Ο περιορισμός των εξόδων και η αύξηση των επιτοκίων έδωσαν ώθηση στα κέρδη της UBS τα οποία ξεπέρασαν τις προσδοκίες της αγοράς.

Η τράπεζα ανακοίνωσε καθαρά έσοδα 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το τέταρτο τρίμηνο του 2022, ανεβάζοντας τα συνολικά ετήσια κέρδη της σε 7,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

UBS: Δεν ενδιαφέρεται να εξαγοράσει την Credit Suisse

Τα ποσά αυτά είναι αρκετά υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι περίμεναν ότι η UBS θα επιτύχει καθαρά έσοδα 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων το τέταρτο τρίμηνο και 7,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το έτος, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv.

Η ελβετική τράπεζα αναμένει, ακόμη, ότι τα έσοδα για το πρώτο τρίμηνο του 2023 «θα επηρεαστούν θετικά» από την υψηλότερη κινητικότητα των πελατών, τα υψηλότερα επιτόκια και τη χαλάρωση των περιορισμών στην Ασία.

«Φέραμε καλά ετήσια αποτελέσματα και σταθερά το τέταρτο τρίμηνο σε ένα δύσκολο μακροοικονομικό και γεωπολιτικό περιβάλλον», σχολίασε ο CEO Ralph Hamers.

Τα hilights

Από τα σημαντικότερα σημεία των οικονομικών αποτελεσμάτων που ανακοινώθηκαν είναι:

·       Ο δείκτης κεφαλαίου CET 1 διαμορφώθηκε στο 14,2%, από 14,4% το προηγούμενο τρίμηνο.

·       Τα έσοδα μειώθηκαν στα 8,029 δισεκατομμύρια δολάρια από 8,705 δισεκατομμύρια δολάρια έναν χρόνο νωρίτερα.

·       Η απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων, που αποτελεί μέτρο για τις επιδόσεις της τράπεζας, αυξήθηκε στο 13,2% στο τέλος του τριμήνου, από 10% ένα χρόνο νωρίτερα.

Μεταξύ των τμημάτων της τράπεζας, η Global Wealth Management σημείωσε αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους κατά 35% το τέταρτο τρίμηνο, δεδομένων των υψηλότερων περιθωρίων καταθέσεων λόγω των υψηλότερων επιτοκίων.

Η Personal and Corporate Banking κατέγραψε επίσης αύξηση 21% σε ετήσια βάση στα καθαρά έσοδα από τόκους την ίδια περίοδο, ως αποτέλεσμα των υψηλότερων επιτοκίων και εσόδων από δάνεια.

Όμως η αβεβαιότητα της αγοράς έπληξε την επενδυτική τραπεζική και τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων της επιχείρησης.

Συγκεκριμένα, η πρώτη σημείωσε ετήσια μείωση 24% στα έσοδα, ενώ τα έσοδα από τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων μειώθηκαν κατά 31% σε ετήσια βάση λόγω των «αρνητικών επιδόσεων της αγοράς και των συναλλαγματικών επιπτώσεων».

«Το περιβάλλον των επιτοκίων βοηθά την τράπεζα από τη μία πλευρά και αυτό αντισταθμίζει μέρος της χαμηλότερης δραστηριότητας που βλέπουμε στον κομμάτι των επενδύσεων», σχολίασε ο Hamers μιλώντας στο CNBC.

Πρόσθεσε ότι, μετά το πρώτο εξάμηνο του περασμένου έτους, υπήρξε μια στροφή στις αγορές που άσκησαν πίεση στην επενδυτική πλευρά της τράπεζας.

«Αβέβαιη» προοπτική

Η UBS είπε ότι θα αγοράσει περισσότερες μετοχές φέτος.

«Παραμένουμε δεσμευμένοι σε ένα προοδευτικά αυξανόμενο μέρισμα και αναμένουμε να επαναγοράσουμε μετοχές άνω των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2023», δήλωσε ο Hamers.

Ωστόσο, η ελβετική τράπεζα είναι επιφυλακτική σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές, αναφέροντας τη δραστηριότητα της κεντρικής τράπεζας ως πιθανό καταλύτη για την αστάθεια της αγοράς.

«Ενώ ο πληθωρισμός μπορεί να κορυφώθηκε το δεύτερο εξάμηνο του 2022 και μια ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη φαίνεται πιθανό να αποφευχθεί, οι προοπτικές για την οικονομική ανάπτυξη, τις αποτιμήσεις περιουσιακών στοιχείων και την αστάθεια της αγοράς παραμένουν εξαιρετικά αβέβαιες και η σύσφιγξη της κεντρικής τράπεζας μπορεί να έχει αντίκτυπο στην αγορά ρευστότητας», αναφέρει η τράπεζα στα τελευταία της αποτελέσματα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Boeing: Πολύ μεγάλη για να αποτύχει
Διεθνή |

Γιατί μια αποτυχημένη Boeing θα έβλαπτε τους πάντες - ακόμα και την Airbus

Παρόλο που το Κογκρέσο διεξάγει δύο ακροάσεις σχετικά με ισχυρισμούς για αστοχίες ασφάλειας στο 787 Dreamliner και σε άλλα αεροσκάφη, η Boeing έχει σε μεγάλο βαθμό απομονωθεί από τις συνέπειες των λαθών της - όχι για πολύ όμως