχέσεις με την Κίνα – Αναβολή της επίσκεψης Μπλίνκεν στο Πεκίνο

«Θα το φροντίσουμε»

Νωρίτερα σήμερα ο Μπάιντεν, ερωτηθείς για το τι μέλλει γενέσθαι με το κινεζικό αερόστατο, είχε απαντήσει ότι «θα το φροντίσουμε».

Στον ιστότοπο παρακολούθησης πτήσεων Flightradar24 καταγράφηκαν αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ και της Ακτοφυλακής να επιχειρούν στον ουρανό μεταξύ του Ουίλμινγκτον της Βόρειας Καρολίνας και του Myrtle Beach.

Η ακτοφυλακή είχε επίσης συστήσει στους ναυτιλλομένους να εγκαταλείψουν την περιοχή λόγω στρατιωτικών επιχειρήσεων «που παρουσιάζουν σημαντικό κίνδυνο», όπως μετέδωσε το Associated Press. Το πρακτορείο ειδήσεων, επικαλούμενο μη κατονομαζόμενους αξιωματούχους, μετέδωσε ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν έδωσε το πράσινο φως για να καταρριφθεί το αερόστατο πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό.

Τα συντρίμμια του πρόκειται να ανασυρθούν και να εξεταστούν.

Το Reuters μεταδίδει ότι η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA) των ΗΠΑ ανέστειλε νωρίτερα τις αναχωρήσεις και αφίξεις από τρία αεροδρόμια, συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς αεροδρομίου Myrtle Beach στην ακτή της Νότιας Καρολίνας, λόγω μιας «επιχείρησης εθνικής ασφάλειας».


Η FAA εξέδωσε προσωρινό περιορισμό πτήσεων για να καθαρίσει τον εναέριο χώρο γύρω από την ακτή της Νότιας Καρολίνας. Οι πτήσεις απαγορεύτηκαν σε έκταση μεγαλύτερη των 260 τετραγωνικών χιλιομέτρων, κυρίως πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό.

Ένας φωτογράφος του Reuters στην περιοχή Myrtle Beach μπόρεσε να δει το ύποπτο αερόστατο πάνω από το κεφάλι του, με δύο αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη να πετούν δίπλα του.

Πώς είχε αντιδράσει το Πεκίνο

Την Παρασκευή, η Κίνα εξέφρασε τη λύπη της για το γεγονός ότι το εν λόγω αερόστατο, που «χρησιμοποιείται για πολιτικούς μετεωρολογικούς και άλλους επιστημονικούς σκοπούς», είχε εισέλθει στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε το Σάββατο ότι η πτήση του «αερόπλοιου» πάνω από τις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ατύχημα ανωτέρας βίας και κατηγόρησε Αμερικανούς πολιτικούς και μέσα ενημέρωσης ότι εκμεταλλεύονται την κατάσταση για να δυσφημίσουν το Πεκίνο.

Το ύποπτο κινεζικό αερόστατο ώθησε τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν να αναβάλει την επίσκεψή του στην Κίνα αυτή την εβδομάδα, η οποία αναμενόταν να ξεκινήσει την Παρασκευή. Η αναβολή του ταξιδιού του Μπλίνκεν, το οποίο είχε συμφωνηθεί τον Νοέμβριο από τον Μπάιντεν και τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, αποτελεί πλήγμα για όσους θεωρούσαν τη συνάντηση ως μια ύστατη ευκαιρία να σταθεροποιηθεί η όλο και πιο εύθραυστη σχέση μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ντουμπάι: Στο έλεος της βροχόπτωσης οι χλιδάτες κατοικίες και οι αεροπορικές
Επικαιρότητα |

Στο έλεος της βροχόπτωσης οι χλιδάτες κατοικίες και οι αεροπορικές στο Ντουμπάι

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα βίωσαν τη σφοδρότερη νεροποντή από τότε που άρχισαν οι καταγραφές το 1949 - Η αεροπορική εταιρεία Emirates αναστέλλει όλες τις διαδικασίες ελέγχου επιβατών για σήμερα