Τις οικονομίες 13 ετών δουλειάς χρειάζεται ο μέσος κάτοικος της Νέας Υόρκης, αλλά και του Ώστιν, μόνο για την προκαταβολή αγοράς μιας κατοικίας.

Όπως μεταδίδει το Βloomberg, όσοι επιθυμούν να αγοράσουν σπίτι  στο Ώστιν του Τέξας, χρειάζεται να αποταμιεύσουν για σχεδόν το ίδιο χρονικό διάστημα με τους κατοίκους της μεγαλύτερης αμερικανικής πόλης. Και όλα αυτά μόνο για να φτάσουν το 10% της αξίας της κατοικίας.

Σε κάθετη πτώση οι πωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ

Ο χρόνος που θα χρειαζόταν για να εξοικονομηθεί το 10% για ένα τυπικό σπίτι στο Ώστιν αυξήθηκε από οκτώ χρόνια το 2019 σε 13 χρόνια το 2022, σύμφωνα με εκτιμήσεις της εταιρείας ακινήτων Zillow. Η πόλη ήταν μια από τις πολλές που είδαν τις τιμές των κατοικιών να αυξάνονται κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σε μεγάλο βαθμό λόγω της εισροής θέσεων εργασίας στον τομέα της τεχνολογίας.

Η Zillow υπολόγισε πόσο χρόνο θα χρειαζόταν για ένα άτομο που εξοικονομούσε 5% του μέσου εισοδήματος του νοικοκυριού κάθε μήνα για να βάλει στην άκρη την προκαταβολή (10%) σε ένα τυπικό σπίτι. Στο Ώστιν, μια προκαταβολή για ένα σπίτι μέσης τιμής ήταν 56.653 δολάρια το 2022, λίγο κάτω από τα 61.074 δολάρια που απαιτούνται στη Νέα Υόρκη.

Το ρητό με το αβοκάντο

Την ίδια ώρα, όσοι θέλουν να αγοράσουν στο Μαϊάμι, στο Φοίνιξ και στο Νάσβιλ του Τενεσί, θα πρέπει τώρα να εξοικονομούν χρήματα για επιπλέον τέσσερα χρόνια σε σύγκριση με το 2019.

«Αυτό απορρίπτει εντελώς τo ρητό με το αβοκάντο (Οσο περνάει ο καιρός τα πράγματα βελτιώνονται, εκτός να είστε αβοκάντο)», δήλωσε ο Skylar Olsen, επικεφαλής οικονομολόγος της Zillow. «Μπορείτε να δείτε ότι με την πάροδο του χρόνου γίνεται όλο και πιο δύσκολο να εξοικονομήσετε χρήματα για προκαταβολή».

Ο Olsen σημείωσε ότι ο χρόνος που θα χρειαζόταν πραγματικά ένα άτομο για να αποταμιεύσει ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με τις οικονομικές του δυνατότητες. «Αλλά με τα ενοίκια να φτάνουν σε υψηλά ρεκόρ και τον επίμονο πληθωρισμό να χτυπά τους καταναλωτές, είναι πιο δύσκολο να αποταμιεύσεις από ποτέ», πρόσθεσε.

23 χρόνια αποταμίευσης στο Σαν Φρανσίσκο

Αν και μεγάλες πόλεις της Δυτικής Ακτής όπως το Σαν Φρανσίσκο και το Λος Άντζελες δεν είδαν την ίδια αύξηση της ζήτησης κατά τη διάρκεια της πανδημίας, εξακολουθούν να είναι δύο από τα πιο δύσκολα μέρη για εξοικονόμηση της προκαταβολής. Ο χρόνος που θα χρειαζόταν για την εξοικονόμηση του 10% της αξίας μιας κατοικίας στο Λος Άντζελες αυξήθηκε στα 21 χρόνια το 2022 από 17 το 2019 και στο Σαν Φρανσίσκο σε 23 χρόνια από 21 μόλις δύο χρόνια πριν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή