
Από τι κινδυνεύει η σαύρα της Μήλου; Πού βρίσκονται οι ενδημικές τουλίπες της Ελλάδας και τι συμβαίνει με τον ασπροπάρη, το πιο απειλούμενο πτηνό της χώρας μας; Μια μεγάλη ερευνητική δουλειά ετοιμάζεται να ρίξει φως στα ζώα και τα φυτά της Ελλάδας που κινδυνεύουν με εξαφάνιση.
Δεκάδες επιστήμονες που συμμετέχουν σε 32 ομάδες θα μελετήσουν τα απειλούμενα είδη της ελληνικής χλωρίδας και πανίδας κάνοντας ένα σημαντικό βήμα για την απόκτηση πολύτιμης γνώσης και για την αποτελεσματικότερη προστασία της ελληνικής βιοποικιλότητας.
Στο μικροσκόπιο των επιστημόνων θα τεθούν πληθυσμοί που εντοπίζονται σε βιοτόπους τόσο στην ενδοχώρα όσο και στη θάλασσα. Στο πλαίσιο αυτό, μεταξύ άλλων, θα εκτιμηθεί η επίδραση της αλιείας στο κινδυνεύον είδος κοραλλιού Cladocora caespitosa, το πώς μπορεί να επηρεάζει το ξενικό κουνουπόψαρο τους αυτόχθονες ζουρνάδες του Ιονίου, ένα μικρό απειλούμενο μικρό ψάρι των γλυκών νερών, αλλά και να μελετηθεί το κρισίμως κινδυνεύον γκλαβόχελο.
Τα έργα, που αναμένεται να ολοκληρωθούν σε διάστημα 12 μηνών, εγκρίθηκαν από το Ελληνικό Ιδρυμα Ερευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ) στο πλαίσιο Προγραμματικής Σύμβασης με τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής για την υλοποίηση του ερευνητικού προγράμματος «Μελέτες πεδίου ενδημικών, απειλούμενων και εθνικής σημασίας ειδών της Ελλάδας» και προβλέπεται να έχουν συνολικό προϋπολογισμό 330.000 ευρώ.
Βιοποικιλότητα
Οπως επισημαίνουν οι ειδικοί, η Ελλάδα διακρίνεται για την πλούσια βιοποικιλότητά της, με αρκετά σπάνια ζώα που συναντώνται μόνο στη χώρα μας και κινδυνεύουν άμεσα. Επίσης, αποτελεί ενδιαίτημα για πολλά προστατευόμενα είδη.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της νανόχηνας, που συνιστά ένα από τα πιο απειλούμενα υδρόβια πουλιά της Ευρώπης και το οποίο διαχειμάζει αποκλειστικά στους υγροτόπους της Βόρειας Ελλάδας. Το σύνολο του πληθυσμού της νανόχηνας στην ευρωπαϊκή ήπειρο διαχειμάζει στη λίμνη Κερκίνη και στο Δέλτα του Εβρου, στη λίμνη Ισμαρίδα, στο Δέλτα του Νέστου και στη λίμνη Βόλβη. Σε μια άλλη γωνιά της Ελλάδας, στο εθνικό πάρκο Δαδιάς – Λευκίμμης – Σουφλίου στον Εβρο, εντοπίζονται 36 από τα 38 είδη αρπακτικών πουλιών της Ευρώπης, με «πρωταγωνιστές» τον μαυρόγυπα και τον ασπροπάρη.
Μεσογειακή φώκια
Στην Ελλάδα, το ζώο που δέχεται τη μεγαλύτερη απειλή είναι η μεσογειακή φώκια, το σπανιότερο είδος φώκιας στον κόσμο και ένα από τα έξι περισσότερο απειλούμενα με εξαφάνιση θηλαστικά στον πλανήτη. Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της ζει στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στις Σποράδες.
Υπενθυμίζεται ότι το 2021 επικαιροποιήθηκε ο Κόκκινος Κατάλογος που περιλαμβάνει 17.000 ζώα και φυτά της Ελλάδας, με στόχο να αξιολογηθεί η κατάσταση των πληθυσμών που συναντώνται απ’ άκρη σ’ άκρη στην Ελλάδα αντιμετωπίζοντας αυξανόμενες περιβαλλοντικές και κλιματικές απειλές.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ


Latest News

«Πόλεμος» στη Γαλλία για το αρδευτικό νερό
Οι διαδηλωτές αντιδρούν στην κατασκευή δεξαμενών νερού από τα υπόγεια ύδατα για την εξυπηρέτηση μεγαλοαγροτών

Οδηγός ΟΤ για τα «φωτοβολταϊκά στη στέγη» - Οι προϋποθέσεις και παραδείγματα κόστους εγκατάστασης
Υπολογίζεται ότι θα ωφεληθούν 25.000 με 30.000 δικαιούχοι, νοικοκυριά και αγρότες

Η κλιματική ουδετερότητα στην… κρίση των Βερολινέζων
Οι κάτοικοι της γερμανικής πρωτεύουσας καλούνται την Κυριακή σε δημοψήφισμα για επίσπευση της επίτευξης του στόχου κλιματικής ουδετερότητας το 2030. Το θέμα διχάζει

Το πρώτο «πράσινο» Αρχαιολογικό Μουσείο της Ελλάδας
Θα είναι βιοκλιματικό και μηδενικού περιβαλλοντικού αποτυπώματος, ενώ θα προσφέρει απρόσκοπτη πρόσβαση στα άτομα με αναπηρία

Κίνδυνος δραματικής λειψυδρίας – Πώς μπορεί να σωθεί το πιο πολύτιμο αγαθό
Ο ΟΗΕ ζητά άμεση ανάληψη δράσης για να έχει όλος ο πλανήτης νερό και στο μέλλον

Ένα βήμα πίσω από την απαγόρευση των θερμικών κινητήρων η ΕΕ
Το Βερολίνο μπλόκαρε στο παρά πέντε ρύθμιση που προέβλεπε την εκμηδένιση των εκπομπών CO2 των νέων οχημάτων και την επιβολή ηλεκτρικών κινητήρων από το 2035

Ώρα της Γης 2023: Πότε θα σβήσουμε τα φώτα για μία ώρα
Η «Ώρα της Γης» αποτελεί ένα σύμβολο ενότητας και δέσμευσης για τη σωτηρία του πλανήτη

Υποχρεωτική ενεργειακή αναβάθμιση με κόστος για τους ιδιοκτήτες
Υποχρεωτική ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων νομοθετεί η ΕΕ - Εντονες οι αντιδράσεις καθώς οι ιδιοκτήτες ακινήτων επωμίζονται υψηλό κόστος

Σε συμφωνία «άμεσα» για την πράσινη μετάβαση καλεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
Τι αναφέρεται στο κείμενο συμπερασμάτων του συμβουλίου για το ζήτημα της ενέργειας

Στρατηγικό deal της Hyundai στο υδρογόνο με άρωμα... Ελλάδας
Συμφωνία από κοινού ανάπτυξης υπέγραψαν η Hyundai Motor Company και η Advent Technologies