Δύο από τους μεγαλύτερους κολοσσούς εξόρυξης χρυσού στον κόσμο βρίσκονται σε συνομιλίες για τη δημιουργία μιας παγκόσμιας υπερ-δύναμης στον κλάδο εξόρυξης του πολύτιμου μετάλλου, στη μεγαλύτερη προσφορά εξαγοράς που ανακοινώθηκε φέτος.

Η εισηγμένη στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ Newmont, η οποία είναι ήδη η μεγαλύτερη εταιρεία εξόρυξης χρυσού στον κόσμο σε παραγωγή, έχει προτείνει την εξαγορά του 100% των μετοχών της αυστραλιανής ανταγωνίστριας εταιρείας Newcrest, αποτιμώντας την αξία της σε σχεδόν 24 δισ. δολάρια Αυστραλίας (17 δισ. δολάρια).

Χρυσός: Φρενίτιδα αγορών από τις κεντρικές τράπεζες

Η κίνηση αυτή θα μπορούσε να εγκαινιάσει έναν πόλεμο προσφορών για τη Newcrest, τη μεγαλύτερη εταιρεία εξόρυξης χρυσού της Αυστραλίας. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ανταγωνιστές, όπως οι καναδικές Barrick Gold και η Agnico Eagle, προσπαθούν επίσης να εδραιώσουν τη θέση τους στην αγορά.

Μετά από αυτή την εξέλιξη η μετοχή της Newcrest κέρδισε 10%, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδοαπό τον Μάιο.

Η προσφορά 24 δισεκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας της Newmont για τη Newcrest αποτελεί τη μεγαλύτερη συμφωνία συγχωνεύσεων και εξαγορών που έχει ανακοινωθεί μέχρι στιγμής φέτος, σύμφωνα με στοιχεία της Dealogic, ξεπερνώντας και με το παραπάνω την εξαγορά 7,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων της εταιρείας επεξεργασίας νερού Evoqua από τον τεχνολογικό όμιλο Xylem που ανακοινώθηκε τον περασμένο μήνα.

Ο Τομ Πάλμερ, ο Αυστραλός διευθύνων σύμβουλος της Newmont με έδρα το Ντένβερ, δήλωσε ότι η συμφωνία υπόκειται σε έγκριση από το διοικητικό συμβούλιο και τις ρυθμιστικές αρχές της Newcrest. «Πιστεύουμε ότι μια συμμαχία των Newmont και Newcrest θα παρουσιάσει μια ισχυρή πρόταση αξίας στους μετόχους, το εργατικό δυναμικό μας και τις κοινότητες στις οποίες δραστηριοποιούμαστε», πρόσθεσε. Εάν ευοδωθεί η εξαγορά, τότε οι δύο εταιρείες θα επανενωθούν μετά από σχεδόν ένα τέταρτο του αιώνα.

Η Newcrest με έδρα τη Μελβούρνη ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1960 ως ο βραχίονας της Newmont στην Αυστραλία και αυτονομήθηκε το 1990 μετά τη συγχώνευσή της με την εταιρεία χρυσού BHP.

Η συγχώνευση των δύο εταιρειών θα έθετε τέσσερα από τα πέντε μεγαλύτερα ορυχεία χρυσού της Αυστραλίας υπό τον έλεγχο μιας εταιρείας και θα απαιτούσε την έγκριση της αυστραλιανής κυβέρνησης..

Ο συνδυασμός του αυξανόμενου κόστους στον τομέα εξόρυξης της Αυστραλίας, των προβλημάτων παραγωγής χρυσού και της αστάθειας της τιμής του καθώς τα επιτόκια έχουν αυξηθεί απότομα, ώθησε πολλές εταιρείες να εξετάσουν συμφωνίες για να ενισχύσουν την κλίμακά τους.

Νέες κινήσεις εξαγοράς

Τα περιουσιακά στοιχεία σε χώρες όπως η Αυστραλία και ο Καναδάς έχουν έρθει στο επίκεντρο. Η OZ Minerals, η εταιρεία εξόρυξης νικελίου, χαλκού και χρυσού της Νότιας Αυστραλίας, είναι κοντά στην εξαγορά της BHP για 6,4 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ η Yamana Gold του Καναδά εξαγοράστηκε από τις Agnico Eagle και Pan American Silver οι οποίες κατέβαλαν 4,8 δισεκατομμύρια δολάρια για την απόκτησή της.

Η Newcrest αποτελεί μεγαλύτερο στόχο για τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου του χρυσού. Έχει ορυχεία στην Αυστραλία, τον Καναδά και την Παπούα Νέα Γουινέα και βρίσκεται στο «ραντάρ» τόσο της Newmont όσο και της Barrick τα τελευταία χρόνια. Έγινε ξανά στόχος αφού η αξία της μετοχής της μειώθηκε σχεδόν στο μισό μεταξύ Απριλίου και Σεπτεμβρίου του περασμένου έτους. Ο επί μακρόν διευθύνων σύμβουλός της Sandeep Biswas παραιτήθηκε τον Δεκέμβριο και η εταιρεία δεν έχει ακόμη αναφέρει μόνιμο αντικαταστάτη της.

Επικαιροποιημένη πρόταση

Η Newcrest είπε ότι είχε ήδη απορρίψει μία προσφορά ως πολύ χαμηλή, αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον μεγαλύτερο αντίπαλό της, ο οποίος υπέβαλε υψηλότερη ενδεικτική προσφορά την Κυριακή.

Η νέα πρόταση, η οποία θα προσφέρει 0,38 μετοχές της Newmont για κάθε μετοχή της Newcrest, θα περιλαμβάνει επίσης ένα σχέδιο εισαγωγής της Newmont στο Χρηματιστήριο της Αυστραλίας. Οι μέτοχοι της Newmont θα ελέγχουν το 70% της ενοποιημένης εταιρείας έναντι του 30% της Newcrest.

Η Newcrest, η οποία έχει ως σύμβουλός της την JPMorgan και την Gresham Advisory Partners, ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει τη νέα προσφορά. Η Newmont με τη σειρά της έχει ως σύμβουλο την Bank of America, την Centerview Partners και τη Lazard.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή