«Ο Πούτιν δεν απείλησε ούτε εμένα, ούτε τη Γερμανία. Στα τηλεφωνήματα που είχαμε φάνηκαν ξεκάθαρα οι εντελώς διαφορετικές απόψεις που είχαμε για αυτόν τον πόλεμο» αναφέρει ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς σε νέα συνέντευξή του στην κυριακάτικη Bild κι ενώ πλησιάζουμε στη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Με την απάντηση αυτή διαφοροποιείται από τον πρώην Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος είχε δηλώσει μιλώντας στο δίκτυο BBC ότι ο Ρώσος πρόεδρος είχε απειλήσει με πυραυλικό χτύπημα τη Μεγάλη Βρετανία, κάτι βέβαια που το Κρεμλίνο διέψευσε.

Από εκεί και πέρα το μεγάλο ερώτημα που τίθεται και στη Γερμανία είναι κατά πόσο η αποστολή τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης τύπου Leopard στην Ουκρανία αυξάνει τον κίνδυνο κλιμάκωσης στις σχέσεις Βερολίνου-Μόσχας. Ο Όλαφ Σολτς απαντά ότι οι αναφορές του Ρώσου προέδρου περί «επιστροφής των γερμανικών τανκς» στα ίδια πεδία μαχών με τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο προκύπτουν από μια σειρά «ανόητων, ανιστόρητων συγκρίσεων».

Η Γερμανία δίνει 17 δισ. ευρώ για αντιπυραυλική ασπίδα

«Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει αυτόν τον πόλεμο. Η Ρωσία διεξάγει έναν ανελέητο πόλεμο κατά της Ουκρανίας» αναφέρει ο καγκελάριος. «Δίνουμε άρματα μάχης στην Ουκρανία για να μπορέσει να αμυνθεί. Ζυγίσαμε προσεκτικά κάθε αποστολή όπλων, συντονίζοντάς την στενά με τους συμμάχους μας, πρωτίστως με τις ΗΠΑ.  Αυτή η κοινή προσέγγιση αποτρέπει την κλιμάκωση του πολέμου».

Δεν θα υπάρξει ενταξιακό «μπόνους πολέμου» για την Ουκρανία

Σε ερώτημα της Bild για το αν υπήρξε προηγούμενη συνεννόηση με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ώστε να μην χρησιμοποιηθούν τα δυτικά άρματα μάχης μελλοντικά (και) εκτός ουκρανικών εδαφών ο Όλαφ Σολτς απαντά κατηγορηματικά: «Ως προς αυτό υπάρχει συναίνεση».

Σχετικά με τις εκκλήσεις του Κιέβου για γρήγορη ένταξη στην ΕΕ, ιδανικά μάλιστα μέχρι το καλοκαίρι του 2024,  ο Γερμανός καγκελάριος κρατά αποστάσεις και υπογραμμίζει ότι: «κάθε υποψήφια χώρα πρέπει να πληροί τα απαραίτητα κριτήρια για να γίνει μέλος της ΕΕ – υπάρχουν ζητήματα κράτους δικαίου, δημοκρατίας, σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και καταπολέμησης της διαφθοράς».

Μάλιστα απορρίπτει το ενδεχόμενο να υπάρξει για την Ουκρανία ένα είδος «μπόνους πολέμου», σημειώνοντας ότι «οι προϋποθέσεις ένταξης στην ΕΕ είναι οι ίδιες για όλες τις χώρες».

«Αποφύγαμε το σενάριο τρόμου για τη Γερμανία»

Σε μια δύσκολη χρονιά, κατά την οποία ο πόλεμος στην Ουκρανία προκάλεσε μια πρωτοφανή ενεργειακή κρίση και κρίση πληθωρισμού, η Γερμανία κατά τον καγκελάριο Σολτς κατάφερε να αποτρέψει τα χειρότερα.

«Η χώρα μας διήλθε αυτής της δύσκολης περιόδου πολύ καλύτερα από ό,τι πολλοί είχαν φοβηθεί. Θυμάμαι ένα σενάριο τρόμου που είχαμε διαβάσει: για έναν χειμώνα οργής, με μαζικές διαδηλώσεις, για κρύα διαμερίσματα, για κόσμο που θα πάγωνε στη Γερμανία, για μια οικονομική κρίση αδιανόητων διαστάσεων. Το καλό νέο είναι ότι δεν συνέβη τίποτα από όλα αυτά» αναφέρει ο Σολτς.

Υπενθυμίζει μάλιστα τις ενέργειες στις οποίες προέβη η γερμανική κυβέρνηση: από τα πακέτα ελάφρυνσης πολιτών και επιχειρήσεων ύψους περίπου 300 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι την κατασκευή εξπρές τερματικών υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα και τη Βαλτική.

Δήμητρα Κυρανoύδη, Βερολίνο

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ακρίβεια: Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή
Επικαιρότητα |

Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή

Αίτημα ΣΥΡΙΖΑ για προ ημερησίας συζήτηση. Η τελευταία συζήτηση επί του ζητήματος προκλήθηκε από τον τότε αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα το 2021.

Πρωτογενές πλεόνασμα: Η κυβέρνηση πανηγυρίζει – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα
Επικαιρότητα |

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2023 – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, το πρωτογενές αποτέλεσμα για το 2023 ανήλθε σε 1,86% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 1,15% – Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι είπε ψέματα πως μείωσε τους φόρους