Τη σκυτάλη της πτώσης πήραν και οι αμερικανικοί δείκτες σήμερα, με τους επενδυτές να επηρεάζονται από τις ανακοινώσεις για την κερδοφορία του 2022 αρκετών εισηγμένων, ενώ προσβλέπουν και μεγαλύτερη σαφήνεια για τις προθέσεις της Federal Reserve από την ομιλία του προέδρου της, Τζερόμ Πάουελ.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε απώλειες 0,11% στις 33.889 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,62% στις 4.110 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 1% στις 11.887 μονάδες.

Άρον άρον κλείνουν τις short θέσεις τα hedge funds σύμφωνα με τη Goldman Sachs

Τίτλοι

Σε επίπεδο τίτλων, η Tyson Foods σημείωσε πτώση σχεδόν 5% λόγω της ανακοίνωσης αποτελεσμάτων που ήταν ασθενέστερη της αναμενόμενης. Η Children’s Place, η εταιρεία λιανικής πώλησης παιδικής ένδυσης, έχασε 4% αφού απογοήτευσε με τις προοπτικές που ανακοίνωσε. Η Apple έχασε περισσότερο από 1%, πιέζοντας τον Dow, καθώς οι ανησυχίες για υψηλότερα επιτόκια επιβάρυναν ορισμένες μετοχές τεχνολογίας.

Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που θεωρούν ότι η Wall Street βρίσκεται σε διαδικασία κατοχύρωσης κερδών, μετά από ένα ισχυρό ξεκίνημα στο έτος. Ο S&P 500 σημειώνει άνοδο άνω του 7% για το 2023, ενώ ο Nasdaq Composite είναι ανοδικός τις τελευταίες πέντε συνεχόμενες εβδομάδες.

Ο Karl Chalupa, διευθύνων σύμβουλος της Gamma Investment Consulting, δήλωσε ότι τα κέρδη των εισηγμένων θα μπορούσαν να επιδεινωθούν περαιτέρω καθώς η οικονομία επιβραδύνεται. Σημείωσε, δε, ότι τα τελευταία 60 χρόνια δεν έχει σημειωθεί ανάκαμψη από ένα σημαντικό χαμηλό της bear market όταν οι μετοχές δεν ήταν τουλάχιστον δίκαια αποτιμημένες.

«Κατά μέσο όρο, οι νέες ανοδικές αγορές (bull market) ξεκίνησαν όταν οι μετοχές ήταν υποτιμημένες κατά 25%», είπε. «Με την τρέχουσα αποτίμηση, ο S&P 500 θα έπρεπε να πέσει κάτω από τις 3.500 μονάδες μόνο για να φτάσει στη δίκαιη αξία- μια πτώση 25% θα οδηγούσε τον S&P 500 κοντά στο χαμηλό της εποχής του Covid, ήτοι στις 2.200 μονάδες».

Σε κάθε περίπτωση τα εταιρικά αποτελέσματα θα δόσουν τον τόνο αυτήν την εβδομάδα. Περίπου στα μισά της περιόδου των ανακοινώσεων, τα κέρδη των εταιρειών του S&P 500 έχουν μειωθεί κατά 2,7% για το τέταρτο τρίμηνο, σύμφωνα με τη Refinitiv.

Οι αγορές αναμένουν και την ομιλία του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, την Τρίτη ενώπιον του Οικονομικού Ομίλου της Ουάσινγκτον. Τα σχόλια του Πάουελ σχετικά με τον αποπληθωρισμό προκάλεσαν τους επενδυτές να αναζητήσουν υψηλότερες τιμές στις μετοχές την περασμένη εβδομάδα.

«Αν και τα επιτόκια μπορεί να βρίσκονται κοντά στην κορύφωσή τους, θα χρειαζόταν μια πραγματική απότομη πτώση των επιτοκίων σε συνδυασμό με την αναζωπύρωση της αύξησης των κερδών για να βελτιωθεί ουσιαστικά η αποτίμηση χωρίς περαιτέρω πτώση των τιμών των μετοχών», πρόσθεσε η Chalupa.

Πώς κινούνται οι επενδυτές

Οι επενδυτές φαίνεται να προσπερνούν τις αυξήσεις των επιτοκίων και την πτώση των κερδών και να εστιάζουν στα πρόσφατα στοιχεία που δείχνουν ότι ο πληθωρισμός τείνει να μειωθεί με την ελπίδα ότι η οικονομία οδεύει προς μια ήπια προσγείωση και τα κέρδη θα ενισχυθούν αργότερα μέσα στο έτος. Ο S&P 500 μόλις σχημάτισε ένα ανοδικό μοτίβο «χρυσού σταυρού» και άγγιξε υψηλό 5 μηνών την περασμένη εβδομάδα πάνω από το επίπεδο των 4.100 μονάδων. Το νικηφόρο σερί πέντε εβδομάδων του Nasdaq είναι το πρώτο του από τον Νοέμβριο του 2021.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street