Κατασκοπευτικό μπαλόνι της Κίνας εντοπίστηκε στη Λατινική Αμερική, ανακοίνωσε χθες Παρασκευή το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ, μια ημέρα μετά τον εντοπισμό ενός τέτοιου μπαλονιού στον αμερικανικό εναέριο χώρο.

«Πάνω από τη Λατινική Αμερική»

«Εχουμε αναφορές για ένα μπαλόνι που πετά πάνω από τη Λατινική Αμερική. Θεωρούμε ότι πρόκειται για ακόμη ένα κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πατ Ράιντερ, χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένη τοποθεσία.

Ένα μπαλόνι απειλεί να «τινάξει» τις σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας

Νωρίτερα χθες, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν μίλησε τηλεφωνικά με τον κινέζο ομόλογό του Ουάνγκ Γι για να τον ενημερώσει σχετικά με την αναβολή της επίσκεψής του στην Κίνα, κάνοντας λόγο για ανεύθυνη ενέργεια και ξεκάθαρη παραβίαση της κυριαρχίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το Πεκίνο εξέφρασε τη λύπη του γι’ αυτήν την «ακούσια» είσοδο του μπαλονιού στον αμερικανικό εναέριο χώρο, υποστηρίζοντας ότι εξυπηρετεί «ερευνητικούς σκοπούς, κατά κύριο λόγο μετεωρολογικούς».

«Σήμα στην Ουάσιγκτον»

Ειδικοί αναλυτές απάντησαν σχετικά με το μυστηριώδες μπαλόνι που εντοπίστηκε αρχικά στον αμερικανικό εναέριο χώρο αλλά και στο ερώτημα εάν πράγματι το Πεκίνο θα το επέλεγε για να κατασκοπεύσει τις ΗΠΑ.

«Το Πεκίνο μάλλον προσπαθεί να εκπέμψει σήμα στην Ουάσιγκτον. Ενώ θέλουμε να βελτιώσουμε τους δεσμούς, είμαστε πάντα έτοιμοι για συνεχή ανταγωνισμό, χρησιμοποιώντας κάθε απαραίτητο μέσο’, χωρίς να πυροδοτούμε σοβαρά τις εντάσεις’’. ‘’Και τι καλύτερο εργαλείο για αυτό από ένα φαινομενικά αβλαβές μπαλόνι» σημείωσε στο BBC ο αναλυτής Χι Γιουάν Μίνγκ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Οι εξαγγελίες για αμυντική βιομηχανία, ο ρόλος των ΕΑΣ και η Τουρκία
Επικαιρότητα |

Οι εξαγγελίες για αμυντική βιομηχανία, ο ρόλος των ΕΑΣ και η Τουρκία

Με φόντο των πόλεμο στην Ουκρανία και την αλματώδη αύξηση στη ζήτηση πυρομαχικών που έχουν τις δυνατότητες να παράξουν τα ΕΑΣ, το θέμα του μέλλοντος της εταιρείας μπαίνει πιο εμφατικά