Προς τα πάνω αναμόρφωσε το βασικό της μοντέλο σε σχέση με τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ευρώπη η UBS, για τον φετινό και τον επόμενο χειμώνα, με βασικό σενάριο ότι οι κίνδυνοι εφοδιασμού υποχωρούν με επαρκείς αποθήκες στο τέλος του χειμώνα.

Όπως αναφέρει σε σημερινό της σημείωμα, αναμένεται ότι τα επίπεδα αποθεμάτων φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα είναι στο τέλος του χειμώνα μεγαλύτερα από 50% -πολύ πιο πάνω από την προηγούμενη εκτίμηση- και στη συνέχεια θα φτάσουν σχεδόν στο 100% πριν τον χειμώνα 2023-2024.

Φυσικό αέριο: Ο χιονιάς υπενθυμίζει στην Ευρώπη ότι η ενεργειακή κρίση είναι ακόμη εδώ

Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην πολύ χαμηλότερη κατανάλωση φυσικού αερίου στην ΕΕ αυτόν τον χειμώνα, μειωμένη κατά 20% σε σχέση με τον Νοέμβριο-Ιανουάριο. «Η Ευρώπη θα εισέλθει στην επόμενη περίοδο πολύ πιο άνετα και αναμένουμε να δούμε σχεδόν πλήρη αποθέματα ενόψει του χειμώνα 2023-24, με τα αποθέματα να πέφτουν στο 50% περίπου μέχρι τα τέλη Μαρτίου 2024, υποθέτοντας κανονικές θερμοκρασίες», επισημαίνουν οι αναλυτές της UBS.

Αυτή η υπόθεση, σύμφωνα με το ίδιο σημείωμα, βασίζεται στη συνολική ζήτηση φυσικού αερίου που παραμένει αδύναμη φέτος, αλλά επιταχύνεται από την τάση του Ιανουαρίου καθώς κάποια ζήτηση επανέρχεται σε χαμηλότερες τιμές και το εισερχόμενο LNG βρίσκεται σε συγκρίσιμους όγκους με το 2022.

Η τράπεζα εκτιμά πως θα χρειαζόταν ένας συνδυασμός αρκετών γεγονότων για να πέσουν τα επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη κάτω από 15% που θεωρούνται κρίσιμα τον επόμενο χειμώνα.

Τρεις κρίσιμοι παράγοντες

Οι τρεις κύριες αβεβαιότητες παραμένουν ο ανταγωνισμός για το LNG, ο καιρός και οι ρωσικές ροές.

Με την επαναλειτουργία της Κίνας, επισημαίνουν οι αναλυτές, ο ρυθμός αύξησης της κινεζικής ζήτησης θα είναι η βασική αβεβαιότητα στην παγκόσμια αγορά LNG. Αναμένεται ότι οι εισαγωγές LNG της Κίνας το 2023 θα αντιστραφούν μόνο κατά το ήμισυ της μείωσης που παρατηρήθηκε το 2022 λόγω των οικονομικών προκλήσεων, της υψηλής ζήτησης άνθρακα και των υψηλότερων ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Αλλά εάν η Ασία επιταχύνει τις εισαγωγές LNG στα επίπεδα του 2021, αυτό σημαίνει ότι ποσότητα περίπου 10 bcm LNG θα εκτραπεί στην Ασία το 2023.

Αντίστοιχα, οι ευρωπαϊκές αποθήκες φυσικού αερίου θα πέσουν κάτω από το 40% μέχρι το τέλος του επόμενου χειμώνα, αλλά θα εξακολουθήσουν να υπερβαίνουν τον μέσο όρο της δεκαετίας που είναι 33%.

Παράλληλα με την υψηλότερη ασιατική ζήτηση, ο συνδυασμός ενός κρύου χειμώνα και περαιτέρω διαταραχών στις ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία θα κόστιζε επιπλέον 35 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα στο υπόλοιπο, γεγονός που θα μειώσει τα αποθέματα σε ένα κρίσιμο επίπεδο (<15% πληρότητα) μέχρι το τέλος Μαρτίου 2024.

Η τιμή

Επίσης, η UBS, μείωσε τις προβλέψεις της για την ευρωπαϊκή τιμή φυσικού αερίου/σημείο LNG για το 2023 ως μέρος των προοπτικών για το 2023 σε 80 €/MWh/24$/mmBtu, αν και συνεχίζει να αναμένει σημαντική αστάθεια φέτος. Καθώς οι ανησυχίες σχετικά με την αποθήκευση υποχώρησαν, οι τιμές έχουν μειωθεί περαιτέρω και είναι επί του παρόντος ελαφρώς κάτω από τα €60/MWh. Υπάρχει ακόμη κίνδυνος για την ανοδική πορεία για τον επόμενο χειμώνα, αν και όχι στον ίδιο βαθμό από αυτόν που είδαμε πέρυσι, αλλά μάλλον πιο κοντά στα €100/MWh/$30/mmBtu.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια