
Πολύ θετικά είναι τα πρώτα μηνύματα για την πορεία του ελληνικού τουρισμού την νέα τουριστική περίοδο του 2023 και διάχυτη είναι η αισιοδοξία για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα και από το 2022, που για πολλές περιοχές της χώρας είναι πλέον βάση σύγκρισης για το μέλλον, μιας και ξεπέρασαν το έτος 2019 σε αφίξεις και έσοδα.
Μιλώντας στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος δημοσιοποίησε τα πρώτα μηνύματα από τις «Εarly Bookings» (πρώτες κρατήσεις) για τις καλοκαιρινές διακοπές των ξένων επισκεπτών στην Ελλάδα που φέρνουν χαμόγελα αισιοδοξίας. Όπως είπε έληξε τις προηγούμενες ημέρες το πρώτο μεγάλο πακέτο των Early Bookings για το μαζικό μοντέλο του ελληνικού τουρισμού και ήδη παρατηρείται πολύ καλή ροή από κρατήσεις για την Ελλάδα, από την αγορά της Αγγλίας τα Βαλκάνια αλλά και την Γαλλία. Με χαμηλότερες ταχύτητες κινούνται οι κρατήσεις από την Γερμανία την Πολωνία, ενώ η δυναμική αγορά των ΗΠΑ, αναμένει την έναρξη των πτήσεων προς Ελλάδα τον Μάρτιο.
Kικίλιας: Πάνω από 1 δισ. έσοδα θα φέρουν το 2023 οι απευθείας πτήσεις από ΗΠΑ
Η επόμενη ημερομηνία για τις καλοκαιρινές κρατήσεις είναι η 31η Μαρτίου, όπου τότε θα υπάρχει καλύτερη εικόνα για την θερινή περίοδο, υπογράμμισε ο κ. Τάσιος. Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα εκτός απροόπτου θα έχει σίγουρα τα ίδια νούμερα αφίξεων με το 2022, ενώ η αισιοδοξία είναι διάχυτη και για καλύτερο οικονομικό αποτέλεσμα.
Σε ό,τι αφορά τις τιμές των τουριστικών πακέτων που προσφέρουν τα ελληνικά ξενοδοχεία για το 2023, αυτές είναι αυξημένες κατά 10%, ποσοστά που καλύπτουν ίσα ίσα τον τιμάριθμο, όπως εξηγεί ο κ. Τάσιος. Σε ό,τι αφορά το ενεργειακό κόστος των επιχειρήσεων, ο πρόεδρος της ΠΟΞ σημειώνει ότι ήλθε για να μείνει. Για το λόγο αυτό ήδη οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις ήδη επεξεργάζονται τρόπους εναλλακτικών μορφών ενέργειας για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στα αυξημένα κόστη.

Εστιάζοντας στις περιοχές που ξεπέρασαν ακόμα και το 2019 είτε σε αφίξεις είτε σε έσοδα τουριστικά, η πρόεδρος του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων και πρόεδρος των ξενοδόχων στην Κω, Κωνσταντίνα Σβήνου επεσήμανε ότι τα μέχρι τώρα στοιχεία των πρώτων κρατήσεων φανερώνουν ότι η χρονιά θα κινηθεί καλύτερα από το 2022.
Στον αντίποδα η κυρία Σβήνου επανέλαβε ότι δυστυχώς οι ορεινοί προορισμοί της Ελλάδας δεν έχουν ίσο μέρισμα στην ευρύτερη τουριστική ανάπτυξη της χώρας κάτι που φάνηκε και το 2022.
Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας Άγγελος Καλλίας υπογράμμισε πως το επόμενο διάστημα ετοιμάζονται δράσεις προβολής των ορεινών περιοχών της Ελλάδας. Σε κάθε περίπτωση υπάρχει η αισιοδοξία ότι πλέον ο ευρωπαίος πολίτης αφουγκράζεται ότι η Ελλάδα προσφέρεται για τουρισμό καθ’ολη τη διάρκεια του έτους, καθώς το χαρτοφυλάκιο της περιλαμβάνει και άλλα τουριστικά προϊόντα πέραν του μοντέλου ήλιο και θάλασσα.
Σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις για τον θαλάσσιο τουρισμό και ειδικά για την κρουαζιέρα, υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας επεσήμανε ότι ανοδικά αναμένεται να κινηθεί και φέτος η κρουαζιέρα σύμφωνα με στοιχεία του ΟΛΠ. Το λιμάνι του Πειραιά εκτιμάται ότι θα καταγράψει αύξηση τόσο στις αφίξεις όσο και στο home porting σε σχέση με το 2022, που ήταν μια επίσης πολύ καλή χρονιά με επιδόσεις υψηλότερες από τις αντίστοιχες του 2019.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Latest News

Aυξήθηκαν οι αφίξεις και οι διανυκτερεύσεις σε τουριστικά καταλύματα τον Φεβρουάριο
Ιδιαίτερη αύξηση παρουσίασαν οι αφίξεις και διανυκτερεύσεις αλλοδαπών, με ποσοστά 3,8% και 4,9% αντίστοιχα
![Accor: Η βιωσιμότητα «κλειδί» για την ανάπτυξη και ανθεκτικότητα του ελληνικού τουρισμού [έρευνα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/thumbnail-600x400.jpg)
Accor: Η βιωσιμότητα «κλειδί» για την ανάπτυξη και ανθεκτικότητα του ελληνικού τουρισμού [έρευνα]
Το White Paper “Sustainable Expansion of Greek Tourism” που δημοσίευσε πρόσφατα η Accor αποτυπώνει τη δέσμευσή της στη βιώσιμη φιλοξενία

Σην Ιβηρική το brand Super 8 της Wyndham - Η συμφωνία με τη Soliteight
Η Wyndham και η Soliteight βάζουν το brand Super 8 σε Ισπανία και Πορτογαλία με 40 νέα ξενοδοχεία σε διάστημα 10 ετών

Ποιοι προορισμοί κέρδισαν τους Έλληνες το Πάσχα - Το κόστος μετακίνησης
Τι δείχνουν τα στοιχεία της Ferryscanne για τις εξορμήσεις το Πάσχα

Ανοίγει νέα ξενοδοχεία σε Αθηνα και Μάνη ο όμιλος Radisson - Η συνεργασία με την Fais Group
Την επέκταση της παρουσίας του στην Ελλάδα δρομολογεί ο όμιλος Radisson - Οι συνεργασίες σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς

Παράνομη εγκύκλιος της ΑΑΔΕ για τη φορολόγηση του Airbnb - Η απόφαση του ΣτΕ
Το θέμα παραπέμφθηκε προς οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Αύξηση μόλις 0,5% στις ταξιδιωτικές εισπράξεις το πρώτο δίμηνο του 2025 - Άνοδος 3,5% στους τουρίστες
Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΤτΕ για τις χώρες προέλευσης των τουριστών - Η μεγάλη άνοδος των Αμερικάνων και οι μηδενικές εισπράξεις από Ρώσους τον Φεβρουάριο - Πάνω από 1,5 εκατ. οι ξένοι τουρίστες

Πόρτο Χέλι και Ερμιόνη ο νέος προορισμός τριών πολυτελών διεθνών αλυσίδων
Τα σχέδια επέκτασης στην ελληνική αγορά με πολυτελή ξενοδοχεία των Waldorf Astoria της Hilton, Six Sences της IHG Group και Four Seasons
![Ξενοδοχεία: Μεγάλο το ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα – Η θέση της Αθήνας [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/Athens-hotels-600x399.jpg)
«Μαγνήτης» επενδύσεων η Ελλάδα στα ξενοδοχεία - Στο top 10 η Αθήνα [γραφήματα]
Η Αθήνα μπήκε στη δεκάδα των ελκυστικών πόλεων και η Ελλάδα διατηρεί την πέμπτη θέση στην Ευρώπη

Οι top χώρες προέλευσης των περισσότερων ξένων ταξιδιωτών στην Ελλάδα
Η θερινή τουριστική περίοδος διαγράφεται θετικά για την Ελλάδα, με τα διαθέσιμα στοιχεία να επιβεβαιώνουν τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη του κλάδου