![Επιτόκια: Νέος γύρος αυξήσεων σε στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια [παραδείγματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/02/ot_banking37.png)
Σε νέο κύκλο ανατιμολογήσεων εισέρχεται η εγχώρια αγορά καταθέσεων και δανείων μετά την αύξηση του βασικού επιτοκίου του ευρώ κατά 50 μονάδες βάσης, στο 3%, την περασμένη Πέμπτη.
Πρόκειται για την πέμπτη αναπροσαρμογή του από τον περασμένο Ιούλιο, στο πλαίσιο της στρατηγικής για την αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων. Επεται δε και συνέχεια, καθώς παρά την πτώση του από τα τέλη του 2022 ο δείκτης τιμών καταναλωτή παραμένει μακριά από τον μόνιμο στόχο της ευρωπαϊκής νομισματικής πολιτικής.
Στο πλαίσιο αυτό η ΕΚΤ προανήγγειλε νέα αύξηση του ευρω-επιτοκίου στο 3,50% τον ερχόμενο μήνα.
Servicers: Δάνεια 35 δισ. ευρώ έχουν εξυγιανθεί
Πώς επηρεάζεται η Ελλάδα
Οι σχετικές αποφάσεις έχουν άμεση επίδραση στο κόστος χρήματος στη χώρα μας. Από τη μία πλευρά θα ακριβύνουν τα δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου και από την άλλη θα αναπροσαρμοστούν σε υψηλότερα επίπεδα οι αποδόσεις στις καταθέσεις.
Αναλυτικότερα, οι τάσεις αναμένεται να είναι οι εξής:
Στεγαστικά δάνεια: Οι μόνοι δανειολήπτες που δεν θα επιβαρυνθούν είναι όσοι αποπληρώνουν δάνειο με σταθερό επιτόκιο για όλη τη διάρκεια ισχύος του. Στον αντίποδα, στα υφιστάμενα δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου οι μηνιαίες καταβολές θα αυξηθούν.
Ειδικότερα, ανά 100.000 ευρώ, διάρκειας 20 ετών με spread 1,88%, πλέον εισφοράς 0,12%, η μηνιαία δόση από τα επίπεδα των 633 ευρώ θα κινηθεί προς τα 660 ευρώ το επόμενο δίμηνο, ανάλογα με την ταχύτητα προσαρμογής των euribor. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα, η δόση διαμορφωνόταν στα επίπεδα των 500 ευρώ μόλις τον περασμένο Ιούνιο. Δηλαδή μέσα σε ένα 9μηνο θα αυξηθεί κατά 160 ευρώ περίπου. Η επιβάρυνση σε ετήσια βάση ανέρχεται σε 1.920 ευρώ.
Ως προς τα νέα στεγαστικά, οι τράπεζες σε αυτή τη φάση δεν σκοπεύουν να προχωρήσουν σε αλλαγές στα προϊόντα σταθερού επιτοκίου.
Στόχος τους είναι να παραμείνουν ελκυστικά ώστε να διατηρηθεί η ζήτηση σε όσο το δυνατόν υψηλότερα επίπεδα. Σημειώνεται ότι στα δάνεια σταθερών δόσεων για 3 και 5 έτη το επιτόκιο διαμορφώνεται κατά μέσο όρο κάτω από το 4%, ενώ λίγο πάνω από αυτό το επίπεδο βρίσκεται η 10ετία.

Επιπρόσθετα, για τον ίδιο λόγο, ορισμένοι όμιλοι θα προβούν, σύμφωνα με πληροφορίες, σε περικοπές των spreads στα κυμαινόμενα επιτόκια, ώστε το τελικό κόστος να μην ξεπερνά το 5%.
Καταναλωτικά δάνεια: Θα υπάρξουν επιβαρύνσεις για όσους έχουν επιλέξει προϊόντα κυμαινόμενου επιτοκίου συνδεδεμένα με τους διατραπεζικούς δείκτες euribor. Στα υπόλοιπα προγράμματα, δεν αναμένονται αναπροσαρμογές.
Επιχειρηματικά/επαγγελματικά δάνεια: Σε αυτές τις κατηγορίες πίστης η πλειονότητα των δανείων έχει χορηγηθεί με κυμαινόμενο επιτόκιο, είτε διοικητικά οριζόμενο από την τράπεζα ή συνδεδεμένο με κάποιον από τους δείκτες euribor. Στη δεύτερη περίπτωση οι αυξήσεις στο τελικό κόστος εφαρμόζονται αυτόματα.
Στα υπόλοιπα προγράμματα δεν υπάρχει επιβάρυνση. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες θα εξετάσουν μειώσεις στα spreads για τη συγκράτηση του κόστους δανεισμού. Οπως ανέφερε την περασμένη εβδομάδα η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς σε τηλεδιάσκεψη με αναλυτές, οι κινήσεις αυτές έχουν προϋπολογιστεί στον επιχειρησιακό σχεδιασμό του 2023.
Καταθέσεις. Ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα από την Εθνική Τράπεζα ένας νέος κύκλος αυξήσεων στα επιτόκια των προθεσμιακών λογαριασμών. Το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν και οι άλλες τράπεζες με αναπροσαρμογές των αποδόσεων έως και κατά 40 μονάδες βάσης, ανάλογα με το ποσό και τη διάρκεια. Ετσι, για 100.000 ευρώ το μέσο επιτόκιο θα κινείται στη ζώνη του 1% για 12μηνα προγράμματα. Από την άλλη, δεν αναμένονται αυξήσεις στα προϊόντα πρώτης ζήτησης.
Επιδοτήσεις
Ανάσα θα πάρουν όσοι ενταχθούν στη δράση επιδότησης στεγαστικών δανείων, για την οποία ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα η υποβολή αιτήσεων.
Το πρόγραμμα αφορά συνεπείς δανειολήπτες που πληρούν τα προβλεπόμενα κριτήρια (εισόδημα και συνολικές καταθέσεις ως 21.000 ευρώ, ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού, ακίνητη περιουσία έως 180.000 ευρώ). Θα επιδοτείται το 50% της αύξησης της δόσης σε σχέση με τον περασμένο Ιούνιο για διάστημα 12 μηνών. Οι καταβολές θα ξεκινήσουν τον Απρίλιο.


Latest News

Υπερδιπλάσια EBITDA παρά τη μείωση του κύκλου εργασιών για την Ελαστρον
Το μικτό κέρδος του Ομιλου Ελαστρον διαμορφώθηκε το 2024 σε 18,1 εκ. ευρώ έναντι 16,1 εκ. το 2023

Ολοκληρώθηκε η δημόσια πρόταση της Eurobank για την Ελληνική Τράπεζα - Στο 97,994% η συνολική συμμετοχή
Άμεσα θα ασκήσει το squeeze out η Eurobank

INTERLIFE: Υψηλά κέρδη, αύξηση παραγωγής και πρόταση για μέρισμα 0,20 ευρώ/μετοχή
Τα Εγγεγραμμένα Ασφάλιστρα της INTERLIFE το 2024 έφτασαν τα 100,35 εκατ.€ (+6,96%) έναντι 93,82 εκατ.€ της προηγούμενης Χρήσης

Αυξημένος τζίρος στα 370,4 εκατ. ευρώ το 2024 για τα Πλαστικά Θράκης
Προτεινόμενο συνολικό μέρισμα απο τα Πλαστικά Θράκης 0,23 ευρώ ανα μετοχή

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Καθαρά κέρδη 57,4 εκατ. ευρώ το 2024, επιστροφή 174 εκατ. στους μετόχους
Τα Βασικά Οικονομικά Μεγέθη του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ για τη χρήση του 2024

ΓΣΕΒΕΕ: Οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις δεν χρειάζονται προσωρινά επιδόματα αλλά προσιτές τιμές ενέργειας
Με ανακοίνωσή της, η ΓΣΕΒΕΕ καλεί την Πολιτεία να υιοθετήσει πολιτικές που θα μειώσουν το κόστος ενέργειας

Ανοίγει η πλατφόρμα για επιδοτήσεις ρεύματος σε 1 εκατ. επιχειρήσεις - Αναλυτικά οι όροι και οι προϋποθέσεις
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου ξεκαθάρισε πως εκτός επιδοτήσεων θα μείνουν όσες επιχειρήσεις έχουν προβεί διαπιστωμένα σε ρευματοκλοπή

«Ταύρος» για τις ελληνικές τράπεζες η JP Morgan - Υψηλότερες τιμές στόχους για Alpha, Εθνική
Η JP Morgan προχώρησε σε αύξηση των εκτιμήσεων για την κερδοφορία του τραπεζικού κλάδου

Μείωση τζίρου και κερδών για τον Όμιλο ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ το 2024 - Οι προοπτικές για το 2025
Το 2024 αποτέλεσε μια χρονιά προκλήσεων για τη ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ, καθώς ολοκληρώθηκε η μεταφορά της παραγωγικής διαδικασίας της θυγατρικής «ΕΞΑΛΚΟ Α.Ε. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ»

Το στοίχημα της Lavipharm με την κάνναβη – Προς νέες εξαγορές και επενδύσεις
Τι ανέφερε η διοίκηση της Lavipharm για την πορεία της εταιρείας στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών – Τι μέρισμα θα προτείνει στους μετόχους