Δύο εβδομάδες έχει στη διάθεσή της η γαλλική Εθνοσυνέλευση για να μελετήσει 20.000 τροπολογίες εκ των οποίων οι 13.000 κατατέθηκαν από τους Ανυπότακτους της Αριστεράς.

Η ακροδεξιά πιο σεμνή, υπέβαλε μόνο 214 τροπολογίες. Προτίμησε να χτυπήσει δυνατά από το ξεκίνημα σήμερα το απόγευμα, με «πρόταση δημοψηφίσματος», που εφ’ όσον δεν ψηφισθεί θα έχει να λέει ότι εκείνη θέλει να δωθεί ο λόγος στο λαό, ενώ οι άλλοι μπλοκάρουν.

Ο χειμώνας της δυσαρέσκειας

Με 170 βουλευτές ο Εμανουέλ Μακρόν μειοψηφεί στη Βουλή, έχει ανάγκη την ψήφο όλων των προσκείμενων και πάνω απ’ όλα των 61 βουλευτών των Ρεπουμπλικάνων της Δεξιάς, για να φθάσει στο κρίσιμο «ήμισυ+ένα» των 289 βουλευτών, ώστε να περάσει το νομοσχέδιο. Εξ ου και τα ανοίγματα της πρωθυπουργού την Κυριακή, προς δελεασμό των Ρεπουμπλικάνων σε δύο βασικά τους αιτήματα: Πρώτον, χαλάρωση της ηλικίας των 64 για όσους ξεκίνησαν να εργάζονται πριν από τα 20 με δικλίδα όμως τα τρίμηνα που έχουν συγκεντρώσει. Σε αυτήν την περίπτωση θα μπορούν να φεύγουν πιο νωρίς από τα 64.

Οι εταιρίες θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τους ηλικιωμένους

Δεύτερο, δραστικά μέτρα στις επιχειρήσεις, που θα μπορούσαν να φθάσουν σε κυρώσεις, με στόχο την αποφυγή των μαζικών απολύσεων των «ηλικιωμένων» (άνω των 56 ετών) που συνηθιζόταν τις τελευταίες δεκαετίες, με την αποδοχή συχνά της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση της Ελιζαμπέθ Μπορν ζητά από τις επιχειρήσεις με 50 εργαζόμενους και άνω, τη δημοσίευση της λίστας των «ηλικιωμένων» στην επιχείρηση τους και τους τρόπους απασχόλησής τους.

Η αντίληψη που κυριαρχεί, χωρίς να πείθει όμως το συνδικάτο MEDEF των εργοδοτών, είναι οι επιχειρήσεις θα μπορούσαν να επωφεληθούν, από καλύτερη χρήση της εμπειρίας των μεγαλύτερων σε ηλικία εργαζόμενων. Η άμεση αντίδραση των Ρεπουμπλικάνων στις εξαγγελίες αυτές της πρωθυπουργού δεν υπήρξε ιδιαίτερα ενθουσιώδης, καθ’ ότι υπάρχει κατακερματισμός και ο νεοεκλεγής πρόεδρος Ερικ Σιοτί έχει δυσκολία να επιβάλει μια και μόνο γραμμή στο κόμμα.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Μητσοτάκης για τον φράχτη στον Εβρο: Με ή χωρίς ευρωπαϊκά λεφτά, θα τελειώσει
Επικαιρότητα |

Μητσοτάκης: Με ή χωρίς ευρωπαϊκά λεφτά ο φράχτης στον Έβρο θα τελειώσει

«Θα έχω την ευκαιρία να υπογράψω την επέκταση του έργου του φράχτη που θωράκισε τον Έβρο και την πατρίδα από τις παράνομες μεταναστευτικές εισβολές», είπε από τον Γέρακα μιλώντας στους πολίτες.