Άρον άρον κλείνουν τις short θέσεις τους τα αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds), καθώς το ράλι των μετοχών δεν αφήνει περιθώρια για στοιχήματα για πτώση τους (short θέση). Σύμφωνα με τη Goldman Sachs, την περασμένη εβδομάδα τα hedge funds έκλεισαν τις short θέσεις τους με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2015, ξεπερνώντας ακόμη το κλείσιμο θέσεων κατά τη διάρκεια της επενδυτικής φρενίτιδας των αποκαλούμενων μετοχών meme πριν από δύο χρόνια (μετοχές που έχουν προκαλέσει «θόρυβο» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρά με τις επιδόσεις των εταιρειών).

Από την Goldman στο τιμόνι της Carlyle – Ποιος είναι ο νέος CEO της διεθνούς επενδυτικής εταιρείας

Η τάση αυτή φυγής υποδηλώνει ότι οι τιμές των μετοχών ενισχύθηκαν τόσο πολύ που τα πτωτικά στοιχήματα καθίστανται πολύ ακριβά για να διατηρούνται στα χαρτοφυλάκια. Ιδιαιτέρως την περασμένη Πέμπτη όταν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ επιβράδυνε τον ρυθμό της αύξησης των επιτοκίων το κλίμα στους επενδυτικούς κύκλους έχει ενισχυθεί άρδην προς το καλύτερο.

Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα σημειώνει ότι η ταχύτητα με την οποία τα hedge funds εξήλθαν από τις πτωτικές θέσεις ξεπέρασε αυτή τον Ιανουάριο του 2021, όταν οι μικροεπενδυτές συνεργάσθηκαν από κοινού για να βγάλουν τους shortsellers από μετοχές, όπως της εταιρείας λιανικής πώλησης βιντεοπαιχνιδιών Gamestop και την εταιρεία διαχείρισης κινηματογραφικών αιθουσών AMC Entertainment.

Η φρενίτιδα των αποκαλούμενων μετοχών meme ξεκίνησε από την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Reddit και στη συνέχεια οι μικροεπενδυτές μέσα από πλατφόρμες συναλλαγών όπως η Robinhood τοποθετήθηκαν ευρέως σε μετοχές, όπως της Gamestop. Αυτή η επενδυτική φρενίτιδα ανάγκασε πολλούς shortsellers να αποχωρήσουν από τις θέσεις τους και σε ορισμένες περιπτώσεις, τα funds αναδιπλώθηκαν και επέστρεψαν χρήματα στους επενδυτές τους.

Ωστόσο, μετά από δύο χρόνια, οι μετοχές των δύο προαναφερθέντων μετοχών διαπραγματεύονται υψηλότερα από τα επίπεδα τους στις 15 Ιανουαρίου 2021, λίγο πριν ξεκινήσει η φρενίτιδα των μετοχών meme.

Παρά το τεράστιο short covering, οι διαχειριστές hedge funds δεν φαίνεται να είναι αισιόδοξοι για τις αγορές. «Η τοποθέτηση δεν γίνεται στην άνοδο των μετοχών και δεν φαίνεται πολλοί επενδυτές να είναι αισιόδοξοι», ανέφερε η Positioning Intelligence της JPMorgan σε σημείωμα, προσθέτοντας ότι έχει δει και hedge funds να προσθέτουν μερικές short θέσεις σε μετοχές με ήδη πολλές ανοιχτές τέτοιου είδους θέσεις.

Ο δείκτης MSCI All Country υποχώρησε κατά 0,7% την περασμένη Παρασκευή, μετά τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ τα οποία ήταν βελτιωμένα. Η βελτιωμένη αυτή εικόνα πυροδότησε εκ νέου τις ανησυχίες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα διατηρήσει την επιθετική σύσφιγξη της νομισματικής της πολιτικής προκειμένου να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.

Ωστόσο, οι κύριοι χρηματιστηριακοί δείκτες στη Wall Street διατηρήθηκαν σε ανοδική τροχιά και την προηγούμενη εβδομάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Nasdaq ενισχύεται περί του 14% από την αρχή του τρέχοντος έτους. Η Goldman Sachs θεωρεί ότι τα θεμελιώδη αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου long-short σημείωσαν κέρδη 3,79% τον Ιανουάριο, εξαιτίας της έκθεσής τους στην αγορά. Τα συστηματικά long-short funds, που χρησιμοποιούν συναλλαγές με αλγόριθμους, υποχώρησαν κατά 0,50%.

Οι μεγαλύτερες θέσεις short που είχαν ανοίξει τα hedge funds αφορούσαν τις βιομηχανίες και τις εταιρείες τεχνολογίας και πληροφορικής, σύμφωνα με το σημείωμα, το οποίο αναφέρει επίσης ότι την περασμένη εβδομάδα τα hedge funds έκλεισαν πολλές θέσεις στις ασιατικές αναπτυσσόμενες αγορές και σε κινεζικές μετοχές.

Η αναζωπύρωση της διάθεσης για ανάληψη ρίσκου από ορισμένους επενδυτές τροφοδότησε επίσης το ράλι στις μετοχές των μετοχών meme από την αρχή του τρέχοντος έτους αν και πολλοί αναλυτές εμφανίζονται δύσπιστοι για το αν οι πρόσφατες αυτές τοποθετήσεις θα έχουν διάρκεια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές