Με τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων να αυξάνονται, οι πωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ  υποχώρησαν για ένατο συνεχόμενο μήνα, κατά 5,9% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Κτηματομεσιτών.

Διαβάστε επίσης: Ατλαντική ενότητα;

Καθώς οι πωλήσεις επιβραδύνονται, η προσφορά εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά χαμηλή. Υπήρχαν 1,22 εκατομμύρια διαθέσιμες κατοικίες στο τέλος Οκτωβρίου, μείωση λίγο κάτω από 1% συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα.

Διαβάστε επίσης: Ευρώπη: Αλλάζει τη στρατηγική της προς την Κίνα και «προκαλεί» τις ΗΠΑ

Αύξηση των τιμών

Η μέση τιμή των κατοικιών τον Οκτώβριο ήταν 379.100 δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 6,6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Τον Οκτώβριο, το 64% των κατοικιών που πωλήθηκαν αφορούσε κατά κύριο λόγο αγγελίες που είχαν αναρτηθεί τις τελευταίες 30 ημέρες. Το 24%  εξ αυτών, αγοράστηκε σε τιμή πάνω από την αρχική, γεγονός που υποδηλώνει ότι εξακολουθεί να υπάρχει ισχυρή ζήτηση εάν οι απαιτήσεις δεν είναι παράλογες.

Αντίθετα, μείωση 15,8% παρατηρήθηκε στα σπίτια που βρίσκονταν προς πώληση για περισσότερες από 120 ημέρες.

Μεταβλητότητα

Ενώ οι πωλήσεις μειώνονται σε όλα τα επίπεδα τιμών, αποδυναμώνονται περισσότερο στην περιοχή από 100.000 έως 250.000 δολάρια και στην περιοχή από 1 εκατ. δολάρια και άνω. Στο κατώτερο άκρο, αυτό οφείλεται στην έλλειψη διαθέσιμων κατοικιών. Αντίθετα, για τις πολυτελείς κατοικίες ο κύριος λόγος αποδυνάμωσης της ζήτησης είναι οι μεγάλες απώλειες στο χρηματιστήριο που επιβαρύνουν τους αγοραστές υψηλών προδιαγραφών.

Οι αγοραστές πρώτης κατοικίας, οι οποίοι είναι πιθανότατα πιο ευαίσθητοι στην αύξηση των επιτοκίων, αποτέλεσαν το 28% των πωλήσεων, από 29% το προηγούμενο έτος.

Τα επιτόκια στεγαστικών δανείων είναι πλέον υπερδιπλάσια από τα επίπεδα στις αρχές του τρέχοντος έτους. «Για πολλούς, η μεταβλητότητα από εβδομάδα σε εβδομάδα στα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων, η οποία το 2022 ήταν τριπλάσια σε σχέση με το σύνηθες, μπορεί να είναι ένας καλός λόγος για να περιμένουν», δήλωσε η Ντανιέλα Χέιλ, επικεφαλής οικονομολόγος της Realtor.com. «Με τις εβδομαδιαίες μεταβολές στα επιτόκια να προκαλούν διακυμάνσεις τουλάχιστον 100 δολαρίων στο μηνιαίο κόστος στέγασης για ένα σπίτι, είναι δύσκολο να ξέρει κανείς πώς να ορίσει και να τηρήσει έναν προϋπολογισμό», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή